Tarihe bombardıman

Tarihe bombardıman.
Tarihe bombardıman.

9 Kasım 1993 günü Hırvat topçusunun ateşiyle yıkılan tarihî Mostar Köprüsü, Bosna Savaşı’nda sergilenen barbarlığın simgelerinden biridir. Savaşın bitişinin ardından, 29 metre uzunluğa, 24 metre yüksekliğe ve 4 metre genişliğe sahip köprü, orijinaliyle bire bir aynı biçimde, Türk inşaat şirketi Er-Bu tarafından yeniden yapılmıştır.

Mimar Sinan’ın öğrencilerinden Mimar Hayruddin’in 1557’de inşa ettiği Mostar Köprüsü (orijinal ismiyle: Stari Most / Eski Köprü), yüzyıllar boyunca sadece Mostar’ın değil bütün Bosna’nın simgelerinden biri olmuştu. 9 Kasım 1993 günü Hırvat topçusunun ateşiyle yıkılan tarihî köprü, bu defa Bosna Savaşı’nda sergilenen barbarlığın simgelerinden birine dönüştü. 427 yıllık bu nazlı eser, üzerine kurulduğu Neretva ırmağının sularına karışıp gitmişti.

Savaşın bitişinin ardından, Mostar Köprüsü’nün yeniden inşasına karar verildi. 29 metre uzunluğa, 24 metre yüksekliğe ve 4 metre genişliğe sahip köprü, orijinaliyle bire bir aynı biçimde, Türk inşaat şirketi Er-Bu tarafından yeniden yapıldı. 24 Temmuz 2004’te görkemli bir törenle açılan Mostar Köprüsü’nün eski enkaz fotoğrafları, savaşın acımasızlığını hatırlatmayı sürdürüyor.