Pakistan'da muhalefet başkente ulaştı

İslam Ulema Camiası taraftarları son durakları olan başkent İslamabad'da büyük bir gösteri düzenledi.
İslam Ulema Camiası taraftarları son durakları olan başkent İslamabad'da büyük bir gösteri düzenledi.

Hükümet politikalarını ve seçim usulsüzlüklerini protesto için başlatılan Özgürlük Yürüyüşü, başkent İslamabad'a ulaştı. Yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı protestoya ülkenin en büyük üç muhalefet partisinin liderleri katıldı. Protestocular hükümetin istifasını ve seçimlerin yenilenmesini istiyor.

Pakistan'da muhalefet partilerinin hükümet kararlarını, kredi anlaşmalarını, zamları ve seçimlerdeki usulsüzlük iddialarını protesto için başlattığı Azadi March (Özgürlük Yürüyüşü) kapsamında Karaçi'den başkent İslamabad'a yürüyen protestocular, dün ulaştığı kentte bugün ilk gösterilerini yaptı.

İslam Ulema Camiası-Fazl'ın (JUI-F) düzenlediği, Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) ve Pakistan Halk Partisi'nin (PPP) ise destek verdiği protestolar cuma namazının topluca kılınmasının ardından başladı.

Gösteriler, Cuma namazının ardından başladı.
Gösteriler, Cuma namazının ardından başladı.

Hükümet kararlarını, kredi anlaşmalarını, zamları ve seçimlerdeki usulsüzlük iddialarını protesto için İslamabad'ın girişindeki Peşaver Morr'da buluşan göstericilere seslenen yürüyüşün organizatörü JUI-F lideri Mevlana Fazlurrahman, hükümetin ekonomi politikalarını ve kredi anlaşmalarını "Köle ekonomisi" sözleriyle eleştirdi.

 Mevlana Fazlurrahman.
Mevlana Fazlurrahman.

Son bir yıldır ülkeyi yöneten hükümete ekonomiyi düzeltmesi için verilen zamanın dolduğunu söyleyen Fazlurrahman, "Ülke ekonomisi artık Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından atanıyor. Partimiz artık hükümete daha fazla zaman tanımayacak. Tekrar hükümeti ve başbakanı istifaya çağırıyorum." dedi.

Fazlurrahman, ülkede yolsuzluğun son bir yılda önceki dönemlere göre daha fazla arttığını da sözlerine ekledi.

Muhalefetin organize ettiği gösteriden bir kare.
Muhalefetin organize ettiği gösteriden bir kare.

PML-N lideri Şahbaz Şerif ise Başbakan İmran Han'ın "Yeni Pakistan" söylemini eleştirerek, "Yeni Pakistan'ın eskisinden daha kötü olduğunu görüyoruz. Eski Pakistan'da fakirler için ilaçlar bedavayken şimdi paralı. Dang hummasının olmadığı eski Pakistan mı daha iyi, 50 bin insanın dang humması olduğu yeni Pakistan mı?" diye sordu.

Seçimlerde usulsüzlük iddialarını da hatırlatan Şerif, ülke ekonomisinin düze çıkması için usulsüzlük iddialarına rağmen hükümete destek vermek istediklerini ancak bunun reddedildiğini de sözlerine ekledi.

Pakistan muhalefetinin önde gelen isimleri taraftarlarına hitap etti.
Pakistan muhalefetinin önde gelen isimleri taraftarlarına hitap etti.

PPP lideri Bilaval Butto-Zerdari de protestoculara seslenerek, "Medya özgürlüğünden bahsediliyor ama hapisteki Hint ajanı Kulbhushan Jadhav televizyonlara konuşurken eski Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'nin, Fazlurrahman'ın ve Şerif'in konuşmaları engelleniyor. PPP olarak bu hükümeti gönderene kadar bu yürüyüşe desteğimiz sürecek." ifadelerini kullandı.

"Size af çıkarmayacağız"

Han, başkentte toplanan protestoculara Gilgit Baltistan'dan seslendi.

Eylemleri destekleyen Fazlurrahman, Şerif ve Butto-Zerdari'yi eleştiren Han, özellikle Fazlurrahman'ı Hindistan'ı sevindirmek ve dış güçlere destek vermekle suçladı.

Pakistan Başbakanı İmran Han.
Pakistan Başbakanı İmran Han.

Fazlurrahman'ı İslamı kullanmakla eleştiren Han, "İslamın adını kullanarak güç devşirmeye çalışılan günler geride kaldı, artık yeni Pakistan var. İstediğiniz kadar oturun, yemeğiniz bittiğinde size yemek de yollayalım. Ama size af çıkarmayacağız." diye konuştu.

Han, eylemlerin asıl amacının ülkede yürütülen yolsuzluk soruşturmaları olduğunu da söyleyerek, "Yolsuzluğa karışanları halkın önüne çıkardık, şimdi hepsi sıranın kendisine gelmesinden korkuyor. Pakistan'da yeni bir sayfa açıyoruz. Artık hırsızların saraylarda yaşadığı bir ülke olmayacağız. Tüm hırsızları cezaevine yollayacağız ve başkaları onların yaptığını yapmaktan korkacak." dedi.

Eylemciler çadır kurdu

Yaklaşık 100 bini aşkın eylemcinin bazı yolları kullanması ve bazı noktalara girmesinin engellenmesi amacıyla bu yerlere İslamabad polisi tarafından konteynerler yerleştirildi.

Eylemcilerin kurduğu çadırlar.
Eylemcilerin kurduğu çadırlar.

Protestocuların toplandığı alanlarda ise çevik kuvvet polislerinin yanı sıra JUI-F tarafından sopalı güvenlik çalışanları görevlendirildi.

Yürüyüşe katılan eylemciler başlattıkları oturma eylemi için çadırlar kurdu. Yürüyüşü destekleyen partiler, protestoculara yemek de dağıtıyor. Bazı eylemciler ise getirdikleri tüplerle yemek pişirip dağıtıyor.

Kadın muhabirler alana alınmadı

JUI-F tarafından yapılan açıklamada kadın eylemcilerin gösterilere katılmaması istenmiş, JUI-F üyesi kadınlara da katılmama çağrısı yapılmıştı.

Gösterilere sadece JUI-F üyesi erkekler katılabiliyor.
Gösterilere sadece JUI-F üyesi erkekler katılabiliyor.

Eylemciler arasında bu nedenle kadın bulunmazken, yürüyüşü takip eden kadın muhabirlere ise tepki gösterildi. Fazlurrahman, kadın muhabirlerin işini yaptığını ve onlara tepki gösterilmemesini istese de partiye bağlı güvenlik güçleri kadın muhabirleri eylem alanına sokmadı, girenlere ise çıkmalarını söyledi.

Kadın katılımını engelleyen çağrılara ise hükümet kanadından tepki geldi. Eski Maliye Bakanı Asad Ömer, sosyal medyadan verdiği tepkisinde, "Bunların Pakistan vizyonunda kamusal alanda kadının yeri yok." derken Enformasyon ve Yayıncılık Bakanı Firdevs Aşık Avan kararını, "Muhalefet kadınlarla birlikte ülkenin yarısının haklarını ayaklar altına aldı." ifadelerini kullandı.