Malumun ilamı

Malumun ilamı
Malumun ilamı

Enver Sedat’ın 1978’de İsrail’le barış anlaşması imzalamasının ardından 1994’te bir diğer Arap lider, Ürdün Kralı Hüseyin İsrail’le masaya oturdu. Bill Clinton’ın himayesinde gerçekleştirilen çok sayıda görüşmenin ardından 26 Ekim 1994’te Ürdün, İsrail’i resmen tanıyan ikinci Arap ülkesi oldu.

Enver Sedat’ın 1978’de İsrail’le barış anlaşması imzalamasının Arap dünyasında meydana getirdiği şok geçtikten sonra, bu defa 1994’te bir diğer Arap lider, Ürdün Kralı Hüseyin, İsrail’le masaya oturdu. ABD Başkanı Bill Clinton’ın himayesinde gerçekleştirilen çok sayıda görüşmenin ardından 26 Ekim 1994’te Ürdün’de imzalanan anlaşmaya Ürdün Kralı Hüseyin ve İsrail Başbakanı Yitzhak Rabin taraf oldu.

Ürdün’ün güney sınır kapısı Vadi Arabe’de düzenlenen törenle birlikte, Ürdün, İsrail’i resmen tanıyan ikinci Arap ülkesi oldu. Anlaşmayla, Ürdün ve İsrail, Yermük ve Ürdün Nehirlerini aralarında eşit olarak paylaşmayı da karara bağladı. Mutabakat ayrıca, Ürdün’ün batı sınırını ilk kez kesin bir biçimde belirleyerek, İsrail’in “Ürdün Filistin toprağıdır” iddiasını da kâğıt üzerinde ortadan kaldırmış oldu.