Müslüman Âlimler Birliği, yeni başkanını seçti

Faslı Ahmed Raysûnî, birliğin yeni başkanı oldu.

Dünya Müslüman Âlimler Birliği’deki başkanlık değişiminden, ABD'nin yeni İran yaptırımlarına, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri.

Müslüman Âlimler Birliği, yeni başkanını seçti

                                    Dünya Müslüman Âlimler Birliği’nin başkanlığına, Prof. Dr. Ahmed Abdusselam Raysûnî seçildi. Birliğin 3 Kasım’da İstanbul’da başlayan genel kurulunda bugün yapılan seçimde, Faslı Prof. Dr. Raysûnî, geçerli oyların yüzde 93,4’ünü kazanarak birliğin yeni başkanı oldu. 2004’ten bu yana başkanlık görevini sürdüren Prof. Dr. Yusuf el Karadâvî (92), ilerlemiş yaşını mazeret göstererek yeniden aday olmayacağını açıklamıştı.
Müslüman Âlimler Birliği, yeni başkanını seçti Dünya Müslüman Âlimler Birliği’nin başkanlığına, Prof. Dr. Ahmed Abdusselam Raysûnî seçildi. Birliğin 3 Kasım’da İstanbul’da başlayan genel kurulunda bugün yapılan seçimde, Faslı Prof. Dr. Raysûnî, geçerli oyların yüzde 93,4’ünü kazanarak birliğin yeni başkanı oldu. 2004’ten bu yana başkanlık görevini sürdüren Prof. Dr. Yusuf el Karadâvî (92), ilerlemiş yaşını mazeret göstererek yeniden aday olmayacağını açıklamıştı.
Netanyahu'nun yakınlarına dava istemi
İsrail polisi, Almanya'dan denizaltı alınmasında yolsuzluk yapıldığı yönündeki iddialara ilişkin soruşturmasını tamamlayarak, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya yakın isimlerin de aralarında bulunduğu 6 kişiye dava açılmasını istedi.
Netanyahu'nun yakınlarına dava istemi İsrail polisi, Almanya'dan denizaltı alınmasında yolsuzluk yapıldığı yönündeki iddialara ilişkin soruşturmasını tamamlayarak, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya yakın isimlerin de aralarında bulunduğu 6 kişiye dava açılmasını istedi.
Temsilciler Meclisinde iki Müslüman
ABD'de Michigan ve Minnesota eyaletlerinden seçimlere katılan Filistin asıllı Rashida Tlaib ve Somali asıllı Ilhan Omar, yarışı kazanarak "Temsilciler Meclisine giren ilk Müslüman kadın üyeler" olmayı başardı. Seçmenlerin, Senatodaki 35, Temsilciler Meclisindeki 435 sandalyenin tamamı için sandık başına gittiği ülkede her ikisi de Demokrat Partiden aday olan Tlaib ve Omar zaferini ilan etti.
Temsilciler Meclisinde iki Müslüman ABD'de Michigan ve Minnesota eyaletlerinden seçimlere katılan Filistin asıllı Rashida Tlaib ve Somali asıllı Ilhan Omar, yarışı kazanarak "Temsilciler Meclisine giren ilk Müslüman kadın üyeler" olmayı başardı. Seçmenlerin, Senatodaki 35, Temsilciler Meclisindeki 435 sandalyenin tamamı için sandık başına gittiği ülkede her ikisi de Demokrat Partiden aday olan Tlaib ve Omar zaferini ilan etti.
Uluslararası göçe yeni düzenleme
Göçmen sorununa küresel ortak bir yaklaşım oluşturulması için geçen yıl nisan ayında başlayan çok yönlü çalışmalar, Temmuz 2018’de “Güvenli, Düzenli ve Kurallı Göç için Küresel Pakt” anlaşması ile tamamlandı. Çoğu ülke anlaşmayı onaylayacağını açıklasa da, 4 ülke, metninde yer alan birçok unsurun ulusal göç politikalarıyla çeliştiğini ileri sürerek anlaşmaya imza atmayacağını açıkladı. ABD’nin başını çektiği ülkelerin arasında Macaristan, Avusturya ve Avustralya bulunuyor.
Uluslararası göçe yeni düzenleme Göçmen sorununa küresel ortak bir yaklaşım oluşturulması için geçen yıl nisan ayında başlayan çok yönlü çalışmalar, Temmuz 2018’de “Güvenli, Düzenli ve Kurallı Göç için Küresel Pakt” anlaşması ile tamamlandı. Çoğu ülke anlaşmayı onaylayacağını açıklasa da, 4 ülke, metninde yer alan birçok unsurun ulusal göç politikalarıyla çeliştiğini ileri sürerek anlaşmaya imza atmayacağını açıkladı. ABD’nin başını çektiği ülkelerin arasında Macaristan, Avusturya ve Avustralya bulunuyor.
Suudiler nükleer tesis için hazırlıklara başladı
Suudi Basın Ajansı’ndan yapılan açıklamaya göre Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Arabistan’ın ilk nükleer tesisi olacak nükleer araştırma reaktörünün inşasını başlattı. Veliaht Prens, 5 Ekim’de Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji Şehri’ne gerçekleştirdiği ziyaretinde; yenilenebilir enerji, atom enerjisi, su arıtma, genetik tıp ve uçak sanayii konusunda olmak üzere yedi adet proje için de görüşmeler yaptı.
Suudiler nükleer tesis için hazırlıklara başladı Suudi Basın Ajansı’ndan yapılan açıklamaya göre Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Arabistan’ın ilk nükleer tesisi olacak nükleer araştırma reaktörünün inşasını başlattı. Veliaht Prens, 5 Ekim’de Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji Şehri’ne gerçekleştirdiği ziyaretinde; yenilenebilir enerji, atom enerjisi, su arıtma, genetik tıp ve uçak sanayii konusunda olmak üzere yedi adet proje için de görüşmeler yaptı.
Tac Mahal'de vakit namazları yasak
Times of India gazetesinde yer alan habere göre, Yüksek Mahkemenin, temmuz ayında Tac Mahal Türbesi'ndeki mescitte şehir dışından gelen Müslümanların cuma namazı kılmasını yasaklayan kararının ardından Hindistan Arkeolojik Araştırmalar Kurumunun (ASI), Tac Mahal'de vakit namazlarının kılınmasının da yasaklandığını duyurdu.
Tac Mahal'de vakit namazları yasak Times of India gazetesinde yer alan habere göre, Yüksek Mahkemenin, temmuz ayında Tac Mahal Türbesi'ndeki mescitte şehir dışından gelen Müslümanların cuma namazı kılmasını yasaklayan kararının ardından Hindistan Arkeolojik Araştırmalar Kurumunun (ASI), Tac Mahal'de vakit namazlarının kılınmasının da yasaklandığını duyurdu.
Cemal Kaşıkçı'nın oğulları: "Kral'a güveniyoruz"
Cemal Kaşıkçı’nın oğulları Salah (35) ve Abdullah (33), CNN International televizyonunun canlı yayınına konuk oldu. Babalarının katlinden sonra ilk kez röportaj veren Kaşıkçı kardeşler, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in katillerin adalete teslim edileceğine dair sözüne güvendiklerini açıkladı. Kral’la bizzat görüşen Salah Kaşıkçı, “Bana, bu olayın sorumlularının mutlaka bulunacağını ve cezalandırılacağını söyledi. Kral’ın sözüne güveniyorum” dedi.
Cemal Kaşıkçı'nın oğulları: "Kral'a güveniyoruz" Cemal Kaşıkçı’nın oğulları Salah (35) ve Abdullah (33), CNN International televizyonunun canlı yayınına konuk oldu. Babalarının katlinden sonra ilk kez röportaj veren Kaşıkçı kardeşler, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in katillerin adalete teslim edileceğine dair sözüne güvendiklerini açıkladı. Kral’la bizzat görüşen Salah Kaşıkçı, “Bana, bu olayın sorumlularının mutlaka bulunacağını ve cezalandırılacağını söyledi. Kral’ın sözüne güveniyorum” dedi.
Mısır'da peçe tartışması alevleniyor
Mısır Parlamentosu’nun kamusal alanlarda ve hükümet binalarında yüzü tamamen kapatan peçeyi yasaklama girişiminin ardından, ülkede yoğun bir peçe tartışması başladı. Mısırlı kadınların ciddi bir oranının taktığı peçenin yasaklanması durumunda ülkede sosyal ve dinî açıdan rahatsızlık oluşacağını savunanların yanında, peçenin İslâm’ın emirlerinden olmadığını açıklayanlar da var.
Mısır'da peçe tartışması alevleniyor Mısır Parlamentosu’nun kamusal alanlarda ve hükümet binalarında yüzü tamamen kapatan peçeyi yasaklama girişiminin ardından, ülkede yoğun bir peçe tartışması başladı. Mısırlı kadınların ciddi bir oranının taktığı peçenin yasaklanması durumunda ülkede sosyal ve dinî açıdan rahatsızlık oluşacağını savunanların yanında, peçenin İslâm’ın emirlerinden olmadığını açıklayanlar da var.
Rehine krizinin yıldönümünde yeni yaptırımlar
ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilmesi nedeniyle kademeli olarak geri getirilen İran yaptırımlarının ikinci ve son paketi, Washington saati ile 00.01 (TSİ 08.01) itibarıyla resmen yürürlüğe girdi. ABD yönetimi, 2015'te nükleer anlaşma çerçevesinde kaldırdığı İran yaptırımlarının enerji, finans ve deniz taşımacılığı sektörlerini kapsayan ikinci bölümünü de uygulamaya başladı.
Rehine krizinin yıldönümünde yeni yaptırımlar ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilmesi nedeniyle kademeli olarak geri getirilen İran yaptırımlarının ikinci ve son paketi, Washington saati ile 00.01 (TSİ 08.01) itibarıyla resmen yürürlüğe girdi. ABD yönetimi, 2015'te nükleer anlaşma çerçevesinde kaldırdığı İran yaptırımlarının enerji, finans ve deniz taşımacılığı sektörlerini kapsayan ikinci bölümünü de uygulamaya başladı.