Pakistan'a üçlü kıskaç

Pakistan Başbakanı İmran Han, ilk yurtdışı ziyaretini Suudi Arabistan'a yapmıştı.
Pakistan Başbakanı İmran Han, ilk yurtdışı ziyaretini Suudi Arabistan'a yapmıştı.

Geçtiğimiz hafta Hindistan ve İran'da meydana gelen bombalı saldırıların ardından, her iki ülke de eleştiri oklarını Pakistan'a yöneltti. Çoğunluğu asker olmak üzere İran'ın Belucistan eyaletinde 27 kişinin, Hindistan'ın kontrolü altındaki Jammu-Keşmir'de de 44 kişinin ölümüne yol açan saldırıların ardından, İran ve Hindistan'dan gelen üst düzey açıklamalarda, Pakistan suçlu ilan edildi. Pakistan Dışişleri Bakanlığı ise, iddiaları kesin bir dille reddetti.

Pakistan, İslâm dünyasının en güçlü ordularından birine sahip.
Pakistan, İslâm dünyasının en güçlü ordularından birine sahip.

İran Devrim Muhafızları Komutanlığı, Pakistan'ı terör örgütlerine ev sahipliği yapmakla suçlarken, Hindistan da Keşmir bölgesindeki saldırıdan İslamabad yönetiminin sorumlu olduğunu belirtti.

Geleneksel olarak Suudi Arabistan'ın müttefiki olan Pakistan, bu ülke tarafından Tahran'a daha keskin tavır alması için baskı altına alınmaya çalışılıyor. İsrail'le stratejik müttefik haline gelen Hindistan ise, on yıllardan bu yana Pakistan'la sorun yaşıyor. Batıdan İran'la doğudan da Hindistan'la komşu olan Pakistan ise, hem güvenliğini ve egemenliğini korumak hem de yeni bölgesel çatışmalardan kaçınmak istiyor.

Pakistan, konumu itibariyle oldukça stratejik bir noktada bulunuyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın yarın (pazartesi) başlayacak olan iki günlük resmi temasları sırasında, özellikle Pakistan-Suudi Arabistan ilişkilerinin ele alınacağı belirtildi. Riyad'ın İslamabad'a ayrıca İran ve Türkiye'yle ilişkilerinde de kendi tarafında durmasını telkin edeceği vurgulanıyor.