Çay ülkesi Fas'ın vazgeçilmezi: Etey çayı

Yeşil çay, nane, su ve şekerle hazırlanan geleneksel etey çayı.
Yeşil çay, nane, su ve şekerle hazırlanan geleneksel etey çayı.

Arap ülkeleri arasında kişi başına en çok çay tüketen dünya sıralamasında en fazla çay tüketen ülkeler arasında 5’inci sırada yer alan Fas'ta etey çayı günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası. Yeşil çay, nane, su ve şekerle hazırlanan geleneksel çay, sindirim sistemini rahatlatması ve susuzluğu hissettirmemesi nedeniyle Ramazan ayında sahur ve iftar sonrasında Mağriplilerin olmazsa olmazı.

Fas’ın yeşil çay, nane, su ve şekerle hazırlanan geleneksel çayı “etey”, halkın günlük yaşantısında en çok tüketilen içecek kabul ediliyor.

Faslılar "Eş-Şay el-Mağribi" olarak da bilinen eteyi, günün her anında "sohbetleri tatlandıran sihirli içecek" olarak görüyor.

Etey içmenin sosyal hayatın bir parçası haline geldiği Mağrip ülkesinde halk, sevilen meşrubatı sabah kahvaltısında, gün içinde buldukları boş vakitlerde ve akşam yemeği sonrasında sıkça tüketiyor.

Etey, Ramazan ayının vazgeçilmez içeceği

Etey çayı, sindirim sistemini rahatlatması ve hazmı kolaylaştırması nedeniyle Ramazan ayında sahur sofralarında ve iftar sonrasında sıkça tüketiliyor.

Etey çayı, günün her saatinde tüketiliyor.
Etey çayı, günün her saatinde tüketiliyor.

Etey çayını millî içecekleri olarak gören Faslılar, bundan dolayı asitli meşrubatlar yerine kendi kültürlerinden eteyi içmeyi tercih ediyor.

Etey demlemek Faslı gelin adayları için bir tür sınav hükmünde

Etey demlemek için her Faslı ailenin evinde özel çay demlikleri bulunuyor. Herkesin bir araya geldiği aile sohbetlerinde de etey mutlaka içiliyor.

Etey, aile sohbetlerinin önemli bir parçası.
Etey, aile sohbetlerinin önemli bir parçası.

Fas'ta eteyin toplumsal işlevi de mevcut. Etey demlemek Faslı gelin adayları için bir tür sınav kabul ediliyor. Erkek tarafından kadınlar, gelinlerini tanımak için yaptıkları ilk ziyarette muhakkak çay isterler. Eğer gelinin yaptığı çay iyi demlenmiş ve bol köpüklü olursa bu onun hamarat olduğunun göstergesi sayılıyor.

Mağrip'teki Araplar ve Sahra halkının buluştuğu ortak nokta

Restoranlarda da en çok rağbet edilen geleneksel içecek Fas çayı olarak ön plana çıkıyor.

  • Fas kültüründe önemli bir yere sahip olan etey, eve gelen misafirlere, düğünlerde ve kutlamalarda muhakkak ikram ediliyor.

Çayı doldururken bardağın yarsından fazlasının köpükle kaplı olması olmazsa olmaz bir kural olarak kabul ediliyor.
Çayı doldururken bardağın yarsından fazlasının köpükle kaplı olması olmazsa olmaz bir kural olarak kabul ediliyor.

Etey, aynı zamanda, Mağrip ülkelerinde yaşayan Araplar ve Sahra halkının birleştiği ortak noktada yer alıyor. Sahra’da yapılan çay biraz daha farklı usulde yapılıyor: Etey daha uzun süre demlendirildiği için daha yoğun bir tada sahip oluyor.

Sahra usulüyle yapılan çayın, doldurulurken bardağın yarsından fazlasının köpükle kaplı olması olmazsa olmaz bir kural olarak görülüyor.

Fas'ta, Ramazan ayında sanılanın aksine çay tüketimi artıyor. Mevsimlerin genellikle yüksek sıcaklıkla geçtiği Fas'ta Ramazan'da hurma, süt ve etey bolca tüketiliyor. Zira eteyin önemli özelliklerinden biri de susuzluğu hissettirmiyor olması.

Fas, dünyada en fazla çay tüketen 5’inci ülke

Fas halkı deyim yerindeyse gözünü eteyle açıp eteyle kapatıyor.

Günün her anında içilebilen etey nedeniyle Fas, Arap devletleri arasında kişi başına en çok çay tüketen ülke konumunda bulunuyor.

Uluslararası raporlarda her Faslının yılda 1,2 kilogram çay tükettiği ortaya çıkarken, bu kullanım oranı Fas’ı dünya sıralamasında en fazla çay tüketen ülkeler arasında 5’inciliğe kadar taşıyor. Ayrıca Fas’ın senelik çay ithalatının ise 28 milyon tonu aştığı biliniyor.