Yuval Noah Harari: İsrailliler, Filistinlilerin en altta olduğu kast sistemine inanıyor

İsrailli yazar ve İbrani Üniversitesi profesörü, genel İsrail halkının çoğunun üç sınıf insan istediğini söylüyor.
İsrailli yazar ve İbrani Üniversitesi profesörü, genel İsrail halkının çoğunun üç sınıf insan istediğini söylüyor.

Ünlü İsrailli tarihçi Yuval Noah Harari, İsrail toplumunda birçok insanın "çok katmanlı sınıf sistemi" fikrini benimsemeye başladığı kademeli bir geçiş olduğunu söyledi.

İsrail'in önde gelen entelektüellerinden biri olan tarihçi Yuval Noah Harari, iki devletli çözüm fikrine inanan İsrailli sayısında azalma olduğunu söyledi.

  • Harari, CNN'den Christiane Amanpour'a verdiği demeçte,
    "Önemli şeylerden biri, İsrail halkının çoğunun 'iki devletli çözüm' inancından, açık açık bahsedilmese de 'üç sınıflı çözüm' inancına geçmesidir." dedi.
46 yaşındaki Harari, uluslararası çok satan Sapiens: A Brief History of Humankind (Hayvanlardan Tanrılara Sapiens) kitabının yazarı.
46 yaşındaki Harari, uluslararası çok satan Sapiens: A Brief History of Humankind (Hayvanlardan Tanrılara Sapiens) kitabının yazarı.

İsrailli akademisyen, üç sınıflı çözümle neyi kastettiğini daha da detaylandırarak, “Ürdün nehri ile Akdeniz arasında, orada üç sınıf insanın yaşadığı tek bir ülke var: Tüm haklara sahip Yahudiler; bazı hakları olan bazı Araplar ve çok az veya hiç hakkı olmayan diğer Araplar." ifadelerini kullandı.

Olayların gidişatını "son derece endişe verici" olarak nitelendiren Harari, "Sahadaki gerilim giderek artıyor ve bu, hükûmetteki insanların bile arzusu veya zihniyeti haline geliyor." dedi.

Harari'nin yorumları sosyal medyada karışık tepkilere yol açtı.

İsrail'in görev süresi sona eren başbakanı Yair Lapid, eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na "İsraillilerin büyük çoğunluğunun iki devletli çözüm vizyonunu desteklediğine" dair güvence verirken, İsrail Demokrasi Enstitüsü tarafından yapılan yakın tarihli bir anket şunu gösterdi: Halk aslında bundan yana değil.

Araştırma enstitüsü, "Yahudi İsraillilerin yalnızca yüzde 32'si Filistinlilerle çatışmayı çözmenin bir yolu olarak 'iki devletli' bir çözüm geliştirmeyi destekliyor." dedi.

Bununla birlikte, birçok Filistinli de işgal altındaki Batı Şeria'da uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul edilen yerleşim yerlerinin giderek genişlemesi göz önüne alındığında iki devletli çözümü uygulanamaz buluyor.

Kudüs Medya ve İletişim Merkezi'nin 2021'de Almanya merkezli Friedrich-Ebert-Stiftung ile işbirliği içinde yaptığı bir anket, işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistinlilerin en az Gazze'dekiler kadar iki devletli çözümü desteklemediğini gösterdi.

İki devletli çözüm, bölgedeki komşu ülkeler, Arap dünyası ve birbirini izleyen ABD hükümetleri tarafından kalıcı barışa ulaşmak için tek geçerli seçenek olarak görülüyor.

İşgal altındaki Batı Şeria şu anda yaklaşık 500.000 yasadışı İsrailli yerleşimciye ev sahipliği yapıyor. Uluslararası toplum, yerleşimleri barışın önünde bir engel olarak görüyor.