"Medine'ye kilise inşa edilecek"

Kral Selman, geçtiğimiz ay bir Vatikan heyetini Riyad'da kabul etti.
Kral Selman, geçtiğimiz ay bir Vatikan heyetini Riyad'da kabul etti.

Suudi Arabistan yönetiminin, Medine'ye bir kilise inşa edilmesi için Vatikan'la mutabakata vardığı iddiası, son dönemin en gözde paylaşımlarından biri.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in geçtiğimiz ay Riyad’da bir Vatikan heyetini kabulünden sonra, “Medine’ye bir kilise inşa edilmesi için” anlaşma sağlandığı iddia edildi. Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın “modernleşme” vizyonuyla uyumlu görünen iddia, sosyal medyada hızlı bir şekilde gündem oldu.

Suudi Arabistan’la Vatikan arasında bir anlaşmanın imzalandığı doğruydu, ancak söz konusu metnin konusu, Riyad’da 900 yıllık bir kilisenin restorasyonuyla ilgiliydi. Mekke veya Medine’de kilise inşa edilmesi noktasında herhangi bir mutabakata varılmamıştı.

Öte yandan, Veliaht Prens’in oluşturmak istediği yeni Suudi yönetimi, son dönemlerde öylesine şaşırtıcı adımlar atıyor ki, sosyal medyada böylesi söylentilerin yayılmasına şaşırmamak gerekiyor. Riyad ve Vatikan, iddiaları hızlıca yalanlasa da, Suudi yönetiminin bu söylentilerden gerekli özeleştiri derslerini çıkarması da elzem görünüyor.