Hindistan Müslümanları İslamofobik muamelelere maruz kalıyor

Hindistan'a bağlı Cammu'da bir Müslüman, hastanenin bahçesine kurulan tüm vücut sterilizasyonu için hazırlanan geçite doğru yürürken görülüyor.
Hindistan'a bağlı Cammu'da bir Müslüman, hastanenin bahçesine kurulan tüm vücut sterilizasyonu için hazırlanan geçite doğru yürürken görülüyor.

Bu hafta İslam coğrafyasında; Hindistan'da Müslümanların (Kovid-19) salgını bahane edilerek İslamofobik muamelelere maruz bırakılması, Berlin polisinin koruması altına gireceğini düşünürken hapse düşen Esed'in işkence şefi, Netanyahu-Gantz mutabakatıyla kurulan "acil birlik hükümeti"nin Filistin'in geleceği için tehdit oluşturması, Avrasya ülkelerinde (Kovid-19) nedeniyle bu yıl ramazan ayının bazı kısıtlamaların gölgesinde geçecek olması haberleri öne çıktı.

Hindistan Müslümanları İslamofobik muamelelere maruz kalıyor

Hindistan'da mart ayında Müslüman bir cemaatin düzenlediği etkinliğe katılanlarda yeni tip koronavirüs (Kovid 19) tespit edilmesi ve virüsün yayılması ülkede Müslümanlara yönelik İslamofobik tutumun iyice yaygınlaşmasına sebep oldu. Telegraph gazetesinin haberine göre, iktidardaki milliyetçi Hindistan Halk Partisi (BJP) üyelerinin, Müslümanları, Kovid-19'u ülkeye yaymakla itham etmesi, Müslümanlara yönelik ayrıştırıcı tutumun pekişmesine sebep oldu. Ülke genelinde pek çok Müslüman kendilerine yönelik düşmanlığın arttığını, hastane, eczane ve marketlere kabul edilmediklerini ifade ediyor.

Esed'in "işkence şefi" umduğunu bulamadı

Suriye iç savaşının patlak vermesinden sonra, 2013'te Avrupa'ya kaçan daha sonra Almanya'ya sığınma talebinde bulunan, Suriye'de rejim muhaliflerine yapılan işkenceyi yönettiği iddia edilen eski komutan Enver Raslan, Almanya'da insanlığa karşı suçlar, tecavüz, ağırlaştırılmış cinsel saldırı ve 58 cinayetle suçlanıyor. 2015'te Suriye hükümetinin ajanları tarafından öldürüleceğinden korktuğu gerekçesiyle Berlin polisine başvuran Raslan umduğunu bulamamış, polis, dosyasını en hassas ve ciddi suçları inceleyen Alman Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti. Raslan, geçen yıl şubat ayında tutuklanandı ve o zamandan bu yana gözaltında tutuluyor.

Netanyahu-Gantz hükümeti Filistin için büyük tehdit

İsrail'de bir yılı aşkın süredir devam eden koalisyon krizi pazartesi akşamı "acil birlik hükümeti" kurulması konusunda gerekli anlaşmanın imzalamasıyla sona erdi. Yeni hükümetin en önemli hedefleri arasında işgal altındaki Batı Şeria'nın bazı bölgelerini "İsrail'e ilhak etme" planı bulunuyor. Başbakan Binyamin Netanyahu, 1 Temmuz itibarıyla Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin "ilhakını" kabine veya Meclisin onayına sunabilecek. Filistin tarafı, ilhakın hayata geçirilmesi halinde Filistin-İsrail meselesinde müzakere yoluyla çözüm olasılığının ortadan kalkacağı uyarısında bulunuyor.

Avrasya ülkelerinde ramazan kısıtlamaların gölgesinde geçecek

Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle bu yıl ramazan ayı bazı kısıtlamalarla geçecek. Salgın nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmesiyle toplu yapılan dini etkinliklerin iptal edildiği Kazakistan'da, ramazan ayında camilerde teravih namazlarının cemaatsiz kılınması, vaazların internetten verilmesi bekleniyor. Özbekistan’da ise bu yıl ramazanda camilerde teravih namazları ile toplu iftarların yapılmayacağını, hatimlerin internetten canlı yayınlanacağı duyuruldu. Azerbaycan’da toplu dini törenlerden kaçınılması gerektiği vurgulanırken iftar sofralarının sadece aile bireylerinin katılımıyla düzenlenmesi tavsiye edildi.