#Babalıkgünlüğüm

Sevgili takipçilerim, bugün #HikmetTansel’in #18.hafta’sı.
Sevgili takipçilerim, bugün #HikmetTansel’in #18.hafta’sı.

İş burada yazılanlar gerçek paylaşımlardan mülhemdir.

Sevgili takipçilerim, bugün #HikmetTansel’in #18.hafta’sı. Bugüne kadar yaşadıklarımızı, tanışma hikâyemizden #HikmetTansel’in ilk ultrason fotoğrafına, doğumhanede çekilmiş fotoğraflarına, doğum sırasında yaşadıklarımıza, birbirimize alışma evremize, uykusuzluklarımıza, gaz sancılarımıza, emme problemlerimize kadar hiçbir detay atlamadan anlattım. (Emin olun sizden bir şey saklamıyorum. Eğer anlatmadığım bir şey varsa ya ben de bilmiyorumdur ya da henüz yaşamamışımdır.) Bütün bu paylaşımları yapmamın amacı ise “yalnızca”, sizlere babalık deneyimlerimi aktarmak, asla ve kata bu yolda yalnız olmadığınızı göstermek, hem kendimizi hem de sizi rahatlatmak. (Ürün reklamı için lütfen DM) O yüzden kısaca bugüne kadar olanlardan bahsedeceğim sizlere.

Sevgili takipçilerim, bugün #HikmetTansel’in #18.hafta’sı.
Sevgili takipçilerim, bugün #HikmetTansel’in #18.hafta’sı.

Bu yolda yürürken pek çok zorluklar yaşadım, yaşadık eşim @LütfiyeEce ile birlikte, fakat Instagram sayesinde tanıdığım, henüz birlikte bir kahve içemesek de paylaşımlarından evlerinin ve evliliklerinin her detayını, eşiyle ve minik kızları #ÇilemSu ile ilgili tüm detayları paylaşarak bu zorlukları nasıl aşacağım konusunda deneyimlerini deneyimlerim gibi benimsediğim sevgili dostum @ÇilemsununBabasıHayriyeNurunKocası’ndan çok şey öğrendim. Mesela o doğum için gerekli açıklığın ancak 46. saatte gerçekleştiğini anlatmasaydı ben 10. saatte çıldırabilirdim. Ama 12. saatte eşim de nihai açıklığa kavuştu. Doğumhanede doğum koçumuz @Pekkolaydoğum olmasaydı ne yapardık, bilmiyorum. Çünkü hiç kimse profesyonel değil. Eski çağlardan kalma doğum teknikleri hâlâ uygulanıyor. Ben bir baba olarak buna karşıyım. Doğum doğal bir süreç, bu doğal süreci ezberden okuyan görevlilerdense profesyonellerden öğrenmek çok faydalı. Eşim çok cesaretliydi normal doğum yapmak konusunda. Normal ve doğal doğum yapmak için tüm profesyonellerle konuştuk. Bu konuda yapılmış bilimsel çalışmaları, tezleri okuduk. Ben bu süreci en profesyonel şekilde atlatmamız için elimden ne geliyorsa yaptım. Eşimle her şeyi paylaşmak istedim. Hatta bana da suni sancı verilmesini talep ettim. Fakat bir karşılık alamadım.

Doğumhanede doğum koçumuz @Pekkolaydoğum olmasaydı ne yapardık, bilmiyorum. Çünkü hiç kimse profesyonel değil.
Doğumhanede doğum koçumuz @Pekkolaydoğum olmasaydı ne yapardık, bilmiyorum. Çünkü hiç kimse profesyonel değil.

Sonra #küçükmucizemiz #HikmetTansel’imize kavuştuk. Fakat emzirme süreci sıkıntılıydı, #HikmetTansel emmeyi reddediyordu. Biz uykusuz kalıyorduk. Bazen bir gecede 20 kez uyandığımızı biliyorum. Ailelerimiz, komşularımız, arkadaşlarımız herkes kendi yaşadıklarını anlatarak bize şunu yap, bunu yapma, diyordu. Bundan o kadar nefret ediyorduk ki. Hâlâ da ediyoruz. Şunu söylemeliyim ki, kimse bir bebeği kendi anne babasından çok düşünemez. Kimsenin aklına ihtiyacımız yoktu bizim. Burada @Babası_Annesi_Kociş_Kariş hesabından öğrendiklerimizi de asla yabana atamam. Onların verdikleri tavsiyeler, verdikleri yap/yapma listeleri çok işimize yaradı. Tabii biz #DoğalEbevenylikten yanayız. O yüzden durmadan #DoğalEbeveyn’liğe dair kitaplar okuduk. Nasıl doğumdan önce hamilelik okuluna gittiysek doğumdan sonra da anne baba okuluna gittik. Her şeyi kitabından ve okulundan öğrendik. Bu konuda oldukça hassasız, alaylı anne babalığa karşıyız. Yaşasın hem #profesyonelebeveynlik hem de #doğalebeveynlik.

  • İlk zamanlar yan komşu Hatice Teyze belli ki geceleri #HikmetTansel’in durmaksızın ağladığını ima etmek için @LütfiyeEce’ye, “Kızım 40’ı çıkana kadar her ağladığında emzir bebeği” demişti. Fakat biz çocuğumuzu, biricik mucizemizi komşu teyzelerin lafıyla büyütecek kadar temkinsiz, ilgisiz değildik. Sonra çok meşhur Pedagog Mutlu Çocukyetiştirir’in kaleme aldığı Komşu Teyzenizin Dediğini Süslü Cümlelerle Tasdikliyoruz kitabından öğrendik ki bebekleri “bir ay on gün” olana dek, her gözlerinden yaş akarken ağızları açıldığında ve ses tellerinden yüksek anlamsız bir ses çıktığında emzirmemiz gerekiyor. (Neden “emzirmemiz” diye çoğul konuştuğumu bilmiyorum fakat ben katılımcı bir babayım, asla dışarıda kalamam, @LütfiyeEce ile #HikmetTansel’in hiçbir anını kaçırmak istemiyorum.)

Ha unutmadan bu süreçte ha bire bize “göz aydınlığına” gelmek isteyenler oldu. Bu çok düşüncesizce bir hareket. Bebekli eve gidilmez. Ha diyelim ki gittiniz beş dk oturun gidin. Neden? Çünkü biz uykusuzuz. Bebek bütün gün ağladı. Sizin bize geldiğiniz o saat, bizim ya uyku saatimiz ya bebeğimizle ilgilenme saatimiz ya da birlikte vakit geçirme saatimiz. Biz doğal ebeveyn olmaktan yanayız. Bebeğimizin yanında doğal davranın. Fakat ona 5 metreden fazla yaklaşmayın. Sağda solda elinizi yıkayın dokunmadan falan diyorlar. Ben buna karşıyım. Herkesin temizlik anlayışı bir değil. 5 metre ideal. Bu herkes için böyle. Ben bebeğimin yanına kendi ailemi de yaklaştırmıyorum. Beğeniyorsanız gelin, beğenmiyorsanız gelmeyin. Biz bize yeteriz. Bu arada dün AVM’ye gittik. #HikmetTansel herkesi yadırgadı. Gördüğü herkes onda travma etkisi yarattı. Hatta babaannesini görünce bile ağlıyor. @LütfiyeEce ile benden başka herkesi yabancılıyor. Neden böyle bilmiyorum. Yakında onu bir psikiyatriste götüreceğiz ya çocuğum asosyal olursa? Çok korkuyorum.

Bu arada dün AVM’ye gittik. #HikmetTansel herkesi yadırgadı. Gördüğü herkes onda travma etkisi yarattı.
Bu arada dün AVM’ye gittik. #HikmetTansel herkesi yadırgadı. Gördüğü herkes onda travma etkisi yarattı.

@LütfiyeEce: #babası lütfen bizimle ilgileniiir miiisiiin? Yaklaşık 3 saattir paylaşım yapıyorsun. #HikmetTansel bizi terk ettiğini sanıp, saatlerdir ağlıyor. Duymuyor musun?

@PembişAşkMasalındanBabalıkYolculuğuna: @LütfiyeEce’cim babalık deneyimlerimi paylaşıyorum. Kimse bu müthiş duygunun #yolharitasını görmekten mahrum olmamalı.

@Instagramınbabası: Müthiş deneyimlerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederiz. Benim eşimin doğum macerası da sizin eşinizinkine çok benziyor. O 15 saat sonra açılmıştı. Bizim #Nursu’muzda emme ve gaz problemi yaşadık. Fakat aile fertlerinin akıl vermesinden gına geldi. Burada sizin tecrübelerinizi okuyunca yapmamız gereken şeyleri daha iyi anlıyoruz eşimle.

Sizin tavsiyeniz üzerine biz de doğal ebeveyn olmaya karar verdik. Fakat bunun için kurs açıldığını belki bilmiyorsunuzdur. Sertifika da veriyorlar. Biz de müthiş bir eğitimden geçerek profesyonel #doğalebeveyn olacağız.