İran elektriği kesti

İran'da özellikle yaz aylarında  elektrik tüketimi çok yükseliyor.
İran'da özellikle yaz aylarında elektrik tüketimi çok yükseliyor.

Irak Elektrik Bakanlığı’nın sözcüsü Musab el- Muderris 5 Temmuz itibariyle İran’ın elektrik akışını kestiğini duyurdu. Irak yetkilileri elektrik kesintisinin 1 milyar dolara yaklaşan borçtan dolayı olduğunu ifade etmesine rağmen, İran devletinin sahibi olduğu Tawanir şirketi’nin CEO’su Arash Kurdi kesintilerin iki ülke arasındaki elektrik anlaşmasının süresinin bitmesinden kaynaklandığını söyledi.

İran'da halk su ve elektrik kesintileri dolayısıyla protestolar gerçekleştiriyor.
İran'da halk su ve elektrik kesintileri dolayısıyla protestolar gerçekleştiriyor.

Irak yetkilileri biriken borçların çok yüksek seviyelere ulaşmasına karşın herhangi bir ihtar ve duyurma olmadan elektriğin kesilmesini garip karşıladı. Arash Kurdi ise Irak’ın iki ülke arasında yapılan anlaşmanın son tarihine varıldığının bilincinde olduğunu, aynı zamanda İran tarafından bir uyarının da yapıldığını ifade etti.

Tükettiği elektriğin birçoğunu İran’dan karşılayan Irak’a 2005’te yapılan anlaşmaya göre Tahran’dan 1.5 ila 2 bin megawatt elektrik akışı sağlandı. Musab el- Muderris Irak için hayati noktada olan bu elektrik akışını tekrar kurmak için İranlı yetkililer ile görüşmeler yaptığını bildirdi.

İran, yaz aylarında elektrik tüketiminin artması üzerine planlı elektrik kesintileri yapıyor.
İran, yaz aylarında elektrik tüketiminin artması üzerine planlı elektrik kesintileri yapıyor.

İran’da kişi başına düşen elektrik kullanımı oranı, elektriğin çok ucuz olmasından dolayı çok yüksek oranlarda seyrediyor. Dünya ortalamasından üç kat fazla elektrik tüketen İran’ın, ürettiği enerjiyi dışarıya göndermek yerine kendi ülkesinde tutmak istiyor olabileceği belirtiliyor. Üstelik İran’ın, bu kesinti ile yakın zamanda ekonomik sıkıntılar dolayısıyla ortaya çıkmış protestoları bastırmayı hedeflediği de ifade ediliyor.