Süleymani'nin ihbarcısına idam cezası

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'nin posterlerini taşıyan İranlılar.
İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'nin posterlerini taşıyan İranlılar.

Bu hafta İslam coğrafyasında; Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'nin yerini ABD'ye bildiren kişiyi idam cezası verilmesi, İsrail polisinin, işgal altındaki Doğu Kudüs'te şehit ettiği otizmli Filistinli İyad Hallak'ın ailesinin adalet talebi, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın Filistin ziyaretinin İsrail tarafından engellenmesi, İsrail'in ilhak planı karşısında AB'nin yaptırım uygulama ihtimali ve ekonomik krizin hüküm sürdüğü Lübnan'da sokakta kalan göçmenler haberleri öne çıktı.

Süleymani'nin ihbarcısına idam cezası

İran, para karşılığında Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'nin bulunduğu yerin bilgilerini CIA ve MOSSAD'la paylaşması başta olmak üzere ülkenin silahlı gücü ve diğer emniyet konularıyla ilgili istihbarat sağladığını savunduğu Mahmud Musevi Mecd adlı kişiyi idam cezasına mahkum etti. İdam cezasına çarptırılan Mahmud Musevi Mecd'in 2018'de tutuklandığı belirtildi.

Suçluların yargılanmayacağını bilmek şehit gencin ailesini kahrediyor

İsrail polisinin, işgal altındaki Doğu Kudüs'te şehit ettiği otizmli Filistinli İyad Hallak'ın (32) ailesi, masum Filistinlilerin şehit olduğu pek çok olayda tecrübe edildiği gibi bu olayda da İsrail polisinde hesap sorulmayacağından ve adil yargılanmanın olmayacağından emin. Oğlunun şehit edildiği El-Esbat Kapısı'ndaki polislerin, otizmli genci çok iyi tanıdığını vurgulayan anne, İyad'ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 2 ay kapalı kalan Mescid-i Aksa'nın yeniden açıldığı tarihten bir gün önce şehit edildiğini belirterek Mescid-i Aksa'nın açılışıyla oğlunun öldürülmesi hadisesi arasında bir ilişki olabileceğini ifade etti.

Alman Bakan'ın Filistin ziyaretine İsrail engeli

İsrail yönetimi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemlerini gerekçe göstererek Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın Filistin'e yapacağı ziyarete engel oldu. İşgal altındaki Batı Şeria'da bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'nin tek taraflı "ilhak" planı konusunda Tel Aviv yönetimini uyarmak için bir ziyaret gerçekleştirecek olan Bakan Mass'ın, Almanya -İsrail ilişkilerinin geleceğiyle ilgili önemli mesajlar vermesi bekleniyor.

İsrail'in ilhak planı: AB, Tel Aviv'e yaptırım uygulayabilir

İsrail'e gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Ürdün'e geçen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, İsraillilerle yeniden müzakerelere başlanması için Filistinlilerden kendi çözüm önerilerini sunmalarını istedi. Maas, İsrail'in "ilhak" planından endişe ettiklerini ve tek taraflı adım atılmasını istemediklerini vurguladı. Maas, İsrail ziyaretinde, "İsrail'in 'ilhak' planını hayata geçirmesi halinde bazı ülkelerin Tel Aviv'e yaptırım uygulayabileceği ve Filistin'i resmi olarak tanıyabileceği" uyarısında bulunmuştu.

Ekonomik krizin derinleştiği Lübnan'da binlerce göçmen sokakta kaldı

Lübnan'da koronavirüs salgını nedeniyle bir kat daha derinleşen ekonomik kriz, düşük ücretlerle hizmetçilik yaparak geçimini sağlayan Afrikalı ve Asyalı kadınların işsiz kalmasına yol açtı. İşverenleri tarafından kapının önüne konulan Etiyopyalı kadınlar, Etiyopya'nın Beyrut Büyükelçiliği önünde oturma eylemi başlattı. Gidecek bir yeri olmayan kadınlar, çaresiz şekilde sokaklarda kalıyor. Lübnan'da ev veya iş yerlerinde istihdam edilen çoğu kadın 250 binden fazla göçmen bulunuyor. Nisanın başından bu yana ekonomik kriz nedeniyle ülkesine dönen Etiyopyalıların sayısı 15 bin 300 oldu.