Cidde’de güzel misafir

Cidde’de güzel misafir.
Cidde’de güzel misafir.

Kutsal topraklarda bulunduğu Hac ziyareti sırasında Veliaht Prens Faysal’la görüşen ABD’li siyahi lider Malcolm X'in son fotoğraflarından biri. Malcolm X, bu karenin çekilmesinden birkaç ay sonra, Faysal da 11 sene sonra düşman kurşunlarının hedefi olacaktı.

“Burada, kutsal şehir Mekke’de haccımı az önce tamamladım. […] En kalabalık kafile Türkiye’den gelmiş: Yaklaşık 50 bin kişi, 600’den fazla otobüs. Bu, Türkiye’nin İslâm’dan yüzünü çevirdiğine dair Batı propagandasını boşa çıkarıyor. Benim dışımda, Amerika’dan Mekke’ye hac için gelen sadece iki kişiyi daha biliyorum. Her ikisi de sonradan Müslüman olmuş iki Karayipli…”

ABD’li siyahî lider Malcolm X, zihin dünyasını tamamen değiştiren haccı anlatırken, bu satırları yazmıştı. Hacdan sonra “Hajj Malik al Shabazz” adını alan Malcolm, 26 Nisan 1964 tarihli mektubunda, Cidde’de Veliaht Prens Faysal’la görüştüğünü de aktarıyor. Bu fotoğraf, ikilinin o görüşmesinin hatırası. Malcolm X, bu karenin çekilmesinden birkaç ay sonra, Faysal da 11 sene sonra düşman kurşunlarının hedefi olacaktır.