“Dubai Prensesi, darbeye karşı”

Prenses Mahra
Prenses Mahra

Mısır tarihinin özgür ve demokratik biçimde seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye yönelik darbe, İslâm dünyasının dört bir yanında tepkiyle karşılanmıştı. Özellikle darbe yapıldıktan sonraki ilk aylarda, sosyal medyada görülen reaksiyonlar epey şiddetli ve güçlüydü. Ancak uydurma haberler ve söylentiler de bir o kadar yaygındı.

Bunlardan biri, Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Râşid Âl-i Maktum’un kızı Prenses Mahra’nın Facebook sayfasında darbe karşıtı bir paylaşım yaptığı iddiasıydı. Prenses’in “Üzgünüm baba, ama Mısır’da dökülen kanın sebebi bizim paramız” dediği iddia ediliyordu. Haberin görseli olarak paylaşılan Facebook sayfa görüntüsünde gerçekten de Prenses’in ismi ve fotoğrafı yer alıyordu.

Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Râşid Âl-i Maktum (Eddie Keogh / Reuters)
Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Râşid Âl-i Maktum (Eddie Keogh / Reuters)

İddianın kaynağını ve gerçekliğini sorgulamaya başladığımızda, karşımıza bölge dengeleri çerçevesinde şu soru çıkıyordu: Mısır’daki darbenin en büyük destekçisi olan Birleşik Arap Emirlikleri yönetici ailesinden birinin, hem de sosyal medya üzerinden, böylesine bir siyasi tavır sergilemesi pratikte mümkün müdür? Ortadoğu dengelerine az-çok aşina olanlar için bu sorunun cevabı tek kelimedir: Hayır.

Gerçekten de, söz konusu açıklama, Prenses adına açılan uydurma bir sayfadan alınmış, görseller üzerinde de oynanmıştı. Sosyal medya kullanıcıları arasında kısa süreli heyecan yaratan, hatta gazetelerde habere de dönüşen bu gelişme, benzer durumlarda teyakkuz halinde bulunulmasını hatırlatan küçük bir örnek sadece.