Safkan Arap atlarının kalesi: Dimu köyü

Dimu köyünün atları, dikkat çekici güzellikleri ve maharetleriyle öne çıkıyor.
Dimu köyünün atları, dikkat çekici güzellikleri ve maharetleriyle öne çıkıyor.

Mısır'ın Feyyum kentine bağlı "Eğitmenler Köyü" ve "safkan Arap atlarının kalesi" isimleriyle bilinen Dimu köyündeki geniş alanlara uzanan haralarda ve çiftliklerde, yeni doğan atların eğitimine çekirdekten yetişmiş eğitmenler tarafından iki aylıkken başlanılıyor. Eğitim sahası içinde, ancak orada bulunanların ve atların anlayabileceği; kelimelerden çok hareketlerden ve imalardan oluşan bir dil kullanılıyor. At yetiştiriciliği kültürünün yaygın olduğu Mısır'da at kulüpleri, çiftlikleri bulunuyor, çeşitli yarışmalar düzenleniyor, atlar çeşitli vesilelerle düzenlenen törenlerde geniş yer buluyor. Ülkede Arap atlarının eğitim merkezi haline gelen tarihî köy, Mısır içinden ve dışından gelen turistlerden büyük rağbet görüyor.

Mısır'ın Feyyum kentine bağlı tarihi Dimu köyünde, safkan Arap atlarının da yer aldığı farklı renklerdeki ve özelliklerdeki atlar çekirdekten yetişmiş eğitmenler tarafından onlarca yıldır eğitilmeye devam ediliyor.

  • Mısır'ın en fazla at eğiten ve eğitici yetiştiren köyü haline gelen Dimu, "Eğitmenler Köyü" ve "Safkan Arap atlarının kalesi" isimleriyle bilinir hale geldi.

Biniciliğe hevesli olan her yaştan insan Dimu köyünde buluşuyor.
Biniciliğe hevesli olan her yaştan insan Dimu köyünde buluşuyor.

Dikkat çekici güzellikleri, maharetleriyle öne çıkan atlar usta ve işinin ehli eğitmenlerin elinde nakış gibi işleniyor.

Yerli, yarış, gösteri ve güzellik gibi farklı kategorilerde değerlendirilip yetiştirilen atlar genellikle arpa, mısır, kepekle besleniyor; şeker, patates ve havuçla da mükafatlandırılıyor.

Maharetleriyle boy gösteren Dimu atları.
Maharetleriyle boy gösteren Dimu atları.

Siyah, beyaz, kahverengi, kızıl renklerde, uzun boylu, parlak tüylü ve maharetli atlar, zarif, asil, çevik ve maharetli hamlelerle boy gösteriyor.

Eğitim çalışmalarının yapıldığı sahaların yanı sıra atlar, eğitmenler kontrolünde binicilik alanlarında da marifetlerini sergiliyor.

İmalardan oluşan bir dil kullanılıyor

Eğitim sahası içinde, ancak orada bulunanların ve atların anlayabileceği; kelimelerden çok hareketlerden ve imalardan oluşan bir dil kullanılıyor.

Eğitim sahası içindeki atlar.
Eğitim sahası içindeki atlar.
  • Eğiticinin elindeki asayı havaya kaldırması, indirmesi, sağa ya da sola hareket ettirmesi, atlar tarafından anlaşılan; ayağını kaldırmak, kafasını sallamak, oturmak yahut belirli bir ritme göre birbirinden göz alıcı figürler sergilemek gibi çeşitli hareketlerde karşılık bulan bu dilin bazı komutlarını oluşturuyor.

Dimu köyündeki geniş alanlara uzanan haralarda ve çiftliklerde, yeni doğan atların eğitimine iki aydan sonra başlanılıyor.

Eğitim sırasında ceza yönteminin kullanılmadığını ancak talimatlara yanıt vermediği zamanlar vücudunun hareket etmesi istenen yerine şiddet içermeden hafifçe vurulduğu ifade ediliyor.

Atlar mesleği küçüklükten öğrenmeye hevesli çocuklar tarafından haralarından çıkarılarak, eğitim sahasındaki ustalarına teslim ediliyor.
Atlar mesleği küçüklükten öğrenmeye hevesli çocuklar tarafından haralarından çıkarılarak, eğitim sahasındaki ustalarına teslim ediliyor.

Atların fiyatları cinslerine, yaşlarına ve özelliklerine göre farklılık gösteriyor

Yerli atların fiyatları yaklaşık 5 bin cüneyhi bulurken, saf kan Arap atların fiyatları ise 300 bin ile 400 bin cüneyhe kadar çıkıyor.

Öte yandan, özel törenler için yetiştirilen at cinsinin fiyatları 100 bin cüneyhe, yarışmalara hazırlanan atların da 80 bin cüneyhe satılıyor.


Dimu köyünde yetiştirilen farklı cinsteki atlar.
Dimu köyünde yetiştirilen farklı cinsteki atlar.

  • At yetiştiriciliği kültürünün yaygın olduğu Mısır'da at kulüpleri, çiftlikleri bulunuyor, çeşitli yarışmalar düzenleniyor, atlar çeşitli vesilelerle düzenlenen törenlerde geniş yer buluyor.

Mısır’da Arap atlarının eğitim merkezi haline gelen tarihî Dimu köyü, ülke içinden ve dışından rağbet görüyor. Turistler ve binicilik tutkunları, kadim Mısır köyüne sık sık geliyor.