İzdihamın gölgesinde Kerbela’da İran yatırımları

Irak'ın Kerbela kentinde toplanan Şiilerin arka planında, İran'ın desteğiyle yükselen binalar görülüyor.
Irak'ın Kerbela kentinde toplanan Şiilerin arka planında, İran'ın desteğiyle yükselen binalar görülüyor.

Bu hafta İslam coğrafyasında, Irak'ın Kerbela kentinde yaşanan izdihamın gölgesinde kalan bölgedeki İran yatırımları,Suudi ArabistanKralı Selman'ın, oğlu Prens Abdülaziz bin Selman'ı Petrol Bakanı olarak ataması, Yolsuzluktan yargılanan Sudan Eski Devlet Başkanı Beşir'e yönelik yüklü miktarda parayı zimmetine geçirme iddiaları, İsrail'in Gazze şeridine yönelik saldırılarında özellikle hedef aldığı basın mensupları, Myanmar'ın Arakanlı Müslümanları sindirme politikası, Netanyahu'nun İsrail vatandaşı Arapları hedef alan skandal ifadeleri haberleri öne çıktı.

İzdihamın gölgesinde Kerbela’da İran yatırımları

Hz. Hüseyin’in 10 Muharrem 61’de (10 Ekim 680) Kerbela’da Şehid edilmesinden sonra Şia için önem kazanan Muharrem ayı içindeki Aşure gününe, bu yıl 31 kişinin yaşamını yitirdiği izdiham damga vurdu. İslam dininin yasakladığı kendine zarar verme ritüeli de içeren bir matem yöntemi izlenen anma törenlerinde İran’dan gelen Şiilerin yoğunluğu dikkat çekti. İran, Irak hükumetinin ve Kerbela’da yatırım yapan şirketlerin en büyük destekçisi ve finansmanı konumunda bulunuyor. Iraklı dini liderler, ise dünyanın dört bir yanından yatırımların ve bağışların bölgeye aktığını dile getirirken, bölgedeki en büyük yabancı aktörün İran olduğunu vurguluyor.

Suudi Kraliyet ailesinden ilk Petrol Bakanı

Kral Selman, oğlu Prens Abdülaziz bin Selman'ı Petrol Bakanı olarak atadı. Kral Selman bin Abdülaziz Al Suud'un oğlu yeni Enerji Bakanı Prens Abdülaziz, 2017 yılından bu yana Enerji İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini yürütüyordu. Böylece, Suudi Arabistan tarihinde ilk kez, Petrol Bakanlığı kraliyet ailesinden bir isme teslim edilmiş oldu. Kabinede, kraliyet ailesine mensup bakan sayısı da ikiye çıktı.

Anahtar Beşir'de

Sudan'da, halk ayaklanması sonucu görevinden ayrılmak zorunda kalan eski Devlet Başkanı Ömer Beşir’in yolsuzluk suçlarıyla ilgili yargılanma süreci devam ediyor. Önceki duruşmada Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman'dan milyonlarca dolar aldığını "itiraf eden" Beşir'in yardımcıları, paraların tutulduğu yerin anahtarını yalnızca onun bildiğini iddia ediyor. 10 milyon euro tutarında parayı teslim alıp Beşir'e ulaştırdığını anlatan tanıdığın iddiasına göre, Beşir, ülkeye giren yüksek miktardaki nakit paraları şahsi kasasında tutuyor ve anahtarı da kimseyle paylaşmıyor.

İsrail, basını kör ediyor

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, İsrail'in 22 Mart'tan bu yana sadece Gazze'de 30 gazeteciyi yaraladığını duyurdu. Sağlık çalışanları ve gazeteciler de dahil yaralanan yüzlerce kişinin pek çoğunda kalıcı hasarlar oluştuğunu belirten Bachelet, 20 kişinin ampütasyon (uzuv kesilmesi) durumuna düştüğünü ve 6 kişinin de kalıcı olarak bir gözünü kaybettiğini vurguladı.

Arakanlı Budistler: Asla Müslümanlarla yaşamayız

Myanmar’da bulunan BBC muhabirinin izlenimlerinden derlenen haberde, Arakanlı Müslümanlara ait yıkılan köylerin yerine polis kışlaları, hükümet binaları ve mülteci konumuna düşüp geri dönmesi planlananlar için geçici kamplar kurulduğuna işaret edildi. Bölgeye dair İzlenimlerini paylaşan muhabir, Arakanlı toplulukların kasıtlı olarak ortadan kaldırıldığına dair net kanıtlar görebildik ifadelerini kullanırken, Arakanlı Budistlerin bir daha yanlarında Müslümanların yaşamasına asla izin vermeyeceklerini söylediğini bildirdi.

Netanyahu: Araplar hepimizi yok etmek istiyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, seçimlerde partisi Likud için oy isterken, seçime katılacak olan diğer bir parti olan Mavi-Beyaz İttifakı’nın Ortak Arap Listesi’yle iş birliği yaptığına işaret etti. Netanyahu, "Halbuki Araplar; çocuk, kadın ve erkek fark etmeksizin hepimizi yok etmek istiyorlar." diyerek İsrail vatandaşı Filistinlilere yönelik skandal ifadeler kullandı.