Suudi Arabistan İsrail'den silah alıyor

İsrail'in geliştirdiği "Demir Kubbe" füzesavar sistemi.
İsrail'in geliştirdiği "Demir Kubbe" füzesavar sistemi.

Suudi Arabistan’dan askeri bir heyetin İsrail’in geliştirdiği “Demir Kubbe” (Iron Dome) hava savunma sistemi konusunda anlaşmaya varmak üzere İsrail’e vardığı bildirildi. Henüz Suudi yetkililer tarafından resmi bir açıklama yapılmasa da Suudi Arabistan’ın hava savunma sistemini satın almak için 2018’in Ocak ayından itibaren İsrailli askeri yetkililerle temas içinde olduğu basına yansımıştı.

Riyad şehri Yemen iç savaşından beri birçok füze saldırısına maruz kaldı.
Riyad şehri Yemen iç savaşından beri birçok füze saldırısına maruz kaldı.

2015’de başlayan Yemen iç savaşı dolayısıyla saldırı altında kalan Suudi Arabistan yeni bir hava savunması sistemi arayışı içindeydi. Suudi Arabistan’ın Yemen iç savaşına Yemen hükümeti tarafında bir aktör olarak katılmasından sonra Suudi Arabistan toprakları isyancı Husiler için bir hedef haline geldi. İran destekli Husiler, İran’dan aldıkları füzelerle Suudi Riyad’da bulunan Kral Halid Uluslararası Havaalanı, Riyad şehir merkezini hatta Riyad’daki Kraliyet sarayını hedefleyen saldırılar düzenledi.Füzeler havada imha edilmiş olsa da Suudi Arabistan iki aylık süreçte üç füze saldırısına hedef olunca ocak ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de silah tanıtımları için yapılan, uluslararası katılımın olduğu bir toplantıya katıldı. Suudi yetkililerin incelediği silahlar arasında İsrail kökenli hava savunma sistemi de vardı.

Amerikan menşeili Patriot’ları kullanmalarına rağmen füze saldırılarına maruz kalan Suudi Arabistan İsrail’in abluka altında tuttuğu Gazze sınırında kullandığı füzesavarı almak için İsrailli yetkililerle temaslara başladı.

Riyad Kral Halid Uluslararası Havaalanı'nı hedef alan füze havaalanı yakınlarında imha edildi.
Riyad Kral Halid Uluslararası Havaalanı'nı hedef alan füze havaalanı yakınlarında imha edildi.

İsrail ve Suudi Arabistan’ın diplomatik ilişkileri olmasa da bölgedeki İran tehdidi iki ülkenin ortak bir zemin bulmasına imkân sağlıyor. İki ülke de İran’ın Ortadoğu’daki yayılmacı Şii politikasına karşı onu bölgeden uzak tutmak istiyor. Uzmanlara göre, Suudi Arabistan ve İsrail resmen diplomatik ilişki içinde olmasa da bölgesel ortak çıkar ve hedefleri sebebiyle strateji ve güvenlik düzleminde anlaşmaya varabiliyor.