Yemen görüşmeleri sonlandı

İsveç'te gerçekleştirilen yemen görüşmeleri sonlandı.

İsveç'te gerçekleştirilen Yemen Barış görüşmelerinden, Malezya muhalefet partisindeki istifalara, İslam dünyasında geride bıraktığımız haftanın öne çıkan gelişmeleri.

Yemen görüşmeleri sonlandı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsveç'te sona eren Yemen konulu istişare toplantılarında Yemen halkı için hayati önem taşıyan Hudeyde limanı ve kenti için tarafların anlaşmaya vardığını duyurdu. "Hudeyde limanı ve kenti için anlaşmaya vardık." diyen Guterres, anlaşmanın limana ve kente "tarafsız güçlerin konuşlandırılmasını" ve "geniş çaplı ateşkesin sağlanmasını" kapsadığını vurguladı. Guterres, anlaşma gereğince "BM'nin limanda lider rolünü" üstleneceğini, Yemen'e insani yardımların önünün açılacağını, böylelikle milyonlarca Yemenlinin yaşam şartlarının iyileştirileceğini bildirdi.
Yemen görüşmeleri sonlandı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsveç'te sona eren Yemen konulu istişare toplantılarında Yemen halkı için hayati önem taşıyan Hudeyde limanı ve kenti için tarafların anlaşmaya vardığını duyurdu. "Hudeyde limanı ve kenti için anlaşmaya vardık." diyen Guterres, anlaşmanın limana ve kente "tarafsız güçlerin konuşlandırılmasını" ve "geniş çaplı ateşkesin sağlanmasını" kapsadığını vurguladı. Guterres, anlaşma gereğince "BM'nin limanda lider rolünü" üstleneceğini, Yemen'e insani yardımların önünün açılacağını, böylelikle milyonlarca Yemenlinin yaşam şartlarının iyileştirileceğini bildirdi.
Ortadoğu'da "Sarı Yelek" etkisi
Fransa'da ekonomik sorunlara karşı 17 Kasım'da başlatılan protestoların sembolü haline gelen sarı yelekler, Ortadoğu’da da etki uyandırmaya başladı. Ürdün’ün İrbid kenti Taybe Sancağı'nda "sarı yelekli" grup ana caddeyi kapatarak lastik yaktı ve hükümet tarafından kısa süre önce kabul edilen gelir vergisi kanuna karşı protesto düzenledi. Mısır yönetimi ise sarı yelek satışını ülke genelinde yasakladı. Mısır güvenlik güçleri, iş güvenliği malzemesi satan dükkânları dolaşarak, vatandaşa sarı yelek satmamaları ve polis onayı olmadan toptan satış yapmamaları konusunda uyardı.
Ortadoğu'da "Sarı Yelek" etkisi Fransa'da ekonomik sorunlara karşı 17 Kasım'da başlatılan protestoların sembolü haline gelen sarı yelekler, Ortadoğu’da da etki uyandırmaya başladı. Ürdün’ün İrbid kenti Taybe Sancağı'nda "sarı yelekli" grup ana caddeyi kapatarak lastik yaktı ve hükümet tarafından kısa süre önce kabul edilen gelir vergisi kanuna karşı protesto düzenledi. Mısır yönetimi ise sarı yelek satışını ülke genelinde yasakladı. Mısır güvenlik güçleri, iş güvenliği malzemesi satan dükkânları dolaşarak, vatandaşa sarı yelek satmamaları ve polis onayı olmadan toptan satış yapmamaları konusunda uyardı.
Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te tansiyon yükseldi
İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te son günlerde gerilim giderek artıyor. Bölgede son bir haftada yaşanan olaylar, 3 Filistinli ile 2 İsraillinin hayatına mal oldu. Pazar günü işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kenti yakınlarında bulunan Ofra Yahudi yerleşim birimi çevresinde bir durakta bekleyen Yahudi yerleşimcilerin üzerine ateş açılması sonucu 6 İsrailli yaralandı. Olayın ardından İsrail güçleri Batı Şeria'nın çeşitli kentlerine düzenlediği operasyonları artırdı. İsrail askerleri, Batı Şeria'da yer alan kentlerde evlere ve ticari alanlara baskın düzenleyerek onlarca Filistinliyi gözaltına aldı.
Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te tansiyon yükseldi İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te son günlerde gerilim giderek artıyor. Bölgede son bir haftada yaşanan olaylar, 3 Filistinli ile 2 İsraillinin hayatına mal oldu. Pazar günü işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kenti yakınlarında bulunan Ofra Yahudi yerleşim birimi çevresinde bir durakta bekleyen Yahudi yerleşimcilerin üzerine ateş açılması sonucu 6 İsrailli yaralandı. Olayın ardından İsrail güçleri Batı Şeria'nın çeşitli kentlerine düzenlediği operasyonları artırdı. İsrail askerleri, Batı Şeria'da yer alan kentlerde evlere ve ticari alanlara baskın düzenleyerek onlarca Filistinliyi gözaltına aldı.
Netanyahu’dan Suudi Arabistan’a destek 
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin yaptığı açıklamada, "İstanbul'da yaşananlar korkunç. Her ülke bu konuyla ilgili ne yapacağına karar vermeli ama Suudi Arabistan'da istikrar bozulursa sadece Ortadoğu'da değil tüm dünyada istikrar bozulur." diyerek Suudi Arabistan'a desteğini yineledi.
Netanyahu’dan Suudi Arabistan’a destek İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin yaptığı açıklamada, "İstanbul'da yaşananlar korkunç. Her ülke bu konuyla ilgili ne yapacağına karar vermeli ama Suudi Arabistan'da istikrar bozulursa sadece Ortadoğu'da değil tüm dünyada istikrar bozulur." diyerek Suudi Arabistan'a desteğini yineledi.
ABD, Pakistan'a yaptırım uygulamayacak
Pakistan'ın, ABD dini özgürlükler raporunda "özellikle kaygı duyulan ülke" kategorisinde yer alması üzerine açıklama yapan ABD'nin İslamabad Büyükelçiliği Sözcüsü Richard Snelsire, "ABD, Pakistan'ı dini özgürlükleri ihlal ettiği gerekçesiyle bu listeye alsa da yaptırım hakkından feragat etti. ABD, Pakistan'a yaptırım uygulamayacak." dedi.
ABD, Pakistan'a yaptırım uygulamayacak Pakistan'ın, ABD dini özgürlükler raporunda "özellikle kaygı duyulan ülke" kategorisinde yer alması üzerine açıklama yapan ABD'nin İslamabad Büyükelçiliği Sözcüsü Richard Snelsire, "ABD, Pakistan'ı dini özgürlükleri ihlal ettiği gerekçesiyle bu listeye alsa da yaptırım hakkından feragat etti. ABD, Pakistan'a yaptırım uygulamayacak." dedi.
Karadavî kırmızı bültenden çıkartıldı
Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL), eski Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavî'nin ismini kırmızı bülten listesinden çıkardı. INTERPOL Genel Sekreterliği resmi olarak Karadavî'nin isminin kırmızı bültenle arananlar listesinden kaldırıldığını doğruladı. Mısır makamlarının kırmızı bülten talebiyle listeye alınmış olan Karadavî'nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Karadavî'nin, "tarafsızlık ve şeffaflıktan yoksun Mısır yargısının talebiyle eklendiği kırmızı bültenle arananlar listesinden isminin kaldırılmasından" memnuniyet duyduğu belirtildi.
Karadavî kırmızı bültenden çıkartıldı Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL), eski Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavî'nin ismini kırmızı bülten listesinden çıkardı. INTERPOL Genel Sekreterliği resmi olarak Karadavî'nin isminin kırmızı bültenle arananlar listesinden kaldırıldığını doğruladı. Mısır makamlarının kırmızı bülten talebiyle listeye alınmış olan Karadavî'nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Karadavî'nin, "tarafsızlık ve şeffaflıktan yoksun Mısır yargısının talebiyle eklendiği kırmızı bültenle arananlar listesinden isminin kaldırılmasından" memnuniyet duyduğu belirtildi.
Mısır Müftüsü: İki çocukla yetinmek, dinî bir görevdir
Mısır Müftüsü Dr. Şevkî Allâm, aile planlaması konusunda dikkat çekici bir açıklamada bulunarak, "İki çocukla yetinmek, dinî bir göreve dönüşmüştür. Bugün Mısır'da nüfus yoğunluğu sebebiyle oluşan sıkıntı, güvenliğimizi tehdit eder boyuttadır" dedi. Müftü Allâm, hükümetin aile planlaması konusunda başlattığı hamlenin de dine uygun bir proje olduğunun altını çizdi.
Mısır Müftüsü: İki çocukla yetinmek, dinî bir görevdir Mısır Müftüsü Dr. Şevkî Allâm, aile planlaması konusunda dikkat çekici bir açıklamada bulunarak, "İki çocukla yetinmek, dinî bir göreve dönüşmüştür. Bugün Mısır'da nüfus yoğunluğu sebebiyle oluşan sıkıntı, güvenliğimizi tehdit eder boyuttadır" dedi. Müftü Allâm, hükümetin aile planlaması konusunda başlattığı hamlenin de dine uygun bir proje olduğunun altını çizdi.
Malezya muhalefet partisinden toplu istifa
Malezya'da 9 Mayıs genel seçimlerinin ardından 61 yıllık iktidarını kaybeden muhalefet partisi Birleşik Malay Ulusal Organizasyonu'ndan (UMNO) milletvekili, senatör, eyalet meclis üyesi ve parti bölge yöneticilerinin olduğu 36 kişi istifa etti.
Malezya muhalefet partisinden toplu istifa Malezya'da 9 Mayıs genel seçimlerinin ardından 61 yıllık iktidarını kaybeden muhalefet partisi Birleşik Malay Ulusal Organizasyonu'ndan (UMNO) milletvekili, senatör, eyalet meclis üyesi ve parti bölge yöneticilerinin olduğu 36 kişi istifa etti.