Geri sayım başladı

Geri sayım başladı
Geri sayım başladı

1977’de 19 Kasım akşamı, kurban bayramından bir gün önce Kudüs’e ulaşan Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat,ertesi sabah bayram namazını Mescid-i Aksâ’da kıldıktan sonra, İsrail Parlamentosu Knesset’e geçerek, barış içerikli bir konuşma yaptı. Sedat, 1977’de aniden Kudüs’ü ziyaret ederek İsrail’i tanıyan ilk Arap devlet başkanı oldu.

Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat, 1970’de karizmatik selefi Cemal Abdunnâsır’ın koltuğuna oturduğunda, birçok yönden tükenmiş bir ülke buldu. Mısır’ı uçurumdan kurtarmak için Amerikan kampına yanaşmanın en pratik çözüm olduğunu düşünen Sedat, 1977’de aniden Kudüs’ü ziyaret ederek İsrail’i tanıyan ilk Arap devlet başkanı oldu.

19 Kasım akşamı, kurban bayramından bir gün önce Kudüs’e ulaşan Sedat, ertesi sabah bayram namazını Mescid-i Aksâ’da kıldıktan sonra, İsrail Parlamentosu Knesset’e geçerek, barış içerikli bir konuşma yaptı. Sedat’ın konuşmasını İsrail Cumhurbaşkanı Ephraim Katzir, Başbakan Menachem Begin ve kabine üyeleri başta olmak üzere, İsrail’in o dönemki bütün üst düzey isimleri dinledi.

Sedat’ın bu adımı, kendi kabinesinden Dışişleri Bakanı İsmail Fehmi’nin protestosu ve istifasının yanında, Arap ülkelerinin toplu halde Mısır’dan yüz çevirmesine yol açtı.