Sivil ölümleri, yüzde 164 artış gösterdi

2014'den beri süren savaşta sivil kaybı büyük oranlara ulaştı.
2014'den beri süren savaşta sivil kaybı büyük oranlara ulaştı.

Suudi Arabistan’la İran arasında çatışmaya sahne olan Yemen’de, tarafların devam eden operasyonları nedeniyle sivil ölümlerindeki artış da sürüyor.“Silahlı Çatışmalar ve Olayların Kayıtları” isimli raporda yer alan bilgilere göre, geçtiğimiz dört aydan bu yana, Yemen’de hayatını kaybeden sivil sayısında yüzde 164 artış meydana geldi.

Savaş en çok çocuklar etkileniyor.
Savaş en çok çocuklar etkileniyor.

Çatışmaların özellikle Kızıldeniz kıyısındaki Hudeyde kentinde yoğunlaştığı kaydedilirken, İran destekli Husilerin elindeki liman kentini geri almak için Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon, bölgeye hava saldırılarında bulunuyor. Hava saldırılarında, bir ay içinde 166 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Yoğun bombalamalar sivillerin yaşam alanlarını da hedef alıyor.
Yoğun bombalamalar sivillerin yaşam alanlarını da hedef alıyor.

Uluslararası Kurtarma Komitesi Yemen Direktörü Frank McManus da, “Ağustos ayı, Yemen olaylarının en kanlı evresi olarak kayıtlara geçti. Sadece dokuz gün içinde 500 insan öldü. 2015’ten bu yana Suudi Arabistan ve müttefikleri 18 binden fazla hava saldırısı düzenledi. Bu da, her 99 dakikada bir saldırı anlamına geliyor” dedi.

2014’te İran destekli Husilerin başkent Sanaa’da hükümete darbe gerçekleştirerek yönetime el koyması ve ardından Suudi Arabistan’ın duruma müdahalesi, Yemen’de işleri içinden çıkılmaz hale getirmişti. İki ülkenin savaş alanına dönen Yemen’de, çatışmalardan en büyük zararı siviller görüyor.