“Kâbe’de Türkiye’ye dua edildi”

“Kâbe’de Türkiye’de dua edildi”
“Kâbe’de Türkiye’de dua edildi”

15 Temmuz darbe girişiminden sonraki günlerde, Kâbe’de Türkiye’ye dua edildiğine dair bir video dolaşıma girdi. Görüntülerde Kâbe’den namaz sahneleri yer alıyor, edilen Arapça dua da “Allahım, Türkiye’ye yardım et” şeklinde bir alt yazıyla sunuluyordu. Birkaç dakikalık videodaki namazların farklı zamanlara ait olduğu dikkat çekiyordu. Arapça ses ise açıkça “Allahım, Türkiye’de bize yardımcı ol!” derken, altyazıyla verilen tercümede küçük -aslında büyük- bir tahrifat yapıldığı anlaşılıyordu.

Olayın aslını birkaç yerden araştırınca, karşımıza çıkan sonuç şu: Kâbe’de 15 Temmuz ve sonrasındaki namazlarda Türkiye’ye, imamlar tarafından toplu halde ve açıktan herhangi bir dua edilmemişti. Videodaki ses, Gaziantep’te Suriyelilerin katıldığı bir toplantıda Türkiye için edilen bir duadan alıntıydı. Görüntülerse, Kâbe’de farklı zamanlarda kılınan kalabalık namazlardan elde edilen karelerin kolajlanması suretiyle oluşturulmuştu. Yani dört başı mamur bir senaryo yazılmış ve sahnelenmişti.

Haberin teyidini şu yolla siz de sağlayabilirsiniz:

Kâbe’deki ibadet düzeninde, imamların toplu halde ve sesli dua ettikleri zamanlar ramazan geceleri, cuma namazları, yağmur duası namazları ve güneş-ay tutulması namazlarıdır. Kâbe’de bunun dışında açıktan dua uygulaması yoktur. Kâbe’deki bütün namazları canlı yayınlayan ve eski kayıtlara ulaşma imkânı da sunan www.haramain.info adlı sitede yapılacak ufak bir araştırma, 15 Temmuz ve sonrasında iddia edildiği gibi duanın hiç edilmediğini de gösterecektir.