İsrail Batı Şeria'da "Utanç Yolu"nu açıyor

İsrailliler ve Filistinlilerin kullanacağı yolu ayırdığı için "Utanç Yolu" olarak adlandırılan otoyol kullanıma açıldı.

İsrail'in açılışını yaptığı "Utanç Yolu"ndan, Tunus'taki gösterilere İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri.

İsrail Batı Şeria'da "Utanç Yolu"nu açıyor
İsrail tarafından açılan yeni otoyol, İsrail vatandaşları tarafından memnuniyetle karşılanırken, Filistinlilerin tepkisini üzerine çekti. "Utanç Yolu" olarak tanımlanan bu yol, İsrail vatandaşları ve Filistinlilerin kullanacağı yolları ayırmak için tasarlandı. Yolun kullanıma hazır ilk bölümü Kudüs bölgesine ulaşımı sağlıyor ancak bunu yaparken İsrailli ve Filistinliler için iki farklı güzergah oluşturuyor. Yol, İsrailli vatandaşlar için kontrol noktalarından kaçınarak doğrudan Kudüs'e varmayı olanaklı kılarken, Filistin vatandaşlarını ise kontrol noktalarına yönlendiriyor.
İsrail Batı Şeria'da "Utanç Yolu"nu açıyor İsrail tarafından açılan yeni otoyol, İsrail vatandaşları tarafından memnuniyetle karşılanırken, Filistinlilerin tepkisini üzerine çekti. "Utanç Yolu" olarak tanımlanan bu yol, İsrail vatandaşları ve Filistinlilerin kullanacağı yolları ayırmak için tasarlandı. Yolun kullanıma hazır ilk bölümü Kudüs bölgesine ulaşımı sağlıyor ancak bunu yaparken İsrailli ve Filistinliler için iki farklı güzergah oluşturuyor. Yol, İsrailli vatandaşlar için kontrol noktalarından kaçınarak doğrudan Kudüs'e varmayı olanaklı kılarken, Filistin vatandaşlarını ise kontrol noktalarına yönlendiriyor.
ABD: "Eğer Taliban isterse barışırız"
ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki ABD Büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında, barış görüşmelerine başlanması için Taliban örgütüne baskı kurmanın önemli olduğunu söyledi. Zalmay Halilzad, ''Taliban eğer barış konusunda görüşmek isterse görüşeceğiz, savaşmak isterse savaşacağız.'' diye konuştu.
ABD: "Eğer Taliban isterse barışırız" ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki ABD Büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında, barış görüşmelerine başlanması için Taliban örgütüne baskı kurmanın önemli olduğunu söyledi. Zalmay Halilzad, ''Taliban eğer barış konusunda görüşmek isterse görüşeceğiz, savaşmak isterse savaşacağız.'' diye konuştu.
Kağıt üzerinde kaldı
İsveç'in başkenti Stockholm'de Yemenli taraflar arasında imzalanan anlaşmanın üzerinden bir ay geçmesine rağmen sahada kayda değer bir gelişme yaşanmaması, anlaşmanın kağıt üzerinde kalacağı tezini güçlendiriyor. Taraflar, 13 Aralık 2018'de Hudeyde, esir takası ve Taiz kentiyle ilgili anlaşmaya varmış ve bunu uygulamaya koymak için çalışmalara başlamayı kabul etmiş olsa da özellikle Hudeyde'deki durum, bunun pek de kolay olmayacağını gösteriyor.
Kağıt üzerinde kaldı İsveç'in başkenti Stockholm'de Yemenli taraflar arasında imzalanan anlaşmanın üzerinden bir ay geçmesine rağmen sahada kayda değer bir gelişme yaşanmaması, anlaşmanın kağıt üzerinde kalacağı tezini güçlendiriyor. Taraflar, 13 Aralık 2018'de Hudeyde, esir takası ve Taiz kentiyle ilgili anlaşmaya varmış ve bunu uygulamaya koymak için çalışmalara başlamayı kabul etmiş olsa da özellikle Hudeyde'deki durum, bunun pek de kolay olmayacağını gösteriyor.
Sudan’da 24 kişi hayatını kaybetti
19 Aralık'ta hükümetin ekmek fiyatlarına zam yapmasının ardından Nil kıyısındaki Atbera ve Port Sudan kentlerinde başlayan ancak kısa sürede birçok eyalette rejim karşıtlığına dönüşen Sudan'daki gösterilerde 24 kişinin hayatını kaybetti. Sudan Başsavcısı ve Olayları İnceleme Yüksek Komisyonu Başkanı Amir Muhammed İbrahim yaptığı açıklamaya göre olaylarda 131 kişi de yaralandı.
Sudan’da 24 kişi hayatını kaybetti 19 Aralık'ta hükümetin ekmek fiyatlarına zam yapmasının ardından Nil kıyısındaki Atbera ve Port Sudan kentlerinde başlayan ancak kısa sürede birçok eyalette rejim karşıtlığına dönüşen Sudan'daki gösterilerde 24 kişinin hayatını kaybetti. Sudan Başsavcısı ve Olayları İnceleme Yüksek Komisyonu Başkanı Amir Muhammed İbrahim yaptığı açıklamaya göre olaylarda 131 kişi de yaralandı.
Kudüs ulemasından kınama
Kudüs uleması, İsrail makamlarının işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın güney batı duvarı olan Burak (Ağlama) Duvarı’nı "restore" etmesini kınayarak, söz konusu duvarın Kudüs İslami Vakıflar İdaresi’nin yetki alanında olduğuna dikkat çekildi. "Kudüs Vakıflar, İslam Mukaddesatı ve İşleri Konseyi", "Yüksek İslam Heyeti", "Filistin Fetva Kurulu" ve "Kudüs İslami Vakıflar İdaresi"nden yapılan ortak yazılı açıklamada, İsrail’in uluslararası hukuk ve sözleşmelere aykırı bir şekilde Kudüs’ün tarihi ve yasal statüsünü değiştirdiği uyarısında bulundu.
Kudüs ulemasından kınama Kudüs uleması, İsrail makamlarının işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın güney batı duvarı olan Burak (Ağlama) Duvarı’nı "restore" etmesini kınayarak, söz konusu duvarın Kudüs İslami Vakıflar İdaresi’nin yetki alanında olduğuna dikkat çekildi. "Kudüs Vakıflar, İslam Mukaddesatı ve İşleri Konseyi", "Yüksek İslam Heyeti", "Filistin Fetva Kurulu" ve "Kudüs İslami Vakıflar İdaresi"nden yapılan ortak yazılı açıklamada, İsrail’in uluslararası hukuk ve sözleşmelere aykırı bir şekilde Kudüs’ün tarihi ve yasal statüsünü değiştirdiği uyarısında bulundu.
Tunus'ta genel grev hayatı felç etti
Tunus'ta 650 binden fazla kamu çalışanı, maaşlarına zam yapılması talebiyle greve gitti. Ülke genelinde uygulanan bir günlük grev nedeniyle tüm devlet daireleri kapatıldı, öğrencilerin güvenliği gerekçe gösterilerek, okulların tamamı tatil edildi. Hayatın durma noktasına geldiği Tunus'ta havalimanı çalışanlarının da greve katılmasıyla dış hat uçuşlarında aksamalar yaşandı. Grev nedeniyle birçok ticari hava yolu şirketi seferlerini iptal etti.
Tunus'ta genel grev hayatı felç etti Tunus'ta 650 binden fazla kamu çalışanı, maaşlarına zam yapılması talebiyle greve gitti. Ülke genelinde uygulanan bir günlük grev nedeniyle tüm devlet daireleri kapatıldı, öğrencilerin güvenliği gerekçe gösterilerek, okulların tamamı tatil edildi. Hayatın durma noktasına geldiği Tunus'ta havalimanı çalışanlarının da greve katılmasıyla dış hat uçuşlarında aksamalar yaşandı. Grev nedeniyle birçok ticari hava yolu şirketi seferlerini iptal etti.