Tekerlekli sanat eserleri

Kamyonların üzerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğraflarını da görmek mümkün.
Kamyonların üzerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğraflarını da görmek mümkün.

Ülkedeki kamyoncular arasında yaygın bir gelenek halini alan kamyon dekorasyonu, bir prestij ve gurur kaynağı olmuş durumda. Öyle ki şıngırdayan sanat Pakistan’ın kültürel zenginliğinin bir nişanesi olarak kabul ediliyor. Yüksek tonajlı araçların gelin gibi süslenerek trafiğe çıkmalarıyla yollarda renkli görüntüler ortaya çıkmaktadır. Siyasi, dini ve doğa figür ve motiflerinin kullanıldığı bu kamyonlar, Pakistan kültürü hakkında pek çok bilgi veriyor. Adım adım ilerleyen trafikte yerini alan bu süslü kamyonlar, “tekerlekli sanat eserleri” olarak kullanılmaya devam ediyor.

Güney Asya’nın en kalabalık Müslüman ülkelerinden biri olan Pakistan’da günlük hayatı renklendiren kamyonlar dikkat çekiyor. Adeta bir renk cümbüşünü andıran kamyonlar özenle süslenerek yola çıkarılıyor. Ülkedeki kamyonların hemen hepsinde canlı bir biçimde görülen süsleme sanatı, görenleri cezbediyor.

Pakistan caddelerinde böyle süslü kamyonlara rastlamak sıradan bir durum.
Pakistan caddelerinde böyle süslü kamyonlara rastlamak sıradan bir durum.

İlk kez 1920 yılların başında ortaya çıkan kamyon süsleme sanatı Pakistan’da "nakş nagari" yani “şıngırdayan sanat” olarak adlandırılıyor. Özellikle klasik kamyonlarda kendisini hissettiren süslemeler, Pakistan toplumsal hayatının vazgeçilmez parçası haline gelmiştir.

  • Ülkedeki kamyoncular arasında yaygın bir gelenek halini alan kamyon dekorasyonu, bir prestij ve gurur kaynağı olmuş durumda. Öyle ki şıngırdayan sanat Pakistan’ın kültürel zenginliğinin bir nişanesi olarak kabul ediliyor.

Kamyon şoförleri kamyonlarının süslenmesine büyük bir önem atfediyorlar. Her sürücü kendi kişiliğini yansıtan bir ana figür seçiyor. Bu figür genellikle siyasi veya ailevi bir liderin portresi, hayvan veyahut değişik tasarımlardan oluşabilir. Tam anlamıyla ince bir el işçiliğiyle yapılan süslemeler iç dizaynı da şekillendirmektedir. Ana figürün çevresinde yer alan yardımcı süslemelerin tamamlanmasıyla her biri sanat eserinden farksız kamyonlar yollara düşüyor.

Kamyonların süslenmesi, sahiplerinin özellikle ihtimam gösterdiği bir husus.
Kamyonların süslenmesi, sahiplerinin özellikle ihtimam gösterdiği bir husus.

Kamyon şoförleri için her bir rengin ayrı bir önemi ve değeri var. Kırmızı ve yeşil renkler süsleme sanatında öne çıkıyor. Kimi kamyonlara kartal, tavuskuşu gibi hayvanlar resmedilirken kimi kamyonlar ise çiçek motifleriyle bezenmektedir. Bir kamyon şoförü kamyonunun görüntüsünü her şeyin üzerinde tutmaktadır.

Nasıl ki yeni bir elbise, ayakkabı veya iyi bir yemek insanları mutlu ediyorsa kamyonlarının süslü olması da kamyon şoförlerini o derece mutlu ediyor.

Nitekim ülkede üzerine süsleme yapılmayan kamyon bakımsız olarak nitelendiriliyor. Herkes tarafından benimsenen bu görüş dolayısıyla süsleme sanatı bir imaj meselesine dönüşmüştür.

Pakistan'da sadece kamyonlar değil, otobüs ve otomobiller de oldukça süslü.
Pakistan'da sadece kamyonlar değil, otobüs ve otomobiller de oldukça süslü.

Kamyonlar, Pakistan otoyollarının yoğun ve çileden çıkaran trafiğinin monoton yapısını değiştirmektedir. Yüksek tonajlı araçların gelin gibi süslenerek trafiğe çıkmalarıyla yollarda renkli görüntüler ortaya çıkmaktadır. Siyasi, dini ve doğa figür ve motiflerinin kullanıldığı bu kamyonlar, Pakistan kültürü hakkında pek çok bilgi veriyor. Adım adım ilerleyen trafikte yerini alan bu süslü kamyonlar, “tekerlekli sanat eserleri” olarak kullanılmaya devam ediyor.