Doğu Kudüs'te İsrail yıkımı

 İsrail ordusuna ait bir buldozer, işgal altında bulunan Doğu Kudüs'ün Sur Bahir bölgesinde Filistinlilere ait evleri 'güvenlik' gerekçesiyle yıkarken görülüyor.
İsrail ordusuna ait bir buldozer, işgal altında bulunan Doğu Kudüs'ün Sur Bahir bölgesinde Filistinlilere ait evleri 'güvenlik' gerekçesiyle yıkarken görülüyor.

Bu hafta İslam coğrafyasında, İsrail'in güvenlik tehdidi gerekçesiyle Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait evleri yıkması, İdlib'de pazar yerine düzenlenen hava saldırısında 38 sivilin yaşamını yitirmesi, Filistinlilerin Suudi Arabistanlı gazeteci Muhammed Suud Zeyd Harem-i Şerif'ten çıkarması, Uygur Türklerinin özel statü talebi, Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi'nin vefatı, Myanmar'da Arakanlı Müslümanların geri dönüşü için hazırlanan alanların hapishaneyi andırması haberleri öne çıktı.

Doğu Kudüs'te İsrail yıkımı

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te Ayrım (Utanç) Duvarı'nın devamı olan tel bariyerlere yakın olduğu gerekçesiyle Filistinlilere ait bazı evler İsrail güçleri, tarafından yıkıldı. Filistin Devlet Başkanlığı tarafından İsrail’in yıkımlarına ilişkin yapılan açıklamada "İsrail’in yıkımları sözde Yüzyılın Anlaşması planının parçası" ifadeleri kullanıldı. Hamas ve İslami Cihad Hareketi de yıkımları kınadı. Hamas tarafından yapılan açıklamada "yıkma girişimi etnik temizliğin bir parçası" denildi.

İdlib'de pazar yerine hava saldırısı

Rusya'ya ait savaş uçaklarının, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki Marratinnuman ilçesindeki pazar yerine düzenlediği hava saldırılarında, hayatını kaybedenlerin sayısı 38'e yükseldi. Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin kalesi niteliğinde. Halihazırda iç göç ile nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, Mart 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Filistinliler, Suudi gazeteciyi Aksa'dan kovdu

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın davetlisi olarak İsrail'e geldikten sonra işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'yı ziyaret eden Suudi Arabistanlı gazeteci Muhammed Suud Zeyd Filistinliler tarafından Harem-i Şerif'in avlusundan çıkarıldı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Suudi Arabistanlı gazeteci Zeyd'in Mescid-i Aksa'nın Silsile Kapısı'ndan çıkana kadar Filistinlilerin sözlü protestosuna hedef olduğu görüldü.

Uygur Türklerinden özel statü talebi

Uygur Akademisi ile Uygur Aid (Uygura Yardım Teşkilatı) iş birliğiyle dünya çapında başlatılan "Uygurların Uyruğu Ne?" kampanyasıyla ilgili Topkapı’da bir otelde düzenlenen basın toplantısında konuşan Uygur Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Şevket Nasir, "Çin vatandaşı olarak muamele görmüyorlarsa, uluslararası toplum ve devletlerin Uygur Türklerine özel bir statü tanıması, bunların pasaport ve ikamet işlerinde ayrıcalık tanıması gerekmektedir." dedi.

Tunus'un tarihi Sibsi vefat etti

Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi, başkent Tunus'ta kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Tunus'un bağımsızlık, Burgiba ve Bin Ali dönemlerinde görev alan Sibsi, devrim sonrasında da devletin zirvesinde üstlendiği kamu göreviyle Tunus'un tüm dönemlerinde görev alan siyasetçi ünvanına sahip oldu.
1981-1986 yıllarında Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Sibsi'nin Dışişleri Bakanlığı döneminde, İsrail hava kuvvetlerinin, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Tunus'ta bulunan kamplarına düzenlediği hava saldırıları tartışmalara yol açmıştı.

Arakanlıların evleri 'hapishaneye' dönüştü


Avustralya Stratejik Politika Enstitüsünün raporuna göre, Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanların ülkelerine geri dönebilmeleri için yaptığı hazırlıklar yeterli değil. Ayrıca rapora göre, Arakanlı Müslümanların geri dönüşü için hazırlanan alanların birçoğu, gözaltı merkezi şeklinde yüksek güvenlikli kamplara benziyor ve açık hava hapishanesini andırıyor.