Seçimlerle geçen bir hafta

Tunus seçimleri, Nahda Hareketi'nin zaferiyle sonuçlandı
Tunus seçimleri, Nahda Hareketi'nin zaferiyle sonuçlandı

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesinden Malezya seçimlerine, işte İslâm dünyasında bu haftanın öne çıkan gelişmeleri...

ABD, nükleer anlaşmadan çekildi 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    ABD Başkanı Donald Trump, İran’la üç yıl önce imzalanan nükleer anlaşmadan ülkesini çektiğini duyurdu. Uzun bir müzakere maratonunun ardından 14 Temmuz 2015’te dünyaya açıklanan anlaşmayla, İran, nükleer faaliyetlerini kısıtlamayı kabul etmiş, bunun karşılığında Tahran’a uygulanan ambargoların kademeli olarak kaldırılması karara bağlanmıştı. Trump, seçim kampanyasının ana vaatlerinden biri olan anlaşmadan çekilme kararını uygulamaya koyarak, Başkan Obama döneminin en önemli gelişmelerinden birini de yürürlükten kaldırmış oldu.
ABD, nükleer anlaşmadan çekildi ABD Başkanı Donald Trump, İran’la üç yıl önce imzalanan nükleer anlaşmadan ülkesini çektiğini duyurdu. Uzun bir müzakere maratonunun ardından 14 Temmuz 2015’te dünyaya açıklanan anlaşmayla, İran, nükleer faaliyetlerini kısıtlamayı kabul etmiş, bunun karşılığında Tahran’a uygulanan ambargoların kademeli olarak kaldırılması karara bağlanmıştı. Trump, seçim kampanyasının ana vaatlerinden biri olan anlaşmadan çekilme kararını uygulamaya koyarak, Başkan Obama döneminin en önemli gelişmelerinden birini de yürürlükten kaldırmış oldu.
Suriye’de İran-İsrail gerilimi sürüyor

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Suriye’de devam eden çatışmalar sırasında, zaman zaman bu ülkedeki askeri hedefleri vuran İsrail, saldırılarını yoğunlaştırdı. Daha önce Humus ve Hama yakınlarına hava saldırısı düzenleyen İsrail ordusu, bu hafta içinde de Şam ve çevresini hedef aldı. Bombardımanda bazı İranlıların da yaşamını yitirdiği belirtilirken, İran’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada “Gerilimi daha fazla yükseltmek istemiyoruz” ifadesi özellikle öne çıktı. ABD’nin nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamasından hemen sonra yaşanan saldırılar, zamanlamasıyla da dikkat çekti.
Suriye’de İran-İsrail gerilimi sürüyor Suriye’de devam eden çatışmalar sırasında, zaman zaman bu ülkedeki askeri hedefleri vuran İsrail, saldırılarını yoğunlaştırdı. Daha önce Humus ve Hama yakınlarına hava saldırısı düzenleyen İsrail ordusu, bu hafta içinde de Şam ve çevresini hedef aldı. Bombardımanda bazı İranlıların da yaşamını yitirdiği belirtilirken, İran’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada “Gerilimi daha fazla yükseltmek istemiyoruz” ifadesi özellikle öne çıktı. ABD’nin nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamasından hemen sonra yaşanan saldırılar, zamanlamasıyla da dikkat çekti.
İngiltere’den Libyalı lidere resmi özür 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İngiltere hükümeti, kendisinin kaçırılarak Kaddafi hükümetine teslim edilmesi olayı nedeniyle, Libyalı muhalif lider Abdulhakim Belhac’dan resmen özür diledi. Başbakan Theresa May’in şahsi özrünü içeren mektup, İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda düzenlenen törenle Belhac’a takdim edildi. Belhac ve hamile eşi Fatıma, 2004’te Tayland’da İngiliz istihbaratı tarafından tutuklanarak Libya’ya teslim edilmişti. Kaddafi yönetiminin işkence ederek ölüm cezasına çarptırdığı Belhac, 2010’da serbest kalmıştı. Belhac, İngiltere’den 500 bin sterlin de tazminat alacak.
İngiltere’den Libyalı lidere resmi özür İngiltere hükümeti, kendisinin kaçırılarak Kaddafi hükümetine teslim edilmesi olayı nedeniyle, Libyalı muhalif lider Abdulhakim Belhac’dan resmen özür diledi. Başbakan Theresa May’in şahsi özrünü içeren mektup, İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda düzenlenen törenle Belhac’a takdim edildi. Belhac ve hamile eşi Fatıma, 2004’te Tayland’da İngiliz istihbaratı tarafından tutuklanarak Libya’ya teslim edilmişti. Kaddafi yönetiminin işkence ederek ölüm cezasına çarptırdığı Belhac, 2010’da serbest kalmıştı. Belhac, İngiltere’den 500 bin sterlin de tazminat alacak.
Kahire’de tepki çeken kutlama töreni 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İsrail’in kuruluşunun 70’inci yıldönümü için, Mısır’ın başkenti Kahire’deki büyükelçilik binasında ilk kez düzenlenen kutlama töreni, büyük tepkiye neden oldu. İsrailli şeflerin hazırladığı yemeklerin ikram edildiği kutlamaya katılan Mısırlı ve Arap yetkililere, sosyal medyada yöneltilen eleştiriler, sanal âlemin öne çıkan gündemleri arasında yer aldı. İsrail’le üç büyük savaş yaşayan Mısır, 1979’da dönemin Cumhurbaşkanı Enver Sedat tarafından imzalanan Camp David Anlaşması’ndan sonra bu ülkeyle barış sürecine girmiş, Mısır ordusu Filistin cephesinden tümüyle çekilmişti.
Kahire’de tepki çeken kutlama töreni İsrail’in kuruluşunun 70’inci yıldönümü için, Mısır’ın başkenti Kahire’deki büyükelçilik binasında ilk kez düzenlenen kutlama töreni, büyük tepkiye neden oldu. İsrailli şeflerin hazırladığı yemeklerin ikram edildiği kutlamaya katılan Mısırlı ve Arap yetkililere, sosyal medyada yöneltilen eleştiriler, sanal âlemin öne çıkan gündemleri arasında yer aldı. İsrail’le üç büyük savaş yaşayan Mısır, 1979’da dönemin Cumhurbaşkanı Enver Sedat tarafından imzalanan Camp David Anlaşması’ndan sonra bu ülkeyle barış sürecine girmiş, Mısır ordusu Filistin cephesinden tümüyle çekilmişti.
Eski başbakan küllerinden doğdu 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Malezya’da üç yıl sonra yinelenen genel seçimler, eski Başbakan Muhammed Mahathir’in zaferiyle sonuçlandı. 2003’te, 22 yıl başbakanlık yaptıktan sonra emekliye ayrılan Muhammed, destekçilerinden gelen çağrıların ardından yeniden siyaset sahnesine çıkmıştı. Seçim sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte yemin ederek görevine başlayan 92 yaşındaki Muhammed, “dünyanın en yaşlı başbakanı” unvanını da kazandı. Mahathir Muhammed tarafından koltuğundan indirilen Başbakan Necip Rezzak, hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle zor günler geçiriyordu.
Eski başbakan küllerinden doğdu Malezya’da üç yıl sonra yinelenen genel seçimler, eski Başbakan Muhammed Mahathir’in zaferiyle sonuçlandı. 2003’te, 22 yıl başbakanlık yaptıktan sonra emekliye ayrılan Muhammed, destekçilerinden gelen çağrıların ardından yeniden siyaset sahnesine çıkmıştı. Seçim sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte yemin ederek görevine başlayan 92 yaşındaki Muhammed, “dünyanın en yaşlı başbakanı” unvanını da kazandı. Mahathir Muhammed tarafından koltuğundan indirilen Başbakan Necip Rezzak, hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle zor günler geçiriyordu.
Lübnan’da zafer Hizbullah’ın

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Lübnan’da 2009’dan beri ilk kez düzenlenen parlamento seçimlerinden, beklendiği gibi Hizbullah ve müttefikleri galip çıktı. 128 üyeli mecliste en az 35 milletvekili çıkarmaya hak kazanan Hizbullah cephesi, bu sonuçla Sünni Başbakan Saad Hariri’nin liderlik ettiği Gelecek Hareketi’ni yenilgiye uğrattı. Lübnan devlet sistemi gereği bir Sünni’nin başbakanlık koltuğuna oturması gerektiği için, Hariri hâlâ bu makamın en büyük adayı konumunda. Siyasi gözlemcilere göre Hizbullah’ın başarısı İran’ın başarısı anlamına gelirken, Hariri’yi destekleyen Suudi Arabistan da seçimin kaybedeni.
Lübnan’da zafer Hizbullah’ın Lübnan’da 2009’dan beri ilk kez düzenlenen parlamento seçimlerinden, beklendiği gibi Hizbullah ve müttefikleri galip çıktı. 128 üyeli mecliste en az 35 milletvekili çıkarmaya hak kazanan Hizbullah cephesi, bu sonuçla Sünni Başbakan Saad Hariri’nin liderlik ettiği Gelecek Hareketi’ni yenilgiye uğrattı. Lübnan devlet sistemi gereği bir Sünni’nin başbakanlık koltuğuna oturması gerektiği için, Hariri hâlâ bu makamın en büyük adayı konumunda. Siyasi gözlemcilere göre Hizbullah’ın başarısı İran’ın başarısı anlamına gelirken, Hariri’yi destekleyen Suudi Arabistan da seçimin kaybedeni.
Bağımsızlar, siyasi partileri geçti 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Tunus’ta 2011’den bu yana ilk kez yapılabilen yerel seçimlerin sonuçlarına göre, Raşid Gannuşi liderliğindeki Nahda Hareketi, birinci durumda. Oyların yüzde 28,6’sını kazanan Nahda’yı, yüzde 20,8’le Cumhurbaşkanı Beci Kâid es-Sebsi’nin partisi Nidâ Tûnis takip ediyor. 350 koltuk için 8 bin dolayında ismin yarıştığı seçimlerin en ilginç neticesi ise, bağımsız adayların toplam yüzde 32,2’lik bir oy oranına ulaşması. Bağımsızlar böylece siyasi partilerin hepsini geride bırakırken, seçimlere katılım ise yalnızca yüzde 33,7 olarak gerçekleşti.
Bağımsızlar, siyasi partileri geçti Tunus’ta 2011’den bu yana ilk kez yapılabilen yerel seçimlerin sonuçlarına göre, Raşid Gannuşi liderliğindeki Nahda Hareketi, birinci durumda. Oyların yüzde 28,6’sını kazanan Nahda’yı, yüzde 20,8’le Cumhurbaşkanı Beci Kâid es-Sebsi’nin partisi Nidâ Tûnis takip ediyor. 350 koltuk için 8 bin dolayında ismin yarıştığı seçimlerin en ilginç neticesi ise, bağımsız adayların toplam yüzde 32,2’lik bir oy oranına ulaşması. Bağımsızlar böylece siyasi partilerin hepsini geride bırakırken, seçimlere katılım ise yalnızca yüzde 33,7 olarak gerçekleşti.
Süleymaniye kürsüsündeki pir: Abdürreşid İbrahim Efendi

                                    
                                    
                                    
                                    Rusya Müslümanlarının hakkını aramakla başladığı yolu “eski dünyanın” bir ucundan diğerine kadar uzatan, durup dinlenmeksizin tebliğe koşturan bir aksiyon insanının portresi.https://www.gzt.com/mecra/sule...
Süleymaniye kürsüsündeki pir: Abdürreşid İbrahim Efendi Rusya Müslümanlarının hakkını aramakla başladığı yolu “eski dünyanın” bir ucundan diğerine kadar uzatan, durup dinlenmeksizin tebliğe koşturan bir aksiyon insanının portresi.https://www.gzt.com/mecra/sule...