Kosova Cumhurbaşkanı Sırbistan’ı “yayılmacılıkla” suçladı

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani, Sırbistan’ı Kosova topraklarına karşı yayılmacı emeller gütmekle suçladı.
Kosova Cumhurbaşkanı Osmani, Sırbistan’ı Kosova topraklarına karşı yayılmacı emeller gütmekle suçladı.

Kosova Meclisinde yıllık konuşmasını gerçekleştiren Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, ülkesinin kuzeyindeki son gelişmeler ile güvenlik durumuna değindi ve Kosova topraklarındaki Sırp askeri varlığının 12 Haziran 1999’da kati olarak sona erdiğini belirtti.

Kosova-Sırbistan arasındaki gerilim devam ederken, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Kosova Meclisinde milletvekillerine hitabında, ülkesinin kuzeyindeki gerilimin Sırbistan’ın Kosova topraklarına yönelik yayılmacı emellerinden kaynaklandığını ifade etti.

Sırbistan ordusunun Kosova’daki mevcudiyetinin 1999’daki NATO müdahalesi ile kati olarak sona erdiğini söyleyen Osmani, ABD Başkanı Joe Biden’ın geçtiğimiz eylül ayındaki görüşmelerinde Kosova ve halkına desteğini yinelediğini aktardı.

ABD’nin Kosova’ya güvenlik garantisi verdiğinin altını çizen Osmani, “Kendisinin ‘Sizi asla yalnız bırakmayacağız’ şeklindeki sözleri bunu en güzel şekilde ifade ediyor. Bu ABD’nin sunduğu ve bugünlerde de tekrar ifade edilen garantidir." dedi.

Vjosa Osmani, Sırbistan’ın Kosova’ya yönelik toprak iddialarını yasa dışı suç yapılarını finanse ederek ve destekleyerek gerçekleştirdiğini söyledi.
Vjosa Osmani, Sırbistan’ın Kosova’ya yönelik toprak iddialarını yasa dışı suç yapılarını finanse ederek ve destekleyerek gerçekleştirdiğini söyledi.

“Organize suç ve yolsuzlukla mücadelemiz, suç çetelerinin işine gelmiyor”

Sırbistan’ın Kosova’ya yönelik kötü emellerini ülkedeki illegal suç yapılanmalarını destekleyerek ve finanse ederek ortaya koyduğunu vurgulayan Osmani, "Kosova kurumlarının vatandaşların tamamının kanun önünde eşit olmasına ilişkin kararlılığı ve organize suç ve yolsuzlukla mücadelemiz, suç çetelerinin işine gelmiyor." dedi.

“Arnavutsuz Kosova şeklindeki yayılmacı fikirler ilelebet sona erdi”

  • Cumhurbaşkanı Osmani, "Sırbistan’ın Kosova’ya yönelik devamlı tehditlerine hepimiz şahidiz. Bu tehditler son dönemde Sırbistan ordusunun birliklerinin Kosova’ya konuşlandırılması şeklindeki hegemonyacı fikirler ile saldırıya evriliyor. Fakat Sırbistan ve lideri Vucic, Sırp ordusunun Kosova’daki mevcudiyetinin 12 Haziran 1999’da NATO güçleri tarafından Sırbistan’ın ‘Arnavutsuz Kosova’ şeklindeki yayılmacı fikirlerinin ilelebet sona erdiğini çok iyi biliyor. Yok etmek, onların soykırımsal amacıydı." ifadelerini kullandı.

AB’ye üyelik başvurusu

Kosova’nın bu yıl Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği’ne üyelik konusunda önemli adımlar attığını vurgulayan Osmani, “AB’ye üyelik başvurusunu dün imzaladık ve bugün de Çekya dönem başkanlığına dilekçe veriliyor. Bu nedenle son altı ay içerisindeki olağanüstü destek için teşekkür etmek istiyorum. Avrupa Birliği’ne üyelik stratejik hedefimizdir.” dedi.