Filistin İslami Hareketi lideri Şeyh Raid Salah 17 ay sonra İsrail hapishanesinden serbest bırakıldı

Şeyh Raid Salah, 17 aylık tutukluluğunun ardından memleketi Ummu'l Fahm'a döndüğünde onlarca destekçisi tarafından karşılandı.
Şeyh Raid Salah, 17 aylık tutukluluğunun ardından memleketi Ummu'l Fahm'a döndüğünde onlarca destekçisi tarafından karşılandı.

Mescid-i Aksa Muhafızı olarak bilinen, 1948 Filistin İslami Hareketi lideri Şeyh Raid Salah, 17 ay tutukluluğun ardından dün serbest bırakıldı. Raid: "Hapishanedeki günlerimi hücre hapsinden, hücre hapsine aktarılarak geçirdim."

Şeyh Raid Salah'ı serbest bırakıldığı İsrail'in Megiddo Hapishanesi'nin önünde onlarca kişi karşılarken, evinin bulunduğu Ummu'l Fahm'da da yüzlerce kişi Salah'ı büyük sevinçle bekledi.

Kent sakinleri Şeyh Salah'ı tatlı dağıtarak, tekbirler, havai fişek gösterileri, "Raid Aksa’nın Şeyhi", "Kanımız canımızla sana geliyoruz Aksa" sloganları eşliğinde şehrin girişinde karşıladı.

Burada düzenlenen basın toplantısında hapishanede yaşadıklarını anlatan Salah, İsrail hapishanelerinde uzunca bir süre hücre hapsi çektiğini ancak kendisini sabırla yetiştirdiği için annesine, bu duruma sabrettiği için de eşine teşekkür etti.

"Mescid-i Aksa muhafızı" olarak bilinen 1948 Filistin İslami Hareketi lideri Şeyh Raid Salah, İsrail hapishanelerindeki 17 aylık mahkumiyetinin çoğunu hücre hapsinde geçirdiğini belirterek, inancının kendisini ayakta tuttuğunu belirtti.

Şeyh Salah, kendisine tek kişilik hücre cezasının yanı sıra hücre mahkumlarından da ayrı tutulduğunu belirterek şöyle dedi:

Ben bir hücre mahkumuydum. Benim sessizlik içinde yaşamı istediler bazıları da gerçekten susacağımı düşündü. Eğer Allah bana hidayet vermemiş olsaydı, inancım olmasaydı, bugün beni karşınızda bu şekilde göremezdiniz.

Hapishanede bulunduğu sırada kimseyle görüşemediğini tokalaşmasının dahi mümkün olmadığını anlatan Salah, hapishanede insanların demir parmaklıkların arasından parmak uçlarıyla tokalaştığını ancak "bunun soğuk bir elle yapılan tokalaşmadan çok daha iç ısıtıcı olduğunu" aktardı.

Salah, basın toplantısını izlemeye gelenlere hitaben de şu ifadeleri kullandı:

Beni hücre hapsine atarak dar bir yere koymaya çalıştılar. Ancak sizlerin desteğiyle o dar hapishane benim için yeryüzünden geniş oldu. Hayatım böyleydi, acımasızlık, baskı, bana aciz bir hayatı zorlamaya çalıştılar. Ama, hayır, hayır, zayıflıklarıma oynayabilirler. Fakat onlar Allah'a, imanıma, meydan okuyabilirler mi ?

Son mahkumiyetinin kendisine çok şey öğrettiğini dile getiren Salah, "Kuran-ı Kerim'in siyasal okuması", "Eski Ahit'in siyasal okuması", "Yeni Ahit'in siyasal okuması" gibi kitapların yanı sıra "Hazreti Peygamber Baharı" isimli bir şiir kitabı olmak üzere 17 ayda 11 ayrı kitap kaleme aldığı bilgisini paylaştı.

Ne olmuştu?

Filistin 1948 İslami Hareketi'nin kuzey kanadının lideri Şeyh Raid Salah, hakkında daha önce verilen hapis cezasına yapılan itirazın İsrail mahkemesi tarafından reddedilmesi üzerine 16 Ağustos 2020’de 17 aylık fiili hapis cezasını çekmek üzere İsrail makamlarına teslim olmuştu.

İsrail’in kuzeyinde bulunan Hayfa kenti yakınlarındaki Celme Hapishanesi idaresine teslim olan Şeyh Salah’ı yüzlerce seveni uğurlamıştı.

Hayfa Merkezi Mahkemesi, 16 Temmuz 2020’de savunma heyetinin hapis cezasına itirazını reddederek, Salah'ın 28 aylık fiili hapis cezasına 16 Ağustos'ta başlamasına hükmetmişti.

Raid Salah, 24 Kasım 2019'da Hayfa'daki mahkemenin dışında destekçilerinin ortasında görülüyor.
Raid Salah, 24 Kasım 2019'da Hayfa'daki mahkemenin dışında destekçilerinin ortasında görülüyor.

Hayfa Sulh Ceza Mahkemesi, 10 Şubat'ta görülen duruşmada, Salah'ı içinde Kuran-ı Kerim'den ayetler okuyarak yaptığı konuşmalar nedeniyle aralarında "terör örgütüne destek" iddiasının da bulunduğu 4 ayrı suçtan 28 ay hapse mahkum etmişti.

Mahkeme, daha önceki 11 aylık tutukluluk sürecini göz önünde bulundurarak Şeyh Salah'ın 28 aylık fiili hapis cezasının 17 ayını cezaevinde geçirmesi ve 25 Mart'ta cezaevine teslim olması yönünde karar vermişti.

Şeyh Raid Salah, tutukluluğunun başladığı 16 Ağustos 2020'den bu yana tek kişilik hücrede tutuluyordu.