Mursi ve Mübarek, karşı karşıya gelecek

Muhammed Mursi'nin yargılandığı davada eski Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in şahit olarak dinlenmesine karar verildi.

Mısır mahkemelerinin aldığı kararla Mısır'ın eski Cumhurbaşkanları Mursi ve Mübareğin mahkemede karşı karşıya gelecek olmasından, Umman Dışişleri Bakanı'nın İsrail hakkındaki açıklamasına, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri.

Mursi ve Mübarek, karşı karşıya gelecek
Mısır’da mahkeme, 3 Temmuz 2013’teki askeri darbeyle devrilen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yargılandığı “Hapishaneden kaçma davası”nda, 2011’deki halk ayaklanmasıyla devrilen eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in şahit olarak dinlenmesine karar verdi.
Mursi ve Mübarek, karşı karşıya gelecek Mısır’da mahkeme, 3 Temmuz 2013’teki askeri darbeyle devrilen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yargılandığı “Hapishaneden kaçma davası”nda, 2011’deki halk ayaklanmasıyla devrilen eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in şahit olarak dinlenmesine karar verdi.
17 Filistinli gözaltına alındı
İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da 17 Filistinliyi gözaltına aldı. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde Filistinlilerin evlerine gece düzenlenen baskınlarda, "terör eylemlerine karıştıkları" iddiasıyla 17 kişi gözaltına alındı.
17 Filistinli gözaltına alındı İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da 17 Filistinliyi gözaltına aldı. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde Filistinlilerin evlerine gece düzenlenen baskınlarda, "terör eylemlerine karıştıkları" iddiasıyla 17 kişi gözaltına alındı.
"Hedefinize ulaşamayacaksınız"
İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, başkent Tahran'da Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD yönetiminin yaptırımları hakkında "Geçen birkaç ayın halkımız için zor olduğunu biliyorum. Önümüzdeki aylar da zor olabilir ancak hükümet bu sorunları azaltmak için tüm gücünü kullanacaktır.” diye konuştu.
"Hedefinize ulaşamayacaksınız" İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, başkent Tahran'da Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD yönetiminin yaptırımları hakkında "Geçen birkaç ayın halkımız için zor olduğunu biliyorum. Önümüzdeki aylar da zor olabilir ancak hükümet bu sorunları azaltmak için tüm gücünü kullanacaktır.” diye konuştu.
Netanyahu'nun adayı Kudüs seçimlerini kaybetti
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen Kudüs Bakanı Zeev Alkin, İsrail'e bağlı Kudüs Belediye Başkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalamadı. İsrail genelinde dün yapılan yerel seçimlerin sonuçlarına göre, Kudüs Belediye Başkanlığı için yarışan adaylardan, Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen Alkin yüzde 19 oyda kalarak seçimi kaybetti
Netanyahu'nun adayı Kudüs seçimlerini kaybetti İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen Kudüs Bakanı Zeev Alkin, İsrail'e bağlı Kudüs Belediye Başkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalamadı. İsrail genelinde dün yapılan yerel seçimlerin sonuçlarına göre, Kudüs Belediye Başkanlığı için yarışan adaylardan, Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen Alkin yüzde 19 oyda kalarak seçimi kaybetti
Buteflika, beşinci dönem için yeniden aday
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın, önümüzdeki yılın nisan ayında düzenlenecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden ve beşinci dönem için aday olacağı açıklandı. İktidardaki Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin lideri Cemil Velid Abbas’ın yaptığı bilgilendirmeye göre parti, Buteflika’yı yeniden aday olarak gösterecek. Ülkedeki siyasi iklim gereği, Buteflika’nın karşısına ciddi bir adayın çıkması beklenmiyor.
Buteflika, beşinci dönem için yeniden aday Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın, önümüzdeki yılın nisan ayında düzenlenecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden ve beşinci dönem için aday olacağı açıklandı. İktidardaki Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin lideri Cemil Velid Abbas’ın yaptığı bilgilendirmeye göre parti, Buteflika’yı yeniden aday olarak gösterecek. Ülkedeki siyasi iklim gereği, Buteflika’nın karşısına ciddi bir adayın çıkması beklenmiyor.
Husilerden savaşı durdurma çağrılarına cevap
Yemen'deki İran destekli Husiler, Birleşmiş Milletlerin (BM) ülkedeki savaşı durdurmak için ciddi, inandırıcı ve tarafsız her türlü çabasına olumlu yaklaşmaya hazır olduklarını duyurdu. Husilerin sözcüsü Muhammed Abdusselam, yazılı açıklamayla, ABD'nin Yemen'deki tüm taraflara 30 gün içinde ateşkes yapmak ve savaşı sonlandırmak için ciddi müzakerelere başlama çağrısına cevap verdi.
Husilerden savaşı durdurma çağrılarına cevap Yemen'deki İran destekli Husiler, Birleşmiş Milletlerin (BM) ülkedeki savaşı durdurmak için ciddi, inandırıcı ve tarafsız her türlü çabasına olumlu yaklaşmaya hazır olduklarını duyurdu. Husilerin sözcüsü Muhammed Abdusselam, yazılı açıklamayla, ABD'nin Yemen'deki tüm taraflara 30 gün içinde ateşkes yapmak ve savaşı sonlandırmak için ciddi müzakerelere başlama çağrısına cevap verdi.
Eski Başbakan Halide Ziya'ya 7 yıl hapis
Bangladeş’te eski Başbakan Halide Ziya, hakkında açılan yolsuzluk soruşturması kapsamında 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1981’de askeri darbe sırasında öldürülen kocası Ziyâur-Rahman adına kurulan bir vakfın hesaplarında yolsuzluk yapmaktan suçlu bulunan 73 yaşındaki Ziya, diğer yolsuzluk suçlamalarından dolayı zaten tutuklu bulunduğu için, hapis cezasını çekmeye devam edecek. Halide Ziya, kocası adına kurduğu vakfın hesaplarından 375 bin doları zimmetine geçirmekle suçlanıyor.
Eski Başbakan Halide Ziya'ya 7 yıl hapis Bangladeş’te eski Başbakan Halide Ziya, hakkında açılan yolsuzluk soruşturması kapsamında 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1981’de askeri darbe sırasında öldürülen kocası Ziyâur-Rahman adına kurulan bir vakfın hesaplarında yolsuzluk yapmaktan suçlu bulunan 73 yaşındaki Ziya, diğer yolsuzluk suçlamalarından dolayı zaten tutuklu bulunduğu için, hapis cezasını çekmeye devam edecek. Halide Ziya, kocası adına kurduğu vakfın hesaplarından 375 bin doları zimmetine geçirmekle suçlanıyor.
Endonezya, şimdi de uçak kazasına ağlıyor
Geçtiğimiz haftalarda arka arkaya doğal afetlerle sarsılan Güneydoğu Asya ülkelerinden Endonezya, şimdi de uçak kazası şoku yaşıyor. Sumatra adasındaki Pangkal Pinang kentine gitmek üzere başkent Jakarta’dan havalanan Lion Air’e ait Boeing 737 MAX 8 tipi uçak, kalkıştan 13 dakika sonra denize düştü. Sahilin 15 kilometre açığında uçağın enkazının parçalarına rastlanırken, ana gövdenin denizin yaklaşık 35 metre derinliğinde bulunduğu belirtiliyor.
Endonezya, şimdi de uçak kazasına ağlıyor Geçtiğimiz haftalarda arka arkaya doğal afetlerle sarsılan Güneydoğu Asya ülkelerinden Endonezya, şimdi de uçak kazası şoku yaşıyor. Sumatra adasındaki Pangkal Pinang kentine gitmek üzere başkent Jakarta’dan havalanan Lion Air’e ait Boeing 737 MAX 8 tipi uçak, kalkıştan 13 dakika sonra denize düştü. Sahilin 15 kilometre açığında uçağın enkazının parçalarına rastlanırken, ana gövdenin denizin yaklaşık 35 metre derinliğinde bulunduğu belirtiliyor.
Gece boyu süren hava saldırısı
İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail savaş uçakları ile helikopterlerinin Gazze'de Hamas'a ait 80 hedefi vurduğu belirtildi. Açıklamada, bu saldırıların, Gazze'den atıldığı belirtilen roketlere misilleme olarak yapıldığı ifade edildi.
Gece boyu süren hava saldırısı İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail savaş uçakları ile helikopterlerinin Gazze'de Hamas'a ait 80 hedefi vurduğu belirtildi. Açıklamada, bu saldırıların, Gazze'den atıldığı belirtilen roketlere misilleme olarak yapıldığı ifade edildi.
Umman: Artık İsrail’i kabul etmek gerekiyor
Bahreyn’in başkenti Manama’da düzenlenen “Manama Dialogue” toplantısına katılan Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi, İsrail’le ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu: “İsrail, bölgemizde var olan bir devlet. Hepimiz de bu durumun farkındayız ve bunu anlıyoruz. Dünya da meseleyi bu şekilde kabul ediyor. Belki artık, İsrail’i bölgedeki diğer devletler gibi normal bir devlet olarak kabul etmenin ve onun bölgesel yükümlülükleri üstlenmesinin zamanı geldi”
Umman: Artık İsrail’i kabul etmek gerekiyor Bahreyn’in başkenti Manama’da düzenlenen “Manama Dialogue” toplantısına katılan Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi, İsrail’le ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu: “İsrail, bölgemizde var olan bir devlet. Hepimiz de bu durumun farkındayız ve bunu anlıyoruz. Dünya da meseleyi bu şekilde kabul ediyor. Belki artık, İsrail’i bölgedeki diğer devletler gibi normal bir devlet olarak kabul etmenin ve onun bölgesel yükümlülükleri üstlenmesinin zamanı geldi”