Dünyanın en iyi turistik köylerinden: Suudi Arabistan’ın Rical Alma Köyü

Şarku’l Avsat.
Şarku’l Avsat.

Yapılan açıklamalarda Suudi Arabistan’ın, turizm sektörü açısında sürdürülebilir bir gelecek oluşturma ve toplumda olumlu bir değişim için turizmi kullanmasında önemli bir rol oynadığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen oturumda Suudi Arabistan’ın Rical Alma Köyü’nü, dünyanın en iyi turistik köyleri listesine aldı.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Riyad’da düzenlenen Turizm Sektörünü Canlandırma Zirvesi’nde açıklanan en turistik köy girişimi; doğal ve kültürel unsurların birleştirildiği, toplumsal değerlerin, yaşam biçimlerinin ve geleneksel hayat tarzının korunduğu kırsal turizme katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Rical Alma Köyü’nün dünyanın en iyi turistik köyleri listesine girmesi, Suudi Arabistan’ın turizme verdiği önemi yansıtıyor. Suudi Arabistan’ın güneybatısındaki Asir Bölgesi'nde bulunan tarihi Rical Alma köyü, 2018'den beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hazırlanıyordu. Komisyon 2018’de bir dosya hazırlayarak UNESCO’ya göndermişti ve dosya incelenme aşamasına alındı. Böylelikle Krallığın tarihi ve kültürel mirasının tüm dünyaya tanıtılması için önemli bir adım atılmıştı.

UNWTO, 75 ülkeden 175 yer arasından Rical Alma Köyü’nü seçti. Yapılan açıklamalarda Suudi Arabistan’ın, turizm sektörü açısında sürdürülebilir bir gelecek oluşturma ve topluma olumlu bir değişim için turizmi kullanmasında önemli bir rol oynadığı belirtildi.

Suudi Arabistan’ın Asir bölgesindeki Abha şehrinin 45 kilometre batısında yer alan Rical Alma Köyü, Suudi Arabistan, Yemen, Mekke veMedine’nin kültürünün eşsiz bir örneği olarak kabul ediliyor.

Suudi Arabistan Turizm Bakan Yardımcısı Prenses Hayfa bint Muhammed, yaptığı konuşmada, “Kültürel mirası, eşsiz kültürü ve bölgesel tarihin korunduğu Rical Alma Köyü için gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı. Suudi Arabistan’ın kültürel ve doğal zenginliklere sahip olduğunu belirten Muhammed, Rical Alma’da ve Suudi Arabistan’ın genelinde turistleri görmeyi beklediklerini açıkladı.
  • Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Rical Alma Köyünü Dünya Mirası listesine almış ve köyü, bölgenin eşsiz tarihini ve mimari örneğini yansıttığı için Fransa’daki Mont Saint- Michel köyüne benzemişti.

Rical Alma’daki müze, altı katlı bir binada yer alıyor ve sanat ve tarihi eserlerin merkezi olarak kabul ediliyor. Müzede fotoğraflar, sanat ve antika eserler yer alıyor.

2017 yılında köyde 16 kalenin restorasyonu yapıldı.

Rical Alma, zengin mimarisi nedeniyle Arap Şehirleri Ödülü Mudun’a ve 2017 yılında Prens Sultan bin Selman ödülüne layık görülmüştü.

Kaynak: Şarku’l Avsat