Üçüncü kez kazandı

Resmi olmayan sonuçlara göre, Bangladeş'te yapılan 11. genel seçimi, Şeyh Hasina liderliğindeki Büyük İttifak kazandı.

Bangladeş'teki seçimlerden, Suriye'de 2018 yılında gerçekleştirilen alıkoymalara İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri.

Üçüncü kez kazandı
Daily Star'ın haberinde yer verdiği resmi olmayan sonuçlara göre, Bangladeş'te yapılan 11. genel seçim, iktidardaki Şeyh Hasina liderliğindeki Avami Birliğinin öncülüğündeki Büyük İttifak'ın zaferiyle sonuçlandı. Muhalefet seçim sonuçlarına itiraz ederken, seçim günü ülke genelinde, sonucunda 17 kişi hayatını kaybettiği birçok şiddet olayı yaşandı.
Üçüncü kez kazandı Daily Star'ın haberinde yer verdiği resmi olmayan sonuçlara göre, Bangladeş'te yapılan 11. genel seçim, iktidardaki Şeyh Hasina liderliğindeki Avami Birliğinin öncülüğündeki Büyük İttifak'ın zaferiyle sonuçlandı. Muhalefet seçim sonuçlarına itiraz ederken, seçim günü ülke genelinde, sonucunda 17 kişi hayatını kaybettiği birçok şiddet olayı yaşandı.
Netanyahu, aradığını Brezilya'da buldu
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, üç günlük Brezilya gezisinden eli dolu döndü. Ülkenin yeni Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun yemin törenine de katılan Netanyahu, Brezilya'nın Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınacağının sözünü aldığını açıkladı. Netanyahu, "Büyükelçilik taşınacak, ama henüz zamanı konusunda kesin karar verilmiş değil" dedi.
Netanyahu, aradığını Brezilya'da buldu İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, üç günlük Brezilya gezisinden eli dolu döndü. Ülkenin yeni Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun yemin törenine de katılan Netanyahu, Brezilya'nın Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınacağının sözünü aldığını açıkladı. Netanyahu, "Büyükelçilik taşınacak, ama henüz zamanı konusunda kesin karar verilmiş değil" dedi.
"ABD gidecek, Mısır ve BAE gelecek" iddiası
ABD Başkanı Donald Trump'ın Amerikan askerlerini Suriye'den çekme kararının yankıları sürerken, İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen "DEBKAfile" adlı site dikkat çekici bir iddia ortaya attı. Kendi kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısırlı askeri yetkililerin Suriye'nin Menbic bölgesini ziyaret ettiğini duyuran site, BAE ve Mısırlıların, Amerikan askerleri ve YPG militanlarının konuşlandığı yerleri incelediğini kaydetti.
"ABD gidecek, Mısır ve BAE gelecek" iddiası ABD Başkanı Donald Trump'ın Amerikan askerlerini Suriye'den çekme kararının yankıları sürerken, İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen "DEBKAfile" adlı site dikkat çekici bir iddia ortaya attı. Kendi kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısırlı askeri yetkililerin Suriye'nin Menbic bölgesini ziyaret ettiğini duyuran site, BAE ve Mısırlıların, Amerikan askerleri ve YPG militanlarının konuşlandığı yerleri incelediğini kaydetti.
Ön anlaşma sağlandı
Husilerin İsveç'teki müzakerelere katılan heyet üyelerinden Hamid Asım, yaptığı açıklamada, hükümet ile Husilerin temsilcileri arasında Hudeyde'de gerçekleştirilen toplantılarda, yardımların girişi amacıyla Sana ile Hudeyde ili arasındaki yolun açılması için ön anlaşma sağlandığını kaydetti.
Ön anlaşma sağlandı Husilerin İsveç'teki müzakerelere katılan heyet üyelerinden Hamid Asım, yaptığı açıklamada, hükümet ile Husilerin temsilcileri arasında Hudeyde'de gerçekleştirilen toplantılarda, yardımların girişi amacıyla Sana ile Hudeyde ili arasındaki yolun açılması için ön anlaşma sağlandığını kaydetti.
“Ülke güvenliğiyle oynanmasına izin vermeyeceğiz”
Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Emekçi Kadınlar Derneği üyelerine ülke genelinde süren protestolarla ilgili bir konuşma yaptı. Halkının onurlu bir yaşamı hak ettiğini ve bu aydan itibaren maaşları iyileştirmeye başladıklarını belirten Beşir, şunları söyledi: "Geminin batacağını ve hükümetin düşeceğini söyleyenlere sesleniyorum. Biz geminin batmasını, hükümetin düşmesini isteyenleri değil, bizimle dimdik ayakta durup kenetlenecekleri istiyoruz." Ülkedeki "ekonomik sıkıntı"yı kabul ettiklerini ve hükümetin çözüm için çalıştığını ifade eden Beşir, sorunların çözümü için söz verdi.
“Ülke güvenliğiyle oynanmasına izin vermeyeceğiz” Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Emekçi Kadınlar Derneği üyelerine ülke genelinde süren protestolarla ilgili bir konuşma yaptı. Halkının onurlu bir yaşamı hak ettiğini ve bu aydan itibaren maaşları iyileştirmeye başladıklarını belirten Beşir, şunları söyledi: "Geminin batacağını ve hükümetin düşeceğini söyleyenlere sesleniyorum. Biz geminin batmasını, hükümetin düşmesini isteyenleri değil, bizimle dimdik ayakta durup kenetlenecekleri istiyoruz." Ülkedeki "ekonomik sıkıntı"yı kabul ettiklerini ve hükümetin çözüm için çalıştığını ifade eden Beşir, sorunların çözümü için söz verdi.
Somali'den BM'ye “iç işlerimize karışmayın” tepkisi
Abukar Dahir Osman, BM Güvenlik Konseyinin Somali oturumunda, iç işlerine karışmakla eleştirdiği BM ve ülkesinde istenmeyen adam ilan ettikleri BM Somali Özel Temsilcisi Nicholas Haysom'a tepki gösterdi. Somali'nin BM'nin eleştirisine ve Somali'yi yönlendirmesine değil, desteğine ihtiyaç duyduğunu belirten Osman, ''BM ve yetkililerinin iç işlerimize karışmama ve Somalililerin kendi kaderlerini kendilerinin tayin etmesine saygı duyma gibi bir görevi, hatta yükümlülüğü var.'' diye konuştu.
Somali'den BM'ye “iç işlerimize karışmayın” tepkisi Abukar Dahir Osman, BM Güvenlik Konseyinin Somali oturumunda, iç işlerine karışmakla eleştirdiği BM ve ülkesinde istenmeyen adam ilan ettikleri BM Somali Özel Temsilcisi Nicholas Haysom'a tepki gösterdi. Somali'nin BM'nin eleştirisine ve Somali'yi yönlendirmesine değil, desteğine ihtiyaç duyduğunu belirten Osman, ''BM ve yetkililerinin iç işlerimize karışmama ve Somalililerin kendi kaderlerini kendilerinin tayin etmesine saygı duyma gibi bir görevi, hatta yükümlülüğü var.'' diye konuştu.
7 bin 700'den fazla kişi alıkonuldu
Suriye İnsan Hakları Ağı'nın (SNHR) Suriye'deki taraflarca alıkonulanlara ilişkin yayımladığı raporunda, geçen yıl ülke çapında 504'ü çocuk, 699'u kadın olmak üzere 7 bin 706 kişinin keyfi olarak alıkonulduğu belirtildi. Ağın raporunda, Beşşar Esed rejimine bağlı güçlerin geçen yıl 5 bin 607 kişiyi alıkoyduğu aktarıldı. Rejim güçlerince alıkonulanların büyük kısmını, son dönemlerde rejim kontrolüne giren bölgelerde "uzlaşı" imzalayan gençlerle ülkenin kuzeyinden veya yurt dışından rejimin kontrolündeki bölgelere dönenlerin oluşturduğu kaydedildi.
7 bin 700'den fazla kişi alıkonuldu Suriye İnsan Hakları Ağı'nın (SNHR) Suriye'deki taraflarca alıkonulanlara ilişkin yayımladığı raporunda, geçen yıl ülke çapında 504'ü çocuk, 699'u kadın olmak üzere 7 bin 706 kişinin keyfi olarak alıkonulduğu belirtildi. Ağın raporunda, Beşşar Esed rejimine bağlı güçlerin geçen yıl 5 bin 607 kişiyi alıkoyduğu aktarıldı. Rejim güçlerince alıkonulanların büyük kısmını, son dönemlerde rejim kontrolüne giren bölgelerde "uzlaşı" imzalayan gençlerle ülkenin kuzeyinden veya yurt dışından rejimin kontrolündeki bölgelere dönenlerin oluşturduğu kaydedildi.