Modern mimari ile buluşan 7 cami

arşiv
arşiv

İslam dünyasının sembolü olan camilerin, dünyanın dört bir yanında modern mimariyle birleştiren ‘7 örnek’ camiyi sizler için bir araya getirdik.

işte o camiler;

Şakirin Camii - İstanbul

                                    
                                    
                                    Üsküdar'da Karacaahmet Mezarlığı'nın girişinde yer alan cami, 2009'da hizmete açıldı. Şakirin Cami, Türkiye'nin en modern camilerinden biri olarak tanımlanıyor. Mimari proje ve iç mimarisinde de ilk kez bir kadın mimar yani Zeynep Fadıllıoğlu görev aldı. Caminin ismi hayırsever bir iş kadını olan Semiha Şakirin'den geliyor.
Şakirin Camii - İstanbul Üsküdar'da Karacaahmet Mezarlığı'nın girişinde yer alan cami, 2009'da hizmete açıldı. Şakirin Cami, Türkiye'nin en modern camilerinden biri olarak tanımlanıyor. Mimari proje ve iç mimarisinde de ilk kez bir kadın mimar yani Zeynep Fadıllıoğlu görev aldı. Caminin ismi hayırsever bir iş kadını olan Semiha Şakirin'den geliyor.
Akçakoca Merkez Camii - Düzce

                                    
                                    
                                    Selçuklu kıl çadırlarından esinlenilerek tasarlanan caminin projesine 1989'da başlanıldı. Düzce'nin Akçakoca ilçesinde bulunan cami, 2004 yılında hizmete açılırken normal kubbe yerine, Selçuklular'da otağı andıran sekizgen kubbe tercih edilmiştir.
Akçakoca Merkez Camii - Düzce Selçuklu kıl çadırlarından esinlenilerek tasarlanan caminin projesine 1989'da başlanıldı. Düzce'nin Akçakoca ilçesinde bulunan cami, 2004 yılında hizmete açılırken normal kubbe yerine, Selçuklular'da otağı andıran sekizgen kubbe tercih edilmiştir.
Ubudiah Cami - Malezya

                                    
                                    
                                    Perak Sultan’ın hastalıktan kurtulduğuna şükür etmek istemesi üzerine yapılmış olan Ubudiah Cami, görsel olarak dünyanın en modern ve en lüks görünümlü camileri arasında yer alıyor. Malezya’nın Kuala Kangsar kasabasında bulunan ve 1913-1917 yılları arasında tamamlanarak ibadete açılan Ubudiah Cami, Gotik tarzda inşa edilmiş, türünün en garip modellerinden biri olarak ayrı bir yere sahip.
Ubudiah Cami - Malezya Perak Sultan’ın hastalıktan kurtulduğuna şükür etmek istemesi üzerine yapılmış olan Ubudiah Cami, görsel olarak dünyanın en modern ve en lüks görünümlü camileri arasında yer alıyor. Malezya’nın Kuala Kangsar kasabasında bulunan ve 1913-1917 yılları arasında tamamlanarak ibadete açılan Ubudiah Cami, Gotik tarzda inşa edilmiş, türünün en garip modellerinden biri olarak ayrı bir yere sahip.
Putra Camii - Malezya

                                    
                                    
                                    Putra Camiinin avlusu birbirinden güzel süslemeli havuzlar ve sütunlardan oluşturulmuştur. Putra Camiinde bir vakit namazında 15 bin kişi namaz kılabilmektedir. Bağdat’ta bulunan Şeyh Ömer Camisi tasarımından etkilenen Putra Camisi beş katlı olarak inşa edilmiştir.
Putra Camii - Malezya Putra Camiinin avlusu birbirinden güzel süslemeli havuzlar ve sütunlardan oluşturulmuştur. Putra Camiinde bir vakit namazında 15 bin kişi namaz kılabilmektedir. Bağdat’ta bulunan Şeyh Ömer Camisi tasarımından etkilenen Putra Camisi beş katlı olarak inşa edilmiştir.
El Nur Camii

                                    
                                    
                                    Dubai'de bulunan bu yapı, özellikle mimarisinde Türk-Osmanlı hatlarına sıkça yer vermiş. Birleşik Arap Emirlikleri'nin en önemli camilerinden olan El Nur'un en ilgi çekici noktası da ışıklandırması olarak dikkat çekiyor.
El Nur Camii Dubai'de bulunan bu yapı, özellikle mimarisinde Türk-Osmanlı hatlarına sıkça yer vermiş. Birleşik Arap Emirlikleri'nin en önemli camilerinden olan El Nur'un en ilgi çekici noktası da ışıklandırması olarak dikkat çekiyor.
Sultan Ömer Ali Seyfeddin Camii

                                    
                                    
                                    Brunei Sultanlığı'nın başkenti Bandar Seri Begawan'da inşa edilen cami, 1958'de tamamlanmış. 28. Brunei Sultanı tarafından yaptırılmış ve Brunei'deki İslam inancının sembollerinden biri haline gelmiş. Ayrıca turistleri çeken en önemli tarihi yapı konumunda. Her ne kadar bir cami olsa da yapımında İtalyan mimarisinden birçok dokunuş bulunuyor.
Sultan Ömer Ali Seyfeddin Camii Brunei Sultanlığı'nın başkenti Bandar Seri Begawan'da inşa edilen cami, 1958'de tamamlanmış. 28. Brunei Sultanı tarafından yaptırılmış ve Brunei'deki İslam inancının sembollerinden biri haline gelmiş. Ayrıca turistleri çeken en önemli tarihi yapı konumunda. Her ne kadar bir cami olsa da yapımında İtalyan mimarisinden birçok dokunuş bulunuyor.
Sultan Ahmet Camii

                                    
                                    
                                    Sultan Ahmet Camii, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır.[1] Cami mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca "Mavi Camii (Blue Mosque)" olarak adlandırılır. Ayasofya'nın 1935 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul'un ana camii konumuna ulaşmıştır.
Sultan Ahmet Camii Sultan Ahmet Camii, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır.[1] Cami mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca "Mavi Camii (Blue Mosque)" olarak adlandırılır. Ayasofya'nın 1935 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul'un ana camii konumuna ulaşmıştır.