İki ülkeden de kovulmayı başardı


Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland’in, Riyad’da hapsedilen Suudi Arabistan asıllı iki Kanada vatandaşı hakkında attığı tweet’in Suudi Arabistan’la Kanada arasında diplomatik krize dönüşmesinden sonra, gözler Riyad’da “istenmeyen adam” ilân edilen Büyükelçi Dennis Horak’a çevrildi. Horak’ın, yine bir diplomatik kriz nedeniyle 2012’de İran’ı terk etmek zorunda kaldığı ortaya çıktı. Suudi Arabistan’la İran arasındaki derin çekişme dikkate alındığında, Horak’ın iki yönetimi birden kızdırmayı başarması, ilginç bir “diplomatik başarı” olarak kayıtlara geçti.

Kanadalı Bakan’ın Suudi Arabistan’ı eleştirmesinden sonra, Riyad’ı terk etmesi için kendisine 24 saat süre verilen Kanadalı Büyükelçi Horak’ın bundan 6 yıl önce İran’dan kovulma süreci şöyle gerçekleşti:

29 Kasım 2011 günü, İranlı göstericiler, Tahran’daki İngiltere Büyükelçiliği’ne saldırı düzenlemişti. Geleneksel olarak iyi ilişkilere sahip İran ve İngiltere’nin son dönemde yaşadığı en ciddi krize dönüşen olay sırasında, o dönemde Kanada’nın Tahran’daki misyon şefi olan Horak’ın, büyükelçilik çalışanlarından bazılarına KanadaBüyükelçiliği’nde koruma sağladığı belirtildi. 1979’da ABD Büyükelçiliği İranlı göstericiler tarafından işgal edildiğinde, Kanada’nın 6 elçilik çalışanına sahte pasaport sağlayıp İran dışına kaçırmasına benzeyen olay, İran’la Kanada’nın arasında ipleri gerdi. Sonrasında Büyükelçi Horak ülkeyi terk etti, Kanada da Tahran’daki misyonunu kapatmak durumunda kaldı.

Aradan 6 yıl geçtikten sonra, yine Dennis Horak’ın muhatap olduğu bir diplomatik krizin, bu defa İran’ın bölgedeki en büyük hasmı Suudi Arabistan’la yaşanması, “tarihin ironisi” olarak değerlendiriliyor.