İran bazı göstericilerin öldürüldüğünü doğruladı

İran'da artan benzin fiyatlarının protesto edildiği gösterilerde ateşe verilen bir banka binası.
İran'da artan benzin fiyatlarının protesto edildiği gösterilerde ateşe verilen bir banka binası.

İran devlet televizyonu, benzin zammının protesto edildiği gösteriler sırasında Mahşehr, Şiraz ve Behbehan kentlerinde "güvenlik güçleriyle silahlı çatışmaya girdiği" öne sürülen bazı göstericilerin öldürüldüğünü doğruladı.

İran devlet televizyonu, benzin zammına tepki gösterileri sırasında "güvenlik güçleriyle silahlı çatışmaya girdiği" iddia edilen bazı kişilerin öldürüldüğünü doğruladı.

İran devlet televizyonunun, İngiltere'den Farsça yayın yapan televizyon kanallarının protestolardaki rolüne ilişkin yayınladığı haberde, Mahşehr, Şiraz ve Behbehan kentlerinde "kaosçu" olarak adlandırılan bir grup protestocunun öldürüldüğü teyit edildi.

Benzin zammı protestoları sırasında İran sokaklarında ateşe verilen bir motosiklet.
Benzin zammı protestoları sırasında İran sokaklarında ateşe verilen bir motosiklet.

Mahşehr kentinde "silahlı bölücü" grupların bazı yolları kestiği ve kentteki petrokimya tesisine girerek patlatmaya çalıştığı ileri sürülen haberde, protestolar sırasında bir olayda, güvenlik güçlerinin Mahşehr kentinde yarı ağır silahları bulunan ayrılıkçı bir grupla karşılaştığı yer aldı. İsyancıların dört saat boyunca silahlı mücadelelerini sürdürdüğü, güvenlik güçlerinin bu koşullar altında Mahşehr halkının hayatını riske atmamak için isyancılara müdahale ettiği belirtildi.

İran devlet televizyonun haberinde, saldırıda ölenler dört kategoride ele alındı. Ölenlerden bazılarının “ateşli silahlarla veya bıçaklarla önemli kurumlara veya askeri merkezlere saldıran veya bazı bölgeleri istila eden protestocular olduğu öne sürüldü. Haberde, protestolarda ölen diğer kişilerin ise herhangi bir suça karışmayan; yoldan geçen insanlar, güvenlik güçleri ve barışçıl göstericiler olduğu belirtildi.

Benzin zammı protestoları sırasında ateşe verilen binanın enkazının önünden geçen İranlılar.
Benzin zammı protestoları sırasında ateşe verilen binanın enkazının önünden geçen İranlılar.

İran devlet televizyonunun haberinde ayrıca barışçıl gösterilere katılan bazı vatandaşların ise birtakım şüpheli kişilerce açılan ateş sonucu hayatını kaybettiği iddia edildi.

Af Örgütü, protestolarda 208 kişinin öldüğünü açıkladı

ABD yaptırımlarının da etkisiyle ekonomik açıdan zor günler geçiren İran halkı, 15 Kasım'da benzine 3 kat zam yapıldığının açıklanmasının ardından ülkenin birçok kentinde protestolara başlamıştı.

Gösterilerde, birçok kentte kamu binaları, bankalar, benzin istasyonları ve marketler tahrip edilmiş, yaklaşık 7 bin kişinin gözaltına alındığı belirtilmişti. Uluslararası Af Örgütü, gösterilerde en az 208 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

İran'daki protestolar sırasında saldırıya uğrayan bir benzin istasyonu.
İran'daki protestolar sırasında saldırıya uğrayan bir benzin istasyonu.

İran, İngiltere'den Farsça yayın yapan televizyon kanallarını suçluyor

İran, Londra'dan Farsça yayın yapan "Iran International" ve "BBC Farsça" ve "Manoto" gibi televizyon kanallarını ülkedeki benzin zammı gösterilerini kışkırtmakla suçluyor.

Tahran yönetimi, "şiddet içerikli eylemler düzenleyen göstericileri teşvik ettiği" gerekçesiyle "Iran International"ın "etkili ve kilit" isimlerinin ülkedeki mal varlıklarını dondurmuştu. İstihbarat Bakanlığı da Suudi Arabistan tarafından finanse edildiği öne sürülen kanala görüntü gönderdiği tespit edilen kişilerin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Kaynak: AP