Pakistan Cumhurbaşkanı Eyüp Han'ın ABD ziyareti

Pakistan Cumhurbaşkanı Muhammed Eyüp Han'ın 1961 yılındaki ABD ziyaretinden bir kare.
Pakistan Cumhurbaşkanı Muhammed Eyüp Han'ın 1961 yılındaki ABD ziyaretinden bir kare.

11 Haziran 1961’de çekilen bu fotoğrafta, Pakistan’ın ikinci Cumhurbaşkanı Muhammed Eyüp Han, Amerikan Başkanı John F. Kennedy ile birlikte başkent Washington’da kendilerini bekleyen kalabalığı selamlarken görülüyor.

11 Haziran 1961’de çekilen bu fotoğrafta, Pakistan’ın ikinci Cumhurbaşkanı Muhammed Eyüp Han, Amerikan Başkanı John F. Kennedy ile birlikte başkent Washington’da kendilerini bekleyen kalabalıkların arasında geçerken görülüyor.

Şoför koltuğunda gizli servis ajanı Gerald “Jerry” Behn otururken, önde ortada Kennedy’nin yaveri Chester V. Clifton bulunuyor. 1958’den 1969’a kadar süren Muhammed Eyüp Han döneminde ABD ve Pakistan İslam Cumhuriyeti yakın ilişkiler geliştirmiştir.

  • 1960 yılında, Muhammed Eyüp Han, ABD'nin ilk casus uçağının, teknolojisi ABD fonlarıyla üst seviyeye taşınan Peşaver Hava Üssü'nden Sovyetler Birliği’ne uçmasına izin vermiştir. Mayıs, 1960’ta pilot Gary Powers'ın SSCB tarafından yakalandığı U-2 olayı meydana gelir.

CIA, Londra’da resmî ziyarette bulunduğu sırada olayı Eyüp Han’a bildirmiştir. Eyüp Han’ın olayı duyduğunda omuz silktiği ve nihai olarak böyle bir olayın gerçekleşeceğini beklediğini söylediği rivayet edilir.

Fotoğrafın çekildiği 1961 yılında Eyüp Han, Cumhurbaşkanı olarak ABD’ye ilk ziyaretini gerçekleştirmiştir. ABD’nin Mount Vernon’da (“Mount Vernon” yani Vernon Dağı, Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk Başkanı olan George Washington'un Virginia yakınlarındaki çiftlik evidir.) Eyüp Han şerefine özenle hazırlanmış bir akşam yemeği düzenlemesi ve New York’da Eyüp Han için geçit töreni yapılması ABD'nin Eyüp Han’a karşı hürmetinin göstergesidir.