Deprem ve tsunami Endonazya'yı sarstı

Endonezya'nın Sulawesi Adası'nda gerçekleşen 7,5 büyüklüğünde deprem ağır yıkımlara neden oldu.

Endonazya'da gerçekleşen deprem ve tsunami felaketinden Avrupa'nın İran ile ticari ilişkiler kurabilmek için aradığı yeni ekonomik yollara, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri.

Deprem ve Tsunami Endonezya’yı sarstı
Endonezya'nın Sulawesi Adası'nda cuma günü meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunamide hayatını kaybedenlerin sayısı bin 424'e çıktı. Endonezya Ulusal Afet Yönetim Ajansının (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, düzenlediği basın toplantısında, deprem ve tsunamide ölenlerin sayısının bin 424'e yükseldiğini söyledi. Ölü sayısının yanısıra 2 bin 549 kişinin yaralandığı, 100'ün üzerinde kişinin kayıp olduğu açıklandı. Karşı karşıya kaldığı doğal afetler sebebiyle ciddi hasarlar alan Endonezya, depremin ardından ağır kayıplar verdi.
Deprem ve Tsunami Endonezya’yı sarstı Endonezya'nın Sulawesi Adası'nda cuma günü meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunamide hayatını kaybedenlerin sayısı bin 424'e çıktı. Endonezya Ulusal Afet Yönetim Ajansının (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, düzenlediği basın toplantısında, deprem ve tsunamide ölenlerin sayısının bin 424'e yükseldiğini söyledi. Ölü sayısının yanısıra 2 bin 549 kişinin yaralandığı, 100'ün üzerinde kişinin kayıp olduğu açıklandı. Karşı karşıya kaldığı doğal afetler sebebiyle ciddi hasarlar alan Endonezya, depremin ardından ağır kayıplar verdi.
Irak'ın yeni cumhurbaşkanı Salih
Irak Parlamentosu’nda 2 Ekim’de gerçekleştirilen oylama sonucunda, Kürt politikacı ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi eski Başbakanı Berham Salih (58), ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi. ABD işgalinin gerçekleştiği 2003 yılından itibaren oluşan konsensüse göre, Irak’ta cumhurbaşkanlığı makamı Kürtlere, başbakanlık Şiîlere, meclis başkanlığı ise Sünnîlere tahsis edilmiş durumda. Salih, Nuri el Maliki’nin başbakanlığı döneminde, onun yardımcılığını da yapmış bir isimdi.
Irak'ın yeni cumhurbaşkanı Salih Irak Parlamentosu’nda 2 Ekim’de gerçekleştirilen oylama sonucunda, Kürt politikacı ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi eski Başbakanı Berham Salih (58), ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi. ABD işgalinin gerçekleştiği 2003 yılından itibaren oluşan konsensüse göre, Irak’ta cumhurbaşkanlığı makamı Kürtlere, başbakanlık Şiîlere, meclis başkanlığı ise Sünnîlere tahsis edilmiş durumda. Salih, Nuri el Maliki’nin başbakanlığı döneminde, onun yardımcılığını da yapmış bir isimdi.
"Lübnan her türlü karşılığa hazır"
Lübnan Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Mişel Avn, resmi temaslarda bulunmak üzere ülkesinde bulunan Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl'i başkent Beyrut'un doğusundaki Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti. Avn, görüşme sırasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Hizbullah'ın Beyrut’ta füze tesisleri kurması ile ilgili öne sürdüğü iddialar üzerine Lübnan'ın egemenliğine yönelik her türlü saldırıya karşılık verileceğini söyledi.
"Lübnan her türlü karşılığa hazır" Lübnan Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Mişel Avn, resmi temaslarda bulunmak üzere ülkesinde bulunan Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl'i başkent Beyrut'un doğusundaki Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti. Avn, görüşme sırasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Hizbullah'ın Beyrut’ta füze tesisleri kurması ile ilgili öne sürdüğü iddialar üzerine Lübnan'ın egemenliğine yönelik her türlü saldırıya karşılık verileceğini söyledi.
Ünlü Suudi gazeteci, İstanbul'da 'kayboldu'
Suudi Arabistan’ın yeni yönetimine sert eleştirileriyle tanınan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, ülkesinin İstanbul’daki başkonsolosluğunda resmi işlemlerini hallederken “ortadan kayboldu”. Levent’teki başkonsolosluk binasının önünde işlemlerin bitmesini bekleyen Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Kaşıkçı, “Cemal, evliliğimizle ilgili evrakları almak üzere saat tam 13.00’te içeri girdi ve bir daha çıkmadı. Ben de Türk emniyetini konuyla ilgili bilgilendirdim” dedi.
Ünlü Suudi gazeteci, İstanbul'da 'kayboldu' Suudi Arabistan’ın yeni yönetimine sert eleştirileriyle tanınan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, ülkesinin İstanbul’daki başkonsolosluğunda resmi işlemlerini hallederken “ortadan kayboldu”. Levent’teki başkonsolosluk binasının önünde işlemlerin bitmesini bekleyen Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Kaşıkçı, “Cemal, evliliğimizle ilgili evrakları almak üzere saat tam 13.00’te içeri girdi ve bir daha çıkmadı. Ben de Türk emniyetini konuyla ilgili bilgilendirdim” dedi.
Nijeryalı çocuklar açlıkla karşı karşıya
Nijerya'nın kuzeydoğusunda, Boko Haram terör örgütün yoğun faaliyet gösterdiği bölgelerde yaklaşık 1 milyon çocuğun açlıkla karşı karşıya olduğu bildirildi. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin (UNOCHA), şiddet mağdurların çektiği acılar hakkında yayımladığı raporda, örgütün Borno, Adamawa ve Yobe eyaletlerinde düzenlendiği saldırılardan dolayı yaklaşık 1 milyon çocuğun yetersiz beslenme ile karşı karşıya olduğu belirtildi.
Nijeryalı çocuklar açlıkla karşı karşıya Nijerya'nın kuzeydoğusunda, Boko Haram terör örgütün yoğun faaliyet gösterdiği bölgelerde yaklaşık 1 milyon çocuğun açlıkla karşı karşıya olduğu bildirildi. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin (UNOCHA), şiddet mağdurların çektiği acılar hakkında yayımladığı raporda, örgütün Borno, Adamawa ve Yobe eyaletlerinde düzenlendiği saldırılardan dolayı yaklaşık 1 milyon çocuğun yetersiz beslenme ile karşı karşıya olduğu belirtildi.
Filistinlilerden bir günlük grev
Filistinliler İsrail Meclisi'nde kabul edilen Yahudi Ulus Devlet Yasası ile Doğu Kudüs'ün doğusunda yer alan Han el-Ahmer'in yıkım kararını protesto etmek için ülke genelinde greve gitti. İşgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria ile abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler bir günlük genel grev başlattı.
Filistinlilerden bir günlük grev Filistinliler İsrail Meclisi'nde kabul edilen Yahudi Ulus Devlet Yasası ile Doğu Kudüs'ün doğusunda yer alan Han el-Ahmer'in yıkım kararını protesto etmek için ülke genelinde greve gitti. İşgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria ile abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler bir günlük genel grev başlattı.
Referanduma düşük katılım
Makedonya'da, Yunanistan ile aralarındaki isim sorununu çözen anlaşmanın kabulüne ilişkin yapılan istişare referandumunda oyların yüzde 98'i sayıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre katılım yüzde 36,8 seviyesinde kaldı. Sandığa gidenlerin yüzde 91,4'ü "evet", yüzde 5,6'sı ise "hayır" oyu kullandığı referandumun başarılı sayılabilmesi için kayıtlı seçmen sayısının yarısından bir fazlasının oy kullanması gerekmekteydi.
Referanduma düşük katılım Makedonya'da, Yunanistan ile aralarındaki isim sorununu çözen anlaşmanın kabulüne ilişkin yapılan istişare referandumunda oyların yüzde 98'i sayıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre katılım yüzde 36,8 seviyesinde kaldı. Sandığa gidenlerin yüzde 91,4'ü "evet", yüzde 5,6'sı ise "hayır" oyu kullandığı referandumun başarılı sayılabilmesi için kayıtlı seçmen sayısının yarısından bir fazlasının oy kullanması gerekmekteydi.
Yemen'de sefâlet artıyor
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), yıllardır iç savaşla boğuşan Yemen'de açlığın "kontrol edilemez" noktaya ulaşmak üzere olduğunu belirtti. UNDP'nin Yemen ofisinin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Açlık Yemen'in gerçeği olmak üzere" uyarısında bulunuldu. "Yemenliler sefâlet içinde yatıp daha büyük bir sefâlet içinde uyanıyorlar" ifadelerinin yer aldığı paylaşımda, yerel para biriminin döviz karşısındaki büyük değer kaybına da işaret edildi.
Yemen'de sefâlet artıyor Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), yıllardır iç savaşla boğuşan Yemen'de açlığın "kontrol edilemez" noktaya ulaşmak üzere olduğunu belirtti. UNDP'nin Yemen ofisinin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Açlık Yemen'in gerçeği olmak üzere" uyarısında bulunuldu. "Yemenliler sefâlet içinde yatıp daha büyük bir sefâlet içinde uyanıyorlar" ifadelerinin yer aldığı paylaşımda, yerel para biriminin döviz karşısındaki büyük değer kaybına da işaret edildi.
En üst düzey Uygur hakkında soruşturma
Çin’de, Uygur azınlığın devlet bürokrasinin en üst basamaklarına tırmanmayı başarmış isimlerinden Nur Bekri hakkında rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla soruşturma açıldı. Uygur bölgesinin valiliğini yaptıktan sonra Ulusal Enerji Kurumu’nun başkanlığına getirilen Bekri’yle ilgili soruşturma, ülke içinde ve dışında şaşkınlık uyandırdı. Bekri, soydaşlarının içinde bulunduğu sıkıntılı duruma rağmen, Pekin yönetiminin güvenini kazanmış bir isim olarak biliniyordu.
En üst düzey Uygur hakkında soruşturma Çin’de, Uygur azınlığın devlet bürokrasinin en üst basamaklarına tırmanmayı başarmış isimlerinden Nur Bekri hakkında rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla soruşturma açıldı. Uygur bölgesinin valiliğini yaptıktan sonra Ulusal Enerji Kurumu’nun başkanlığına getirilen Bekri’yle ilgili soruşturma, ülke içinde ve dışında şaşkınlık uyandırdı. Bekri, soydaşlarının içinde bulunduğu sıkıntılı duruma rağmen, Pekin yönetiminin güvenini kazanmış bir isim olarak biliniyordu.
İran ile yeni ticaret yolları aranıyor
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Avrupa'nın 7 merkez bankasının İran ile özel mali kanal oluşturulması ve bunun daha sonra kurumsal bir yapıya dönüştürülmesini kabul ettiğini söyledi. Zarif, İran ile genel ticareti kolaylaştırmak için özel ödeme kanallarını da içeren mekanizmayla ilgili yaptığı açıklamada, Avrupa'daki 7 merkez bankasının bunu kabul ettiğini belirtti.
İran ile yeni ticaret yolları aranıyor İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Avrupa'nın 7 merkez bankasının İran ile özel mali kanal oluşturulması ve bunun daha sonra kurumsal bir yapıya dönüştürülmesini kabul ettiğini söyledi. Zarif, İran ile genel ticareti kolaylaştırmak için özel ödeme kanallarını da içeren mekanizmayla ilgili yaptığı açıklamada, Avrupa'daki 7 merkez bankasının bunu kabul ettiğini belirtti.