Gizli anlaşma

Faysal-Weizmann Anlaşması.
Faysal-Weizmann Anlaşması.

Birinci Dünya Savaşı sona ererken, bugünkü Ürdün’ün Akabe limanı, sıra dışı bir görüşmeye sahne oldu. 3 Ocak 1919'da Şerif Hüseyin’in oğlu Emir Faysal ile Dünya Siyonist Örgütü’nün başkanı (ve İsrail’in müstakbel ilk cumhurbaşkanı) Chaim Weizmann 9 maddelik bir anlaşmaya imza attı.

Birinci Dünya Savaşı sona ererken, bugünkü Ürdün’ün Akabe limanı, çok sıra dışı bir görüşmeye ev sahipliği yaptı. Şerif Hüseyin’in oğlu Emir Faysal’la Dünya Siyonist Örgütü’nün başkanı (ve İsrail’in müstakbel ilk cumhurbaşkanı) Chaim Weizmann’ı bir araya getiren görüşmeden kısa bir süre sonra, taraflar arasında 9 maddelik bir anlaşmaya imza atıldı.

Söz konusu anlaşma, Şerif ailesiyle Siyonistlerin ittifakının resmî başlangıcını oluşturdu.
Söz konusu anlaşma, Şerif ailesiyle Siyonistlerin ittifakının resmî başlangıcını oluşturdu.

“Faysal-Weizmann Anlaşması” olarak kayıtlara geçen 3 Ocak 1919 tarihli mutabakatta, Arap tarafı Filistin’de bir Yahudi devletinin kurulmasını desteklediğini teyit ederken, Yahudiler de Şerif Hüseyin ailesinin kuracağı büyük Arap imparatorluğunu destekleyecekti. Tarih, bu anlaşmanın üzerinden 30 yıl bile geçmeden 1948’de İsrail’in kuruluşuna şahitlik ederken, Şerif Hüseyin ailesi yalnızca Ürdün ve Irak’ın yönetimiyle yetinmek zorunda kalacaktı.