Koyun otlatırken keşfedilen bir deha: Hüseyin Yılmaz

Kaynak: Cezmikalorifer
Kaynak: Cezmikalorifer

Siri'yi Denizlili bir çobanın icat ettiğini biliyor muydunuz?

Çobanlıktan, Amerika'da bilim insanlığına doğru koşar adım ilerleyen bir çocuğun hikayesi...

Hüseyin Yılmaz'ın hikayesi Denizli'de 1936'da başlıyor 

                                    12 yaşında henüz okuma yazma bilmiyorken öğretmenlerle kısa sohbetten sonra dahi kişiliği ortaya çıkan Yılmaz, öğretmenlerinin el birliğiyle bir dehaya ışık tutuluyor ve başarılarla dolu akademik hayata adım atıyor.
Hüseyin Yılmaz'ın hikayesi Denizli'de 1936'da başlıyor 12 yaşında henüz okuma yazma bilmiyorken öğretmenlerle kısa sohbetten sonra dahi kişiliği ortaya çıkan Yılmaz, öğretmenlerinin el birliğiyle bir dehaya ışık tutuluyor ve başarılarla dolu akademik hayata adım atıyor.
Lise ve Üniversite hayatı

                                    Üniversiteyi 1950 yılında tamamlayan Yılmaz akabinde yüksek lisansını da bitiriyor. Artık karşımızda çoban Hüseyin değil, bilim insanı vardı. Akademik konular üzerinde kafa yoran , çalışmalar yapan ve hocalarına Einstein'ın Kütleçekim Teorisi'nde yanlışlar olduğunu söyleyen bir dahi vardı. Hocalarının sorularına yeterli cevap verdiğini düşünmeyen Yılmaz, sorularının en doğru cevabını alacağı Massachusetts Instıtute of Technology (MIT) ile iletişime geçti
Lise ve Üniversite hayatı Üniversiteyi 1950 yılında tamamlayan Yılmaz akabinde yüksek lisansını da bitiriyor. Artık karşımızda çoban Hüseyin değil, bilim insanı vardı. Akademik konular üzerinde kafa yoran , çalışmalar yapan ve hocalarına Einstein'ın Kütleçekim Teorisi'nde yanlışlar olduğunu söyleyen bir dahi vardı. Hocalarının sorularına yeterli cevap verdiğini düşünmeyen Yılmaz, sorularının en doğru cevabını alacağı Massachusetts Instıtute of Technology (MIT) ile iletişime geçti
Hüseyin Yılmaz ABD'ye davet edildi

                                    Yılmaz, İngilizce bilmiyordu MIT'ye davet edildiğinde ama üstesinden gelebileceğine inandı ve ABD'ye gitti. Dahimizin dil problemi beklediğinden daha büyüktü. Bu durum yine de yıldırmadı .Ortak bir dil arayışına girdi ve en iyi bildiği "matematik dilini" kullanmayı akıl etti. Anlatılan bir hikayeye göre Prof Morse ile de tez konusunda anlaşmak için "write on the blackboard" (tahtaya yazın) demiş ve tahtada yazılanları not edip hiçbir şey söylemeden çalışmalarına başladı.
Hüseyin Yılmaz ABD'ye davet edildi Yılmaz, İngilizce bilmiyordu MIT'ye davet edildiğinde ama üstesinden gelebileceğine inandı ve ABD'ye gitti. Dahimizin dil problemi beklediğinden daha büyüktü. Bu durum yine de yıldırmadı .Ortak bir dil arayışına girdi ve en iyi bildiği "matematik dilini" kullanmayı akıl etti. Anlatılan bir hikayeye göre Prof Morse ile de tez konusunda anlaşmak için "write on the blackboard" (tahtaya yazın) demiş ve tahtada yazılanları not edip hiçbir şey söylemeden çalışmalarına başladı.
Bilim insanlığına koşar adım ilerlemeye başladı

                                    Prof.Morse'a kısa sürede tezini tamamlayıp veren Yılmaz, işlerin sandığı gibi gitmediyle karşı karşıya kaldı. Prof Morse, Yılmaz'ın tezine şüpheyle yaklaştı ama hata bulamadı. Yılmaz'ı yanına çağırıp her şeyi doğru yaptığını fakat çevrede bir yanlış anlaşılmaya sebep vermemek için birkaç derse daha girmesini ve tezini vermesi gereken zamanda iletmesini söyledi.
Bilim insanlığına koşar adım ilerlemeye başladı Prof.Morse'a kısa sürede tezini tamamlayıp veren Yılmaz, işlerin sandığı gibi gitmediyle karşı karşıya kaldı. Prof Morse, Yılmaz'ın tezine şüpheyle yaklaştı ama hata bulamadı. Yılmaz'ı yanına çağırıp her şeyi doğru yaptığını fakat çevrede bir yanlış anlaşılmaya sebep vermemek için birkaç derse daha girmesini ve tezini vermesi gereken zamanda iletmesini söyledi.
 Einstein'la çalışma imkanı yakaladı
Albert Einstein'ın dünyada ses getiren "Fonksiyon Teorisi''nde noksanlık olduğunu fark eder. Bunları tek tek not alıp Einstein'a mektup olarak yollar fakat mektuplar Einstein'e ulaşmadan Einstein yaşamını yitirdi.
Einstein'la çalışma imkanı yakaladı Albert Einstein'ın dünyada ses getiren "Fonksiyon Teorisi''nde noksanlık olduğunu fark eder. Bunları tek tek not alıp Einstein'a mektup olarak yollar fakat mektuplar Einstein'e ulaşmadan Einstein yaşamını yitirdi.
Siri'nin yapımındaki rolü

                                    1962'de Arthur D.Little adındaki firmada yönetici olarak işe başlar ve bugünkü adıyla Siri'nin ilkel halini bulur. Sesle komut alıp çalışan bilgisayar tasarladı.
Siri'nin yapımındaki rolü 1962'de Arthur D.Little adındaki firmada yönetici olarak işe başlar ve bugünkü adıyla Siri'nin ilkel halini bulur. Sesle komut alıp çalışan bilgisayar tasarladı.
Sesli Komut çalışmasına devam etti

                                    Denizli'den Amerika'ya ve Amerika'dan da bir çok yere gidip adından söz ettirdi. Saygınlığını her zaman artırdı.1970'li yıllarda Fahri Prof.unvanını alan ve felsefenin dallarından olan bilimfelsefesine merak sardı.1990 yılında Japonya'daki Hamamatsu Fotonik şirketinde de başarılı çalışmalarını sürdürdü.
Sesli Komut çalışmasına devam etti Denizli'den Amerika'ya ve Amerika'dan da bir çok yere gidip adından söz ettirdi. Saygınlığını her zaman artırdı.1970'li yıllarda Fahri Prof.unvanını alan ve felsefenin dallarından olan bilimfelsefesine merak sardı.1990 yılında Japonya'daki Hamamatsu Fotonik şirketinde de başarılı çalışmalarını sürdürdü.
Çobanlıktan Öğretmenlerinin Ona Işık Tutup Yol Açmasıyla Akademik Başarılarla Dolu Hayatı Olan Hüseyin Yılmaz, ABD'de 27 Ocak 2013'te yaşamını yitirdi
Çobanlıktan Öğretmenlerinin Ona Işık Tutup Yol Açmasıyla Akademik Başarılarla Dolu Hayatı Olan Hüseyin Yılmaz, ABD'de 27 Ocak 2013'te yaşamını yitirdi