Tunus parlamentosunda Gannuşi dönemi

Râşid Gannûşî, görevi -yine Nahda üyesi olan- Abdulfettah Mûrû'dan devraldı.
Râşid Gannûşî, görevi -yine Nahda üyesi olan- Abdulfettah Mûrû'dan devraldı.

İslam coğrafyasında bu hafta, Tunus'ta Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi'nin Meclis Başkanı seçilmesi, Hindistan'ın tartışmalı cami kararına karşın Pakistan'ın Sihlerin tapınaklarını güvence altına alması, Ürdün'ün 25 yıldır kira karşılığı İsrail'de duran El-Bakura ve El-Gamr" arazilerinin kontrolünü ele alması, İslami Cihad ile İsrail arasında dün ateşkes ilan edilmesine rağmen devam eden saldırılar ve Irak'ta devam eden gösterilerde devlet kanalını kapatma girişimi haberleri gündemi belirledi.

Tunus parlamentosunda Gannuşi dönemi

2011'deki halk hareketinin ardından Tunus siyasetinde kilit rol oynayan ancak bugüne kadar herhangi bir siyasi görev üstlenmeyen Nahda Hareketi'nin lideri Raşid el-Gannuşi, 217 üyeli parlamentoda 123 oy alarak Meclis Başkanı seçildi. Gannuşi, siyasi hayatı boyunca öğrenci hareketleri içinde yer aldı, tutuklandı, sürgün edildi. 2011'deki Devrimden sonra Tunus'a dönen Gannuşi, "Tunus'un geçiş döneminde verdikleri başarılı tavizler" dolayısıyla dönemin Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki ile 2012'de Chatham House Ödülü'ne ve çalkantılı dönemlerdeki uzlaşmacı tavrıyla "Gandi değerlerini öne çıkardığı" gerekçesiyle Hindistan merkezli Jamnalal Bajaj Ödülü'ne layık görüldü.

Sih tapınakları Müslümanlara emanet

Hindistan'da Yüksek Mahkeme, Uttar Pradeş eyaletinde yer alan Ayodhya şehrinde, Müslümanlarla Hindular arasında tartışmalı bir alanı tapınak inşa etmeleri için Hindulara tahsis ederken Müslüman halk, Pakistan kurulduktan sonra Şahid Ganj tapınağını camiye çevirmeyip aksine korudu. Müslümanların desteğiyle 70 yılı aşkın süredir kapalı bulunan 300 yıllık tapınak da yeniden açıldı.

Ürdün Kralı, İsrail'den devredilen bölgede

Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Veliaht Prens Hüseyin 25 yıllığına İsrail'e kiralanan ve kiralık süresi sona eren El-Bakura bölgesine ziyaret etti. "El-Bakura ve El-Gamr" arazilerini tekrar kontrolüne alan Ürdün, ülkenin bayrağını dikmişti.Yaklaşık 4 kilometrekarelik bir arazi olan El-Gamr ise Ürdün'ün güneyindeki El-Akabe kentinde ve sınır bölgesinde yer alıyor.

Gazze’de İslami Cihad-İsrail gerginliği

İsrail savaş uçakları Gazze'deki İslami Cihad Hareketi'nin silahlı kanadı Kudüs Seriyyeleri'ne ait bölgeleri bombalıyor. Gazze'deki kaynaklara göre, İsrail savaş uçaklarının Gazze'deki Hanyunus ve güneydeki Rafah kentlerindeki Kudüs Seriyyeleri'ne ait noktaları vurdu. Öte yandan İsrail ordusu 12 Kasım sabahı, Gazze'nin doğusunda İslami Cihad Hareketinin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri'nin önde gelen komutanlarından Baha Ebu'l Ata'nın bulunduğu eve saldırı düzenlemiş, olayda Ebu'l Ata ile eşi hayatını kaybetmişti. İslami Cihad, İsrail saldırısına roket atışlarıyla karşılık vermişti. İsrail saldırıları sonucu 34 Filistinli hayatını kaybetmiş, 110 Filistinli yaralanmıştı. İslami Cihad, Mısır'ın ara buluculuğunda İsrail ile bu sabah yerel saatle 05.00'ten itibaren geçerli olmak üzere ateşkese varıldığını duyurmuştu.

Irak’ta devlet kanalını kapatma girişimi

Irak’ın başkenti Bağdat ile Şii nüfusun yoğun olduğu güney illerinde hükümet karşıtı protesto gösterileri devam ederken, güney illerinden Zikar’a bir yandan askeri sevkıyat yapılırken, protestocular da devlet kanalı İrakiye TV’yi kapatmak için binaya doğru yürüdü. Protesto gösterilerine Irak Öğretmenler Sendikası’ndan destek geldi. Sendika, ülke genelinde protestolara katılma kararı aldı.