Sih tapınakları Müslümanlara emanet

Sihizm'in kurucusu Baba Guru Nanak tapınağına gelen Sih hacılar.
Sihizm'in kurucusu Baba Guru Nanak tapınağına gelen Sih hacılar.

Hindistan'da Yüksek Mahkeme, Uttar Pradeş eyaletinde yer alan Ayodhya şehrinde, Müslümanlarla Hindular arasında tartışmalı bir alanı tapınak inşa etmeleri için Hindulara tahsis ederken Müslüman halk, Pakistan kurulduktan sonra Şahid Ganj tapınağını camiye çevirmeyip aksine korudu. Müslümanların desteğiyle 70 yılı aşkın süredir kapalı bulunan 300 yıllık tapınak da yeniden açıldı.

Hindistan'da bulunan 16. yüzyıldan kalma Babri Camisi arazisi tapınak yapılmak üzere Hindulara verilirken Pakistan'da cemaatsiz kalan Sih tapınakları Müslümanlar tarafından korunuyor.

Hindistan Anayasa Mahkemesi kararıyla tarihi caminin arazisinin Hindulara verilmesi, Pakistan'daki Müslümanlara ait olmayan cemaatsiz tapınakların durumunu da gündeme getirdi.

Babri Mescidi 1992'de Hindular tarafından saldırıya uğramıştı.
Babri Mescidi 1992'de Hindular tarafından saldırıya uğramıştı.

Lahor'daki Şahid Ganj Sih tapınağı, cami arazisi üzerine kurulması nedeniyle Babri Camisi'ne benzer özellikler taşıyor. Sihler, kenti ele geçirmelerinin ardından 18. yüzyılda burada bulunan camiyi yıkarak yerine şimdiki tapınağı yapmıştı.

İngiliz koloni döneminde açılan davalar sonucunda ise tapınağın tekrar camiye çevrilmesinin yasal olarak önüne geçildi. Hindistan'la Pakistan'ın ayrılmasının ardından Sihlerin Pakistan'ı terk etmesiyle tapınağın camiye dönüştürülmesi yeniden gündeme geldi.

Sihler, Sihizm'in kurucusu Baba Guru Nanak'ın doğumunun 550. yıl dönümünde Pakistan'da Kartarpur tapınağında.
Sihler, Sihizm'in kurucusu Baba Guru Nanak'ın doğumunun 550. yıl dönümünde Pakistan'da Kartarpur tapınağında.

Bu kez de bir İslam cumhuriyeti olan Pakistan mahkemeleri tapınağın camiye dönüştürülemeyeceğine karar verdi.

Pakistan Sih Cemaati Başkanı Sardar Rameş Singh, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Babri Camisi ve Şahid Ganj tapınağının hikayeleri benzer olsa da geldikleri noktada durumları çok farklı. Müslüman halk, Pakistan kurulduktan sonra tapınağı camiye çevirmeyip aksine korudu. Babri Camisi arazisi Müslümanlardan alınarak Hindulara teslim edildi ancak Sih cemaatine ait bu Şahid Ganj tapınağı hala Müslüman ülkesinde ayakta duruyor." diye konuştu.

Şahid Ganj tapınağı.
Şahid Ganj tapınağı.

Hindistan ve Pakistan'ın bağımsızlığını kazanmasıyla Lahor'da çok küçük bir cemaat kaldığını söyleyen Singh, "Müslümanlar tapınağı yeniden camiye dönüştürmekte ısrar etseydi kimse onları durduramazdı." dedi.

Singh, Hindistan'ın Babri Camisi arazisi kararını ise Sihizm'in kurucusu Baba Guru Nanak'ın doğumunun 550. yıl dönümünde Pakistan'da Kartarpur Koridoru'nu açtığı gün açıklanmasını ise "talihsizlik" olarak nitelendirdi.

Hindistan'ın Pakistan'dan öğrenecekleri var

Ülkenin Afganistan sınırındaki Hayber Pahtunhva eyaletinin başkentiPeşaver'in Sih cemaati lideri Sardar Çaranjit Singh ise ibadethaneleri korumada Hindistan'ın Pakistan'dan öğrenecekleri olduğunu söyledi.

Singh, Pakistan'daki en büyük Sih nüfusunun bu kentte yaşadığını belirterek, "1947'de kapanan 300 yıllık Baba Biba Singh tapınağı beş yıl önce, Müslümanların da yardımıyla yeniden açıldı." ifadelerini kullandı.

Pakistan'daki Sih tapınağı.
Pakistan'daki Sih tapınağı.

Ülkenin Mandi Bahauddin ve Gujrat kentlerinde de geçmişte kapanan iki tapınağın yeniden açıldığını söyleyen Singh, Hindistan'ın Babri Camisi kararının Kartarpur Koridoru'nun açılışıyla aynı gün açıklanmasıyla ilgili ise "Karar uzun zamandır mahkemede bekliyordu. Hindistan Anayasa Mahkemesi kararı açıklamayı bekletebilirdi ancak iki ülkede de inançlar arası hoşgörünün oluşabileceği bir günde bunu açıklamayı seçti." diye konuştu.

Pakistan Başbakanı İmran Han'ın Twitter'dan paylaştığı Kartarpur Koridoru'ndan kareler.
Pakistan Başbakanı İmran Han'ın Twitter'dan paylaştığı Kartarpur Koridoru'ndan kareler.

Bugün çoğunluğu Müslüman olan 210 milyonluk Pakistan'da 30 ila 40 bin Sih yaşadığı tahmin ediliyor.