Sisi, 2030'u garantiledi

Sisi'nin, 2030'a kadar görevde kalmasını sağlayacak Anayasa değişikliği onaylandı.
Sisi'nin, 2030'a kadar görevde kalmasını sağlayacak Anayasa değişikliği onaylandı.

Bu hafta İslam dünyasında; Mısır parlamentosunda Cumhurbaşkanı Sisi'nin 2030'a kadar görevde kalmasını sağlayacak Anayasa değişikliğinin onaylanması, Trablus'ta yaşanan çatışmaların insani felakete davetiye çıkarması, Sisi'nin Hafter'a destek mesajı, Cezayir Anayasa Konseyi Başkanı Bilayz'ın istifası, Esed rejiminin İdlib'e düzenlediği saldırılar, Sudan'da devrik lider Ömer el-Beşir'in başkent Hartum'daki Kuber Merkezi Hapishanesine nakledilmesi haberleri öne çıktı.

Sisi, 2030'u garantiledi

Mısır parlamentosu, Abdulfettah es-Sisi'nin 2030'a kadar görevde kalmasının önünü açan Anayasa değişikliğini onayladı. Meclis Genel Kurulunda yapılan oylamada Anayasa'nın 241'inci maddesinde değişiklik öngören teklif kabul edildi. Düzenlemeye göre, birinci dönem cumhurbaşkanlığı 2024'te sona erecek Sisi, 6 yıllık yeni dönem için ikinci kez aday olabilecek ve böylece 2030'a kadar görevde kalabilecek.

Trablus'ta insani felaket kapıda

Libyalı gazeteci Ahmed el-Muhsin:"Trablus'ta çatışmalar devam ederse insani felaket yaşanabilir. Bu saldırıların faturasını, Bingazi'de ve Hafter'in ele geçirdiği diğer bölgelerde olduğu gibi yine kadın ve çocukların olduğu sivil halk ödeyecek" Eski Libya Devlet Yüksek Konseyi Danışmanı ve hukukçu Salah el-Bakuş:" (Ayn Zara'da) Hafter güçlerinin, UMH birliklerine karşı ağır silahları hedef gözetmeksizin kullanması durumunda büyük ve açık bir tehlike oluşacak" Libyalı insan hakları aktivisti Halid Salih:"Fransa'nın ateşkes sağlanması için müdahil olduğuna ilişkin bazı bilgiler var. Fransa'nın Hafter'e lojistik, siyasi ve stratejik destek sağladığı göz önüne alındığında Paris'in bu müdahalesi, Hafter güçlerinin mağlubiyeti anlamına geliyor"

Cezayir Anayasa Konseyi Başkanı istifa etti

Cezayir'de göstericilerin görevi bırakmasını istediği isimlerden Anayasa Konseyi Başkanı Tayyib Bilayz istifa ettii. Cezayir basınında yer alan haberlere göre, yargının zirvesindeki Bilayz, geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih'e istifasını sundu. Bilayz, 10 Şubat'ta Abdulaziz Buteflika tarafından Cezayir'de yargı erkinin zirvesindeki Anayasa Konseyi'nin başkanlığına atanmıştı.

Suriye'de rejimin İdlib'e saldırıları sürüyor

Suriye'de rejim ordusu ile İran destekli yabancı terörist gruplardan oluşan rejim güçleri, top, roket ve havan gibi karadan karaya atış yapan silahlarla "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" sınırları içindeki sivil yerleşimleri hedef alırken, saldırılarda şu ana kadar 7 sivil yaralandı.

Ömer Beşir, Hartum'daki hapishaneye gönderildi

Sudan'daki "Ahir Lahza" gazetesinin askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, Beşir'in dün akşam ev hapsinde tutulduğu konuk evinden başkent Hartum'daki Kuber Merkezi Hapishanesine nakledildiği belirtildi. Haberde, Sudan Askeri Geçiş Konseyi'nin eski CumhurbaşkanıUluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim etmeyerek, ülkesinde asil bir şekilde yargılanacağı sözünü yerine getirdiği ifade edildi.