Ülkesinde müzik yasaktı ama...

Ülkesinde müzik yasak, ama…
Ülkesinde müzik yasak, ama…

Suudi Arabistan Kralı Faysal’ın oğlu Prens Abdullah, kaleme aldığı şiirlerin ünlü besteciler tarafından şarkıya dönüştürülmesinden sonra, Ortadoğu’nun en ünlü güfte yazarlarından biri olarak da tanınmıştı. Sıklıkla Mısır’a seyahat eden ve oradaki müzik ve edebiyat ustalarıyla buluşan Prens Abdullah, 1972’de Kahire’nin profesyonel müzik hayatına eserleriyle giriş yapmaya başladı. “Gözlerinin Yüzünden” adlı şiirinin Mısırlı müzisyen Riyâd Sunbâtî tarafından bestelenerek Ümmü Gülsüm tarafından okunması, müzik çevrelerinde bomba etkisi yaptı.

Suudi Arabistan kraliyet ailesinden bir prensin, Arap müzik dünyasında çok sevilen bazı eserlerin söz yazarı olduğunu biliyor muydunuz? Kral Faysal’ın oğlu Prens Abdullah, kaleme aldığı şiirlerin ünlü besteciler tarafından şarkıya dönüştürülmesinden sonra, Ortadoğu’nun en ünlü güfte yazarlarından biri olarak da tanınmıştı.

Suudi Arabistan Kralı Faysal, 1975 yılında uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmişti.
Suudi Arabistan Kralı Faysal, 1975 yılında uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmişti.
Prens Abdullah.
Prens Abdullah.

1928’de, dönemin Hicaz Genel Valisi Prens Faysal’ın en büyük oğlu olarak Riyad’da dünyaya gelen Abdullah, küçük yaşlardan itibaren edebiyata ve özellikle de şiire yatkınlığını ortaya koymuştu. Babasının maiyetinde bazı resmi görevlerde bulunduktan sonra, devlet makamlarından ayrılarak kendisini edebiyata ve spora veren Prens Abdullah, şiirlerinden oluşan ilk divanını 1954’te yayımladı.

Sıklıkla Mısır’a seyahat eden ve oradaki müzik ve edebiyat ustalarıyla buluşan Prens Abdullah, 1972’de Kahire’nin profesyonel müzik hayatına eserleriyle giriş yapmaya başladı. “Gözlerinin Yüzünden” adlı şiirinin Mısırlı müzisyen Riyâd Sunbâtî tarafından bestelenerek Ümmü Gülsüm tarafından okunması, müzik çevrelerinde bomba etkisi yaptı. Ardından yine Sunbâtî “Süphe Devrimi”ni besteledi, eser yine Ümmü Gülsüm tarafından terennüm edildi.

Prens Abdullah ve Ümmü Gülsüm.
Prens Abdullah ve Ümmü Gülsüm.
Dönemin bir başka yıldızı Abdulhalim Hâfız da Prens Abdullah’ın eserlerine ilgisiz kalmamıştı.

“Ey Kalbimin Sahibi” aldı şiir, Muhammed Mevcî tarafından bestelendikten sonra, Abdulhalim Hâfız’ın en ünlü şarkılarından birine dönüştü. Faslı şarkıcı Azîze Celâl de, “Bitmeyen mücadele” adlı şarkıyla büyük ün kazandı. Eserin bestesi Faslı müzisyen Ahmed Beydâvî’ye aitti.

Prens Abdullah 2007 yılında hayatını kaybetti.
Prens Abdullah 2007 yılında hayatını kaybetti.

Prens Abdullah bin Faysal, 8 Mayıs 2007’de Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde hayata gözlerini yumduğunda, bestelenen şiirleri çoktan asrımızın klâsik Arapça eserleri arasına girmişti bile.