Hindistan'da din ayrıcalıklı vatandaşlık yasası

Hindistan'ın Agra kentinde bulunan Tac Mahal'in avlusunda namaz kılan Müslümanlar
Hindistan'ın Agra kentinde bulunan Tac Mahal'in avlusunda namaz kılan Müslümanlar

Hindistan’da uzun süredir tartışmaların yaşandığı vatandaşlık yasası 8 Ocak 2019 tarihinde onaylandı. Lok Sabha alt meclisinde onaylanan yasa Hindistan’da yaşayan ve Müslüman olmayan göçmenlere vatandaşlık hakkı tanıyor.

Özellikle Müslüman olmayan göçmenleri kapsayan yasaya muhalefet ve Assam bölgesinde yaşayan halk da şiddetle karşı çıkıyor. Ayrıca yasa 31 Aralık 2014 yılından önce ülkeye gelenleri kapsıyor. Yasanın Müslüman olmayan azınlıkları kapsaması ise Bangladeş’in bağımsızlık yılı olan 1971 yılı sonrası bölgeye gelen ve nesiller boyu burada yaşayan Müslümanların ne olacağı sorularını akılla getiriyor.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi “Kuzeydoğu’daki ve Assam’daki kardeşlerimi ve gençleri temin ederim, hakları zarar görmeyecek” açıklaması yaptı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi.

Özellikle Hindu ve diğer Müslüman olmayan azınlıklara vatandaşlık hakkı verilmesi, 2019 seçimlerinde Hindu milliyetçisi seçmenlerin desteğinin kazanılması üzerine yapılmış bir düzenleme olarak görülüyor.

Assam halkı tarafından yapılan protestolar ve itirazlar hakkında Hindistan İçişleri Bakanı Rajnath Singh, "Hindistan dışında gidecek yerleri yok." açıklaması yaptı. Göçmenlerin sadece Assam’da değil ülkenin herhangi bir eyaletinde yaşayabileceklerini belirtti.

Assam'da yaşanan protestolarda yollara barikat kuruldu ve iki Hindistan Halk Partisi ofisi saldırıya uğradı. Assam polis sözcüsü Mukesh Agarwal, 700'den fazla göstericinin tutuklandığını söyledi. Ayrıca polis kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Assam Öğrenci Birliği’nin lideri olan Samujjal Bhattacharya, din temelli yasanın Hindistan’ın laik anayasasını ihlal edeceğini ve göçmenlere verilen vatandaşlığın yerli halkı tehdit edeceğini dile getiriyor.

Assam bölgesi, Bangladeş'ten gelenlerin yoğunlukta bulunduğu bir coğrafya.
Assam bölgesi, Bangladeş'ten gelenlerin yoğunlukta bulunduğu bir coğrafya.

Assam’da yaşayan yerli halk tasarıda Müslümanların hariç tutulmasına değil diğer azınlık göçmenlere vatandaşlık hakkı verilmesine karşı çıkıyorlar.

Bhattacharya “Tüm yasa dışı göçmenlerin dinlerinden bağımsız olarak tespit edilmelerini ve sınır dışı edilmelerini istiyoruz” açıklması yaptı.

Bangladeş'in Pakistan’dan bağımsızlık kazandığı 1971 yılı öncesi Assam’a gelen göçmenlere verilen haklar sebebiyle bölgede daha önce birçok isyan yaşanmıştı.

Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Assam eyaletinde dört milyon kişinin vatandaşlıktan atılmasına yol açabilecek bir liste yayımlanmıştı. Ulusal Vatandaş Sicil Kurumu (NRC) listesinde, eyalete Doğu ve Batı Pakistan arasında yaşanan savaştan önce bölgeye geldiğini kanıtlayabilenler yer alıyor. Bu listenin haricinde kalan 4 milyon kişi ise vatandaşlıktan çıkarılma ile karşı karşıya geldi.