Pakistan'dan "Keşmir yaptırımları"

Pakistan, Keşmir'in özel statüsünün kaldırılmasının ardından Hindistan'a yönelik  yaptırımlar kapsamında tren seferlerini durdurdu.
Pakistan, Keşmir'in özel statüsünün kaldırılmasının ardından Hindistan'a yönelik yaptırımlar kapsamında tren seferlerini durdurdu.

Pakistan Demir Yolları Bakanı Şeyh Raşid Ahmed'in, Hindistan'a giden tren seferlerinin durduğunu açıklamasının ardından, Pakistan'da Hint filmlerine de yasak getirildi.

Pakistan Demir Yolları Bakanı Şeyh Raşid Ahmed, Pakistan'ın Lahor kenti ile Hindistan'ın Delhi kentleri arasında hizmet veren Samjhota Ekspresi'nin seferlerinin durdurulduğunu açıkladı.

Basın toplantısında konuşan Ahmed, Hindistan'ın Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırmasının ardından Ulusal Güvenlik Konseyinde alınan yaptırım kararları doğrultusunda tren seferlerinin durdurulduğunu ve yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Samjhota Ekspresi vagonlarının ek sefer düzenleyen hatlara dağıtılacağını söyledi.

Pakistan'ın Lahor kentinde bulunan tren istasyonu.
Pakistan'ın Lahor kentinde bulunan tren istasyonu.

Tren seferlerinin şubat ayında iki ülke arasında tansiyonun yükselmesiyle durdurulduktan bir hafta sonra yeniden başladığını hatırlatan Ahmed, "Ben Demir Yolları Bakanı olduğum müddetçe bu hat tekrar hizmete girmeyecek. Gelecek aylar çok önemli. Savaş çıkabilir. Biz savaş istemiyoruz ama çıkarsa bu savaş son savaş olacaktır." dedi.

Haftada iki gün Lahor-Amritsar-Delhi arası sefer yapan hat, 1976'de açıldığından bu yana her kriz döneminde kısmen ya da tamamen kapatılıyordu.

Samjhota Ekspresi, Hindistan'la Pakistan arasındaki tek demir yolu bağlantısı.
Samjhota Ekspresi, Hindistan'la Pakistan arasındaki tek demir yolu bağlantısı.

Hindistan yönetimi, daha önce seferleri, sınırı geçtikten sonraki ilk istasyon olan Attari'den sonra kısıtlarken, Pakistan yönetimi ise daha önce seferleri tamamen durdurma kararları almıştı.

Hat, 1976'daki iki ülkenin karşılıklı düşmanca tavırlarını sona erdirmesi ve ilişkileri geliştirmesini amaçlayan Şimla Anlaşması'nın ardından açıldığı için "Dostluk Ekspresi" adıyla da anılıyor.

Hint filmlerine yasak getirildi

Pakistan Başbakanlık Bilgi ve Yayıncılık Özel Asistanı Firdous Ashiq Awan, ülkedeki sinemalarda Hint filmlerinin gösteriminin yasaklandığını bildirdi.

Hint filmlerinden bazıları Pakistan'da büyük ilgi görüyor.
Hint filmlerinden bazıları Pakistan'da büyük ilgi görüyor.

Hindistan ile Pakistan’ın aralarındaki diplomatik bağları azaltmaya karar vermesinden bir gün sonra, Pakistan tarafından Hint filmlerine yasak getirildi.

Başbakanlık Bilgi ve Yayıncılık Özel Asistanı Firdous Ashiq Awan, parlamento binası önünde gerçekleştirdiği basın toplantısında, ülkedeki sinemalarda Hindistan filmi gösterilmeyeceğini söyledi. Awan, Keşmir’de medya ve diğer bilgi kaynaklarının tamamen yasaklandığını bildirdi. Pakistan medyasında çıkan haberlerde, ülkede Hindistan’a ait her türlü kültürel içeriğin yasaklanması için bir politika oluşturulduğu bilgisi yer aldı.