Esed'in eline geçen Han Şeyhun'da son durum

Esed rejimi güçlerinin kontrolü tamamen ele aldığı Han Şeyhun'da El Nusra Cephesi militanlarına yönelik rejim operasyonları sürüyor.
Esed rejimi güçlerinin kontrolü tamamen ele aldığı Han Şeyhun'da El Nusra Cephesi militanlarına yönelik rejim operasyonları sürüyor.

Astana anlaşmalarını ve İdlib mutabakatını hiçe sayan Esed rejimi güçleri, Rusya'nın hava desteğiyle Han Şeyhun ilçesini ele geçirdi.

Rusya'nın hava desteğini arkasına alan Beşşar Esed rejimi Astana anlaşmalarını ve İdlib mutabakatını çiğneyerek Han Şeyhun ilçesini hakimiyeti altına aldı.

Haritada Esed rejimi ve muhaliflerin kontrol ettikleri bölgeler gösteriliyor.
Haritada Esed rejimi ve muhaliflerin kontrol ettikleri bölgeler gösteriliyor.

Han Şeyhun'da El Nusra militanlarına operasyon sürüyor

Suriye'nin SANA ajansı, Esad'a bağlı güçlerin İdlib’de yer alan Han Şeyhun kentinde ve Al-Tamanah kasabasında, bölgedeki muhaliflere karşı askeri operasyonlarına devam ettiğini duyurdu.

Suriye resmi haber ajansı SANA’da yer alan habere göre, İdlib’de yer alan Han Şeyhun kentinde ve Al-Tamanah kasabasında bölgedeki El Nusra Cephesi militanlarına yönelik, Esad rejimine ait güçlerin askeri operasyonları devam ediyor.

Hava saldırıları ve çatışmalar yüzünden harabeye dönen Han Şeyhun.
Hava saldırıları ve çatışmalar yüzünden harabeye dönen Han Şeyhun.

Haberde, rejim güçlerinin Al-Tamanah ve Morek kasabaları arasındaki bölgede militanlarla çatıştığı ve çatışmada, birçok militanın öldürüldüğü ve yaralandığı belirtildi. Han Şeyhun civarında militanları hedef alan rejim güçlerinin, birçok aracı da tahrip ettiği bildirildi.

İnsani koridor açıldı

Öte yandan haberde, rejim güçlerinin koruması altında Hama şehrinin kuzeyindeki Soran bölgesinde, sivillerin güvenli geçişini sağlamak için insani bir koridor açıldığı bildirildi.

İdlib'de bir pazar yeri.
İdlib'de bir pazar yeri.

İdlib'de son durum

İran destekli yabancı terörist grupların ve Rus özel kuvvetleri ile paralı askerlerinin karadan desteğini alan rejim, ilçeye girmek için operasyon başlatmıştı.

Rejim güçleri, ilçeye batı yönünden girişte bulunan Fakir ve Nimr kontrol noktalarını ele geçirdikten sonra, dün öğle saatlerinde Hazzanat noktasını da almış ve ilçeyi her yönden çevrelemişti.

Suriye ordusuna bağlı askerler.
Suriye ordusuna bağlı askerler.

Bu hamleyle ilçeyi kuzeydoğusundan da kuşatan rejim güçleri, ilçe merkezine girdi.

Han Şeyhun'un yanı sıra, güneyindeki Morik ve Kefer Zita ilçeleri de rejimin muhasarasında kaldı.

Rusya, Esed rejimi ve İran güçlerine, Han Şeyhun saldırıları sırasında yoğun hava desteği vermişti.

İlçeden 112 bin kişi kaçmak zorunda kaldı

İdlib'e bağlı Han Şeyhun ilçesi, 4 Nisan 2017'de Esed rejiminin düzenlediği kimyasal silah katliamıyla 100 kişiyi öldürmesinin ardından dünya gündemine oturmuştu.

ABD, 7 Nisan'da rejime ait Şayrat askeri hava üssünü vurmuş, Birleşmiş Milletler (BM) ile Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (KSYÖ) ortak soruşturma misyonu (JIM), 27 Ekim 2017'de de saldırının rejim tarafından düzenlendiğini doğrulamıştı.

Türkiye, Rusya ve İran 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında Han Şeyhun'u da içeren alanı İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi ilan etmişti.

Ancak Han Şeyhun, Esed rejimi ve destekçilerinin yoğun saldırılarının hedefi olmaya devam etti.

Rusya, İran destekli terörist gruplar ve Esed rejiminin saldırılarında Han Şeyhun'da yaşayan yaklaşık 112 bin sivil yerinden edildi.

İlçe merkezinde şu an sivil bulunmuyor.