Yemen'de ateşkes 2 ay daha uzatıldı

BM elçisi Hans Grundberg'in açıklamalarına göre, ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana sivil kayıplar önemli ölçüde azaldı.
BM elçisi Hans Grundberg'in açıklamalarına göre, ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana sivil kayıplar önemli ölçüde azaldı.

Yemen'deki silahlı çatışmaları ve sivil kayıpları önemli ölçüde azaltan Yemen hükümeti ile ülkedeki Husi isyancılar arasındaki iki aylık ateşkes periyodu, perşembe günü sona ermeden 2 ay daha uzatıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, ülkedeki çatışma taraflarının, 2016'dan bu yana ilk olan 2 Nisan'da yürürlüğe giren ateşkesin sona ermesine saatler kala iki ay daha uzatılmasını kabul ettiklerini duyurdu.

Grundberg, yaptığı yazılı açıklamada, "Çatışma taraflarının BM'nin Yemen'de yürürlükte olan ateşkesi iki ay daha uzatma önerisine olumlu yanıt verdiğini bildirmek isterim." ifadelerine yer verdi.

BM Yemen Özel Temsilcisi, ateşkesi yenileme kararının yerel saatle 19.00'dan itibaren yürürlüğe gireceğini belirtti.

Ateşkes, 2 Nisan'da yürürlüğe giren anlaşmanın aynı şartlarını taşıyor.

  • Norveç Mülteci Konseyi'ne (NRC) göre, Yemen'de öldürülen ve yaralanan sivillerin sayısı ateşkesin ilk ayında yüzde 50'den fazla düştü.

2 Nisan'da yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak, çatışmanın tarafları Yemen içindeki ve sınırlarındaki tüm askerî operasyonları durdurmayı, Husi kontrolündeki Sana'dan Ürdün ve Mısır'a haftada iki ticarî uçuş gerçekleştirmeyi, 18 yakıt gemisinin Husi kontrolündeki Hudeyde Limanı'na girmesine izin vermeyi kabul etmişti ve Taiz ve diğer vilayetlerde yolları açmıştı.

Ateşkesin bir diğer önemli başarısı da, altı yıldan beri ilk kez 16 Nisan'da Sana Havalimanı'ndan ticarî uçuşların yeniden başlaması olmuştu.

Yemen'deki iç savaş ve 2 ay süreli ateşkes

Yemen'deki Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Yemen hükümeti ve Husilerin 2 Nisan'da yerel saatle 19.00'dan itibaren hava, kara ve deniz operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuştu.

Ülkede yıllardır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insanî kriz ise korkunç boyutlara ulaştı.