Nijerya'da Boko Haram'ın rehin aldığı 30 kişi kurtarıldı

Çok sayıda teröristin de etkisiz hale getirildiği operasyonlarda, teröristlerin kampları imha edildi.
Çok sayıda teröristin de etkisiz hale getirildiği operasyonlarda, teröristlerin kampları imha edildi.

Batı Afrika ülkesi Nijerya'nın kuzeydoğusunda terör örgütü Boko Haram'ın rehin aldığı 30 kişi kurtarıldı.

Nijerya Ordusunun Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, asker, Borno eyaletinin Ndufu ve Musiri köylerinde Boko Haram ve ISWAP terör örgütlerine karşı operasyonlar düzenledi.

  • Operasyonlarda, Boko Haram'ın rehin aldığı 30 kişi kurtarıldı.

Çok sayıda teröristin de etkisiz hale getirildiği operasyonlarda, teröristlerin kampları imha edildi.

Rehinelerin ne zaman kaçırıldığına ilişkin bilgi paylaşılmadı.

Nijerya'da 2000'li yılların başından bu yana varlık gösteren terör örgütü Boko Haram'ın 2009'dan bu yana düzenlediği kitlesel şiddet eylemlerinde 20 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Örgüt, 2015'ten bu yana ülkenin sınır komşuları Kamerun, Çad ve Nijer'de de saldırılar gerçekleştirdi. Örgütün Çad Gölü Havzası'ndaki saldırılarında en az 2 bin kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 3 milyon kişi yerinden oldu.

- Örgüt nasıl ortaya çıktı?

Boko Haram’ın kuruluş tarihi 2002 yılı kabul edilir. Fakat örgütün temelleri, Sahra Altı Afrika’nın genelinde Soğuk Savaş sonrasında ortaya çıkan karmaşa, çatışma ve huzursuzluk ortamında atılmıştır.

Boko Haram’ın ortaya çıkmasında, geçmişi 1940’lı yıllara dayanan radikal dini grupların dönüşmesinin ve 1990’lı yılların sonlarında kuzey Nijerya'daki farklı radikal grupların birleşmesinin etkin rol oynadığı düşünülmektedir. Benin, Kamerun, Çad ve Nijer gibi komşu ülkelerden sızan casusların da, Boko Haram’ın kuruluşunda destek sağladığı noktasında görüşler mevcuttur.

  • Bölgedeki yoksulluk, işsizlik, ve elverişsiz yaşam koşulları göz önüne alındığında, yemek, barınma ve silah dolayısıyla güç vadeden örgütün, militan toplama noktasında sıkıntı yaşadığı söylenemez.

Boko Haram ortaya çıktığı ilk dönemde, İslam’ı benimseyen, İngiliz sömürüsünden ve Batı yanlısı hükümetlerden bunalmış kuzey Nijerya’da hızla taraftar toplamaya başlamıştır. Boko Haram militanları ağırlıklı olarak Kuzey Nijerya kökenli olmakla birlikte, işsiz lise ve üniversite mezunları ile gariban çocukları da örgütün temel militan kaynaklarındandır.

Boko Haram mensuplarının tamamen Kuzeyli Müslümanlardan oluşmadığı, örgüt üyeleri arasında Hristiyanların da bulunduğu düşünülmektedir.

Son dönemde elde edilen veriler ışığında, Boko Haram militanları arasında ciddi oranda Nijer ve Kamerun vatandaşının bulunduğu söylemek mümkündür.