“Zeytin ve dağ kekiği burada oldukça...”

İsrail polisi, Han El Ahmer'deki yıkıma direnen aktivistlere sert müdahalelerde bulunuyor.
İsrail polisi, Han El Ahmer'deki yıkıma direnen aktivistlere sert müdahalelerde bulunuyor.

İsrail Yüksek Mahkemesi tarafından 2018'in mayıs ayında tahliyesine karar verilen Han el-Ahmer köyünde sadece 180 kişi yaşıyor. Bunların yarısı çocuk. Peki ama zaten çorak bir arazide yaşayan ve hayvancılık/tarımla uğraşan Bedeviler neden yerinden yurdundan edilmek isteniyor ki?

Han el-Ahmer, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün doğusunda yer alan Maale Adumim ve Kfar Adumim gibi yasadışı dev Yahudi yerleşim bölgelerinin arasına sıkışıp kalmış bir Bedevi köyü... Kimseye karışmayan, işinde gücünde olan ve rızkını zor şartlar altında çıkarmaya çalışan Bedeviler'in tek suçu genişleyerek gelen işgalin ortasında kalmaları gibi gözüküyor.

Han el-Ahmer, küçük bir Bedevi köyü.
Han el-Ahmer, küçük bir Bedevi köyü.

Kudüs ve Eriha arasındaki otobana komşu olarak yaşayan Cehhalin kabilesinin hedefte olmasının arkasındaki neden, Kudüs'ten Ölü Deniz'e kadar inen arazinin tamamen İsraillileştirilmek istenmesidir. “E1” adı verilen proje ile işgal altındaki Batı Şeria topraklarının fiili olarak doğu-batı aksında ikiye bölünmesi hedeflenmektedir. Örnek vermek gerekirse: Ramallah'ta Filistin Devleti kabinesinde görev yapan bir Filistinli bakan Filistin'in bir şehri olan El-Halil'e gitmek istediği takdirde İsrail topraklarına adım atmadan gidemeyecektir.

Köyde yaşayanların yarısı çocuk...
Köyde yaşayanların yarısı çocuk...

İsrail işgal güçleri 1 Ekim tarihine kadar “kendi evlerini kendileri yıkmak üzere” Bedevilere süre vermişti. Fakat uluslararası medya ve aktivistler bu “insancıl” teklifi ilk sıralarda gündeme taşıyınca İsrail bir müddet için plan değiştirdi ve yukarıda adı geçen Yahudi yerleşim bölgelerinden Han el-Ahmer köyüne kanalizasyon pompalamaya başladı. Hakikaten izahtan vareste bir durum.

Lakin her ne kadar BM, Uluslararası Ceza Mahkemesi, Avrupa Parlamentosu ve Uluslararası Af Örgütü gibi kurumlar köyün İsrail güçleri tarafından yıkılmaması üzere çağrı yapmış olsa da özellikle 2017 Aralık'tan beri ABD'nin tam desteğini alan İsrail açısından bu gibi çağrılar pek caydırıcı olmuyor.

Yıkıma karşı gösterilen direnişe, Batılı aktivistler de destek veriyor.
Yıkıma karşı gösterilen direnişe, Batılı aktivistler de destek veriyor.

Trajik ama bir bilgi daha verelim: Han el-Ahmer köyünde yaşayan Bedeviler İsrail'in güneyindeki Necef (Negev) Çölü'nden 1952 yılında göçe zorlanarak getirilmişti. Şimdi ise Eriha'nın kuzeyinde bir yere nakledilmek isteniyorlar. İkinci Dünya Savaşı sonuna kadar yaklaşık son iki bin yılını sürgünlerle, gettolarda yaşamaya mecbur bırakılmakla ve katliamlarla geçen Yahudi halkının bu tarihsel körlüğünü ifade etmek, gerçekten büyük akıl ister.

Han el-Ahmer'de bir okul da yer alıyor.
Han el-Ahmer'de bir okul da yer alıyor.

Son olarak yazımızı Han el-Ahmer'deki bir okulun armasında yazan sloganla bitirelim:

“Zeytin ve dağ kekiği burada olduğu müddetçe, biz de var olmaya devam edeceğiz!”