Gazze sınırında katliam

Gazze'de yaşanan olaylarda 62 Filistinli hayatını kaybetti.
Gazze'de yaşanan olaylarda 62 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail'in Gazze sınırına düzenlediği saldırıdan Irak'taki seçimin sonuçlarına, İslâm dünyasında geride kalan haftanın öne çıkan gelişmeleri...

ABD Büyükelçiliği, resmen Kudüs’te
ABD yönetimi, Tel Aviv’deki büyükelçiliğini 14 Mayıs’ta resmen Kudüs’e taşıdı. İsrail’in kuruluş yıl dönümüne denk getirilen açılış törenine ABD’yi temsilen Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan, Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Trump’ın kızı Ivanka ve eşi Jared Kushner katıldı. Başkan Trump’ın 2017’nin Aralık ayında ilan ettiği karar, uluslararası çevrelerden oldukça sert tepki almış ve hatta BM Genel Kurulu’nda, Türkiye’nin öncülüğünde, aleyhte bir karar da çıkarılmıştı. Ancak ABD yönetimi, dünyanın gözünün içine baka baka bildiğini okumaktan geri durmadı.
ABD Büyükelçiliği, resmen Kudüs’te ABD yönetimi, Tel Aviv’deki büyükelçiliğini 14 Mayıs’ta resmen Kudüs’e taşıdı. İsrail’in kuruluş yıl dönümüne denk getirilen açılış törenine ABD’yi temsilen Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan, Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Trump’ın kızı Ivanka ve eşi Jared Kushner katıldı. Başkan Trump’ın 2017’nin Aralık ayında ilan ettiği karar, uluslararası çevrelerden oldukça sert tepki almış ve hatta BM Genel Kurulu’nda, Türkiye’nin öncülüğünde, aleyhte bir karar da çıkarılmıştı. Ancak ABD yönetimi, dünyanın gözünün içine baka baka bildiğini okumaktan geri durmadı.
Gazze sınırında katliam
Gazze’nin doğu kesiminde, sınır bölgesinde 14 Mayıs günü düzenlenen yürüyüşe İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 62 Filistinli hayatını kaybetti. 2.700’e yakın Filistinlinin de yaralandığı olaylarda, sınırda beklemeye devam eden sivillerin üzerine İsrail tarafından önce göz yaşartıcı bomba atıldığı, ardından da rastgele ateş açıldığı belirtildi. Sınırda, sabahın erken saatlerinde ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması nedeniyle protesto gösterilerinin yapıldığı ve katılımın da büyük olduğu kaydedildi. Büyük Dönüş Yürüyüşü’nün başladığı 30 Mart’tan bu yana toplam 111 Filistinli hayatını kaybetti, 12.733 Filistinli ise yaralandı.
Gazze sınırında katliam Gazze’nin doğu kesiminde, sınır bölgesinde 14 Mayıs günü düzenlenen yürüyüşe İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 62 Filistinli hayatını kaybetti. 2.700’e yakın Filistinlinin de yaralandığı olaylarda, sınırda beklemeye devam eden sivillerin üzerine İsrail tarafından önce göz yaşartıcı bomba atıldığı, ardından da rastgele ateş açıldığı belirtildi. Sınırda, sabahın erken saatlerinde ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması nedeniyle protesto gösterilerinin yapıldığı ve katılımın da büyük olduğu kaydedildi. Büyük Dönüş Yürüyüşü’nün başladığı 30 Mart’tan bu yana toplam 111 Filistinli hayatını kaybetti, 12.733 Filistinli ise yaralandı.
İslam dünyasında ramazan sevinci
İslâm dünyası, mübarek ramazan ayına "merhaba" dedi. Ramazan, Asya'dan Avrupa'ya, Afrika'dan Amerika'ya, dünya çapında milyonlarca Müslüman tarafından coşkuyla karşılandı. Tabii hemen her yıl olduğu gibi bu yıl da hilâlin görünmesine dair ihtilaflar yaşandı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu az sayıda ülke 16 Mayıs'ta oruca başlarken, Müslüman ülkelerin kâhir ekseriyeti ilk orucu 17 Mayıs Perşembe günü tuttu.
İslam dünyasında ramazan sevinci İslâm dünyası, mübarek ramazan ayına "merhaba" dedi. Ramazan, Asya'dan Avrupa'ya, Afrika'dan Amerika'ya, dünya çapında milyonlarca Müslüman tarafından coşkuyla karşılandı. Tabii hemen her yıl olduğu gibi bu yıl da hilâlin görünmesine dair ihtilaflar yaşandı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu az sayıda ülke 16 Mayıs'ta oruca başlarken, Müslüman ülkelerin kâhir ekseriyeti ilk orucu 17 Mayıs Perşembe günü tuttu.
Irak'ta Sadr ve Hekim ittifakı
Irak'ta kesin olmayan sonuçlara göre seçim birincisi olan Şii lider Mukteda es-Sadr ve Hikmet Akımı lideri Ammar el-Hekim'den, yeni kurulacak hükümet için ittifak mesajı geldi. Sadr, Necef’teki evinde Hekim ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından ikili ortak basın toplantısı düzenledi. "Irak ve Irak halkı için demokratik devlet inşa edip, teknokrat hükümet kuracağız" diyen Sadr, seçimde yolsuzluk yapanlara oy vermedikleri için seçmenlere teşekkür etti. Ammar el-Hekim de seçimden birinci olarak çıkan Sadr Hareketi ile ittifaka vardıklarını dile getirdi. Hekim, Sadr ile yeni hükümetin kurulmasına ilişkin görüştüklerini belirterek, "Sairun ve Hikmet Akımı, hükümetin kurulması için diğer koalisyonlarla görüşmelere başlayacak." dedi.
Irak'ta Sadr ve Hekim ittifakı Irak'ta kesin olmayan sonuçlara göre seçim birincisi olan Şii lider Mukteda es-Sadr ve Hikmet Akımı lideri Ammar el-Hekim'den, yeni kurulacak hükümet için ittifak mesajı geldi. Sadr, Necef’teki evinde Hekim ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından ikili ortak basın toplantısı düzenledi. "Irak ve Irak halkı için demokratik devlet inşa edip, teknokrat hükümet kuracağız" diyen Sadr, seçimde yolsuzluk yapanlara oy vermedikleri için seçmenlere teşekkür etti. Ammar el-Hekim de seçimden birinci olarak çıkan Sadr Hareketi ile ittifaka vardıklarını dile getirdi. Hekim, Sadr ile yeni hükümetin kurulmasına ilişkin görüştüklerini belirterek, "Sairun ve Hikmet Akımı, hükümetin kurulması için diğer koalisyonlarla görüşmelere başlayacak." dedi.
Libya’dan Mısır’a iade
Libya, DAEŞ tarafından öldürülen Kıpti Hıristiyanların cenazelerini Mısır’a iade etti. 2015 yılında Libya’nın Sirte şehri yakınlarında DAEŞ’li militanlar tarafından öldürülen 20 Kıpti gencin cenazesine, örgütün geçen yıl bölgede yenilgiye uğratılmasının ardından ulaşılmıştı.
Libya’dan Mısır’a iade Libya, DAEŞ tarafından öldürülen Kıpti Hıristiyanların cenazelerini Mısır’a iade etti. 2015 yılında Libya’nın Sirte şehri yakınlarında DAEŞ’li militanlar tarafından öldürülen 20 Kıpti gencin cenazesine, örgütün geçen yıl bölgede yenilgiye uğratılmasının ardından ulaşılmıştı.
Enver İbrahim serbest
Malezya siyasetinin önde gelen isimlerinden Enver İbrahim, hakkındaki suçlamalar nedeniyle çekmekte olduğu hapis cezasının Kral Sultan Beşinci Muhammed tarafından affedilmesiyle birlikte özgürlüğüne kavuştu. Başkent Kuala Lumpur’da binlerce destekçisinin karşıladığı 70 yaşındaki İbrahim, yaptığı ilk açıklamada “Hapis hayatından alacağımız ilk ders, özgürlüğün ne kadar kıymetli olduğudur” dedi. Geçtiğimiz hafta düzenlenen genel seçimlerden galip olarak çıkan Mahathir Muhammed (92), başbakanlık koltuğunu oturur oturmaz, Enver İbrahim’in serbest kalacağını açıklamıştı.
Enver İbrahim serbest Malezya siyasetinin önde gelen isimlerinden Enver İbrahim, hakkındaki suçlamalar nedeniyle çekmekte olduğu hapis cezasının Kral Sultan Beşinci Muhammed tarafından affedilmesiyle birlikte özgürlüğüne kavuştu. Başkent Kuala Lumpur’da binlerce destekçisinin karşıladığı 70 yaşındaki İbrahim, yaptığı ilk açıklamada “Hapis hayatından alacağımız ilk ders, özgürlüğün ne kadar kıymetli olduğudur” dedi. Geçtiğimiz hafta düzenlenen genel seçimlerden galip olarak çıkan Mahathir Muhammed (92), başbakanlık koltuğunu oturur oturmaz, Enver İbrahim’in serbest kalacağını açıklamıştı.
Sokotra’da gerginlik son buldu
Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ülkesi arasındaki Sokotra Adası krizinin sona erdiğini duyurdu. Bin Dağr, sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Akıl hakim oldu. Akrabalık bağlarımızı hatırladık. Sokotra'da durum normale döndü. Yemen ile BAE arasındaki Sokotra Adası krizi sona erdi." ifadesini kullandı. Kendilerini bir süre meşgul eden bu krizin son bulmasıyla tüm tarafların kazandığını ifade eden Bin Dağr, bayrağın Sokotra limanı ve havalimanı çevresinde yeniden dalgalanmaya başladığını kaydetti. Bin Dağr, taraflar arasında Sokotra Adasındaki durumun, BAE askerlerinin adaya konuşlandığı 30 Nisan öncesine dönmesi için bir anlaşma yaptığı bilgisini verdi. Gelişmeler üzerine BAE askerleri de adadan ayrılmaya başladı.
Sokotra’da gerginlik son buldu Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ülkesi arasındaki Sokotra Adası krizinin sona erdiğini duyurdu. Bin Dağr, sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Akıl hakim oldu. Akrabalık bağlarımızı hatırladık. Sokotra'da durum normale döndü. Yemen ile BAE arasındaki Sokotra Adası krizi sona erdi." ifadesini kullandı. Kendilerini bir süre meşgul eden bu krizin son bulmasıyla tüm tarafların kazandığını ifade eden Bin Dağr, bayrağın Sokotra limanı ve havalimanı çevresinde yeniden dalgalanmaya başladığını kaydetti. Bin Dağr, taraflar arasında Sokotra Adasındaki durumun, BAE askerlerinin adaya konuşlandığı 30 Nisan öncesine dönmesi için bir anlaşma yaptığı bilgisini verdi. Gelişmeler üzerine BAE askerleri de adadan ayrılmaya başladı.