Son halifenin akıbeti

Son Osmanlı halifesi II. Abdülmecid.
Son Osmanlı halifesi II. Abdülmecid.

79 sene önce, takvimler 23 Ağustos 1944'ü gösterdiğinde son Halife II. Abdülmecid sürgünde bulunduğu Paris'te hayata gözlerini yumdu. Abdülmecid Efendi'nin Paris Camii’nde 10 sene boyunca muhafaza edilen tahnit edilmiş naaşı, vefatından 10 yıl sonra Medine'deki Cennetü'l-Bakî Mezarlığı'na defnedildi.

3 Mart 1924 tarihinde halifeliğin kaldırılması ve Osmanlı hanedanının yurt dışına sürülmesi kanununun kabul edilmesiyle son Osmanlı halifesi II. Abdülmecid, önce İsviçre'ye ardından da Fransa'ya gitti.

Paris’e yerleşen Abdülmecid Efendi, II. Dünya Savaşı sürerken Paris'teki Nazi işgali bitmezden birkaç gün evvel 23 Ağustos 1944’te dâr-ı bekâya irtihal etti.

  • 23 Ağustos 1944'te Paris'te vefat eden Son Halife Abdülmecid Efendi'nin cenazesi, tahnit edilerek Paris Camii'nde yaklaşık 10 yıl bekletildi.

Son halifenin naaşı, 30 Mart 1954’te ikindi namazından sonra Cennetü’l-Bakî Mezarlığı’na defnedildi.
Son halifenin naaşı, 30 Mart 1954’te ikindi namazından sonra Cennetü’l-Bakî Mezarlığı’na defnedildi.

Vefatının ardından son halifenin Müslüman bir ülkeye defnedilmesi için seneler sürecek bir mezar mücadelesi başladı. Vekili Salih Keramet Nigar ve kızı Dürrüşehvar Sultan, Abdülmecid Efendi’nin naaşının Türkiye’ye getirilmesi için mücadele etse de çabaları hiçbir sonuç vermedi.

Türkiye'ye defin izni çıkmayınca, naaşı 10 yıldan beri bekletildiği Paris Camii’nden alınarak 30 Mart 1954'te Medine'de nakledilerek Cennetü'l-Bakî Mezarlığı'na defnedildi.