Meyhubi: Buteflika'nın değil devletin adamıyım

Cezayir'de 12 Aralık'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylık başvurusunda bulunan 22 kişiden 5'i seçimlere katılma hakkı kazandı.
Cezayir'de 12 Aralık'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylık başvurusunda bulunan 22 kişiden 5'i seçimlere katılma hakkı kazandı.

Cezayir Cumhurbaşkanı adayı İzzeddin Meyhubi, protestolar sebebiyle görevini bırakmak durumunda kalan eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın "adamı" olduğu yönündeki eleştirileri reddederek, kendisinin "devletin adamı" olduğunu savundu. "Kazanırsam, ulusal bir toplantı düzenleyerek devletin yeniden inşası için hangi alanlarda reform yapılacağını tespit edecek ve gelecek nesilleri denetimsizlikten kurtaracak yeni bir anayasa hazırlayacağım" diyen Meyhubi, "Herkesin sivil bir tavır olarak sandığa gitmeme hakkı var. Ancak, kimsenin başkasının iradesini kısıtlayarak, diğer insanları oy vermekten alıkoymaya hakkı yok" ifadelerini kullandı.

Cezayir Cumhurbaşkanı adayı İzzeddin Meyhubi, eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın "adamı" olduğu yönündeki eleştirileri reddederek, kendisinin "devletin adamı" olduğunu savundu.

Cezayir, 1999-2019 yılları arasında görevde kalan Cumhurbaşkanı Buteflika'nın, protestolar karşısında nisan ayında istifa etmesi ve sonrasındaki çalkantılı dönemin ardından, 12 Aralık'ta yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere sandık başına gidiyor.

Cezayir sokağı ve muhalefeti, "ülkedeki koşulların seçimler" için uygun olmadığı ve adayların "Buteflika rejiminin temsilcileri olduğu" gerekçesiyle sandığa itiraz ederken, beş cumhurbaşkanı adayı içinse kampanya süreci çoktan başladı.

12 Aralık'ta seçimlere katılacak beş cumhurbaşkanı adayı İzzeddin Meyhubi, (soldan sağa) Abdulmecid Tebun (bağımsız), Abdulkadir Bin Karine'nin (Ulusal İnşa Hareketi Başkanı) Ali Bin Flis (Özgürlüklerin Öncü Partisi Genel Sekreteri), Abdulaziz Beliyd (Bağımsız Cephe Partisi)

Buteflika müttefiki şeklinde tanınan Demokratik Ulusal Birlik Partisi'nin Genel Sekreteri Meyhubi, eski başbakanlar Ali bin Flis ve Abdulmecid Tebbun, Müstakbel Cephesi Başkanı Abdulaziz Belıyd ve İslami eğilimli Ulusal Bina Hareketi'nin Başkanı Abdulkadir bin Karine'nin isimleri cumhurbaşkanlığı seçimlerinin oy pusulasında yer alacak.

Adaylardan Meyhubi, adaylık süreci, seçim vaatleri ve seçimlere boykot çağrılarına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

"Buteflika ile bağım yok"

Ülke basınında kendisinin eski Cumhurbaşkanı Buteflika'nın adamı olduğu yönündeki eleştirileri değerlendiren Meyhubi (60), "Ben devletin adamıyım, Buteflika veya herhangi bir şahsın değil." dedi.

Cezayir'de protestoların hedefi olan eski Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika.
Cezayir'de protestoların hedefi olan eski Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika.

Meyhubi, Buteflika döneminde birçok bakanlık görevi yapmasından çok önce siyaset sahnesine çıktığını savunarak, 1997 yılında milletvekilliği, 1998-2005 yılları arasında Cezayirli Yazarlar Birliği Başkanlığı yaptığını hatırlattı.

Ülkesinde demokratik gelişime ağırlık verilmesi ve cumhuriyette bir dönüşüm yapılması yönünde bir talep olduğunu belirten Meyhubi, şöyle devam etti:

"Halk, Cezayir sokağında ülkenin sorunlarına çözüm olmadığının farkında. Ancak sokaktaki hareketin talepleri de bundan sonraki hükümetlerin gündeminde olmak zorunda."

Aralık ayında yapılacak olan seçimleri protesto eden Cezayirliler.
Aralık ayında yapılacak olan seçimleri protesto eden Cezayirliler.

Meyhubi, seçilmesi halinde sokağın taleplerine kulak vereceğini ve bu talepler doğrultusunda yeni bir anayasanın hazırlanması ve referanduma taşınması için çalışacağını aktardı.

Yeni anayasa sözü

Meyhubi, protesto hareketinin başladığı 22 Şubat'tan itibaren sahneye çıkan tüm aktörleri Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde bir diyalog masası etrafında toplama vaadinde bulundu.

Cezayir'de Buteflika rejimine karşı başlatılan protestolar.
Cezayir'de Buteflika rejimine karşı başlatılan protestolar.

Devlet kurumlarında gerekli reformları yapmak üzere ayrım gözetmeksizin tüm aktörlerle görüş alışverişinde bulunacağını belirten Meyhubi, "Ulusal bir toplantı düzenleyerek devletin yeniden inşası için hangi alanlarda reform yapılacağını tespit edecek ve gelecek nesilleri kontrolsüzlükten kurtaracak yeni bir anayasa hazırlayacağım." diye konuştu.

OPEC üyesi Cezayir'in 2014 yılından itibaren düşen petrol fiyatlarının ortaya çıkardığı ekonomik duruma değinen Meyhubi, "ekonomiyi canlandıracak ve yatırımların önündeki bürokratik engelleri kaldıracak yasal düzenlemeleri hayata geçirmenin diğer bir önceliği olduğunu" vurguladı.

"Boykot çağrıları"

Meyhubi, seçimlerin dayatıldığı, adayların "Buteflika" rejiminden oldukları yönündeki eleştiriler ve bu nedenle seçimlerin boykot edilmesine ilişkin Cezayir kamuoyundaki çağrıları değerlendirdi.

Radikal değişiklik talep eden göstericiler 12 Aralık'taki seçimlere karşı çıkıyor.
Radikal değişiklik talep eden göstericiler 12 Aralık'taki seçimlere karşı çıkıyor.

Seçimlere boykot çağrılarının yanı sıra birçok partinin de seçime katılacağı açıklamasına işaret eden Meyhubi, şu ifadeleri kullandı:

"Son sözü sandık söyleyecektir. İsteyen cumhurbaşkanını seçer, isteyen katılmayarak fikrini ifade eder. Herkesin sivil bir ifade biçimi olarak sandığa gitmeme hakkı var. Ancak, kimsenin başkasının iradesini kısıtlayarak, diğer insanları oy vermekten alıkoymaya hakkı yok."